Витаминозната сила на сливи и джанки


| Прочетено Прочетено: 4109 пъти | КоменариКоментари: 0



Витаминозната сила на сливи и джанки

Пресните плодове на сливата  съдържат вода, захари, плодова киселина, пектин, танин и целулоза. Тя е богата на калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, както и на  витамин С, В 12, цитрин, каротин, пантогенова киселина.

Не по-малко полезни и  хранителни са и сушени, като в тях преобладават калий, желязо и магнезий. Висококалорични са и не се  препоръчват на хора, страдащи от диабет и от затлъстяване.

Семената на костилките съдържат тлъсто изсъхливо масло и наред с бадемовото се използва във фармацията и козметиката.

Сливата има пикочогонно действие, улеснява храносмилането и е витаминозна.

Отвара от плодовете се дава на малки деца при безапетитие и злоядство.  Най-популярното приложение е сушени, когато плодовете се киснат или се сваряват и се дават при запек, смущения в храносмилането и хемороиди.  10-15 сушени сливи се измиват вечер и се заливат с вряла вода. Сутрин на гладно се изяждат и се изпива неподсладената течност. Могат да се вземат и вечер преди сън, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Към рода Prunus от сем. Розоцветни се числят 35 вида сливови дървета или храсти( у нас са 4), най-разпространена е домашната слива. Тя произлиза като естествен хибрид между трънка и джанка. Четвъртият вид е трънкосливката.

Като овошка сливата се разпространява в Гърция и на Балканския полуостров още през 1 в. пр. н.е. Всичките сортове днес- над 2 хил. са създадени на базата на домашната слива (Prunus domestica), като най-разпространена е синята.

В миналото всички части на сливата намирала приложение в близкоизточната медицина. Амасиаци пише, че отвара от листата й (с вода) помага при гърлобол, предпазва от простуда, укрепва венците, а когато е кисната  вино действа кръвоспиращо.

Смолата на сливата била прилагана в терапията на очни болести, кашлица, гръдни заболявания,камъни в пикочоотделителните пътища, при лишеи, обриви и язви по тялото.По-малко се говори за положителното влияние на плодовете й.

Св. Хилдегард също смятала, че сливовите плодове не са толкова добри, а лечебната сила на дървото е съсредоточена  в кората и листата й.  С пепелта от изгаряне на кората и листата  се прави луга (слага се във вода, разтваря се , кисне известно време и се утаяване избистрената течност се отлива). Използвала се за премахване на пърхота и за стимулиране растежа на косите. Смолата се препоръчвала  при подагра. 

Днес обаче плодовете на сливата са признати като слабително, противовъзпалително, жлъчкогонно и апетитовъзбуждащо средство, което има още противотрескаво действие, действа пикочогонно и болкоуспокояващо. Известно е, че плодовете стимулират изхвърлянето от организма на радионуклеидите и холестерола и заради това се препоръчват при атеросклероза и заболявания на жлъчния мехур.

Оцетна отвара от сливови листа е добра за промивки на стари и гнойни рани. Заздравяване може да се постигне също и чрез налагане на счукани свежи или запарени сушени листа.

Рецепти за разкрасяване:


Маска за суха кожа:
разбива се яйчен жълтък и към него се добавя 1 ч.л. прясно изстискан сок от сливи. Нанася се върху лицето, престоява 20-25 мин. Измива се първо с топла, а после със студена вода. Курсът обхваща 15-20 процедури( по 1-2 на седмица). След прекъсване от 1.5-2 месеца може да се повтори – подхранва кожата и я тонизира, прави я мека.

За мазна кожа е подходяща и подхранваща маска от сливова кашичка, смесена с белтък. Държи се 20 мин., след което се сваля с топла вода.

От изключително значение като диетичен продукт е нектарът, в който са съхранени всички витамини.

Не трябва да се подценяват и джанките (Prunus cerasifera). Запарките и отварите от нея са добри при гърлобол и кашлица. Студени компреси със сок от джанки, разреден с вода и с добавка на малко конфитюр стимулира зарастването на рани. Кашлечните пристъпи намаляват, ако се дъвче смола от джанково дърво.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email