Как да разпознаем емоционалния манипулатор и да се отървем от него


| Прочетено Прочетено: 6734 пъти | КоменариКоментари: 0Колко често на работа или сред приятели и роднини чувствате, че сте манипулирани?

Емоционалната манипулация – това винаги е скрито психологическо влияние, което има за цел да предизвика неосъзната емоция, и по този начин манипулаторът да получи от вас необходимите му решения. И за да постигнат целта си манипулаторите са способни на най-различни трикове.

В тази статия става дума за това как да се разпознае емоционалното изнудване, както и примери за психологически механизми за защита от манипулатори:

1. Няма смисъл да бъдете честен с емоционалния манипулатор


Всяко ваше искрено изявление ще се обърне срещу вас. Пример: “Аз съм много ядосан, защото забрави за рождения ми ден.”

Отговор: “Тъжно ми е да чуя, че си мислиш, че може да забравя за рождения ти ден. Трябва да ти кажа за силния стрес, който изпитвам в този момент, но аз не исках да те притеснявам. Прав си – аз трябваше да забравя за проблемите си (не се изненадвайте, ако в този момент манипулаторът се просълзи) и да се съсредоточа върху твоя рожден ден. Прости ми.”

Когато чуете този отговор, тогава може да почувствате, че това не е искрено съжаление, а по-скоро упрек към вас. При никакви обстоятелства, дори ако чувствате, че сте вкарани в ъгъла – не капитулирайте! Не приемайте извинение, заради което ще се чувствате виновни.

Правило номер едно: Ако сте изправен пред емоционално изнудване, доверете се на инстинктите си. В крайна сметка след като емоционалният манипулатор открие успешна маневра, той ще се възползва от нея отново, изкарвайки ви пълен егоист, който не се интересува от чувствата на другите.

2. Емоционалният манипулатор е винаги готов да помогне


Ако го помолите за някаква услуга, той почти винаги е съгласен (макар че няма пръв да предложи помощ). След това, когато вие казвате: “Добре, благодаря” – въздъхва тежко и показва невербално, че не иска да прави това. Тогава вие намеквате, че има право да откаже на молбата ви, но манипулаторът казва, че със сигурност ще помогне, а вашите намеци за нежеланието му да помогне са неоснователни и нараняват чувствата му. И този вид манипулация работи много добре.

Правило номер две: Ако емоционалният манипулатор е казал “да”, накарайте го да отговаря за решението си. Не се подвеждайте от въздишки и трикове. Ако той не иска да направи нещо, което е обещал, накарайте го да ви каже това право в очите или го оставете на мира.

3. Първо манипулаторът казва едно, а след това ви уверява, че не го е казал

Ако изведнъж откриете, че ​​трябва да започнете да си водите дневник и да пишете в него всичко, което е било казано преди, тъй като сте започнали да се съмнявате в своята нормалност, знайте – вие сте подложени на емоционална манипулация. Емоционалният манипулатор е експерт в намирането на оправдания. Той може да лъже толкова убедително и да спори, че ще видите черното като бяло и ще започнете да се съмнявате. С течение на времето лъжите му ще станат толкова коварни и разрушителни, че буквално може да променят чувството ви за реалност. Внимание: емоционалната манипулация е много опасна!

Правило номер три: да го смутите и да го накарате да нервничи можете, като започнете да си водите бележки в бележника по време на разговор с него. Не се колебайте да се правите на “забраванко” и му кажете, че не искате да пропуснете нито един детайл от разговора с него. Този начин на комуникация е сигнал, че е време да се спасите от такъв човек.

4. Емоционалният манипулатор може много фино да спекулира с чувството за вина

Те могат да ви накарат да се чувствате виновни за това, което казвате и за това, което сте премълчали, за емоциите ви, или за сдържаност, за грижите или липсата на такива. С други думи манипулаторът ще ви постави без вина виновен във всяка ситуация. Емоционалните манипулатори рядко изразяват своите нужди и желания открито – те получават всичко с емоционална манипулация. Призив към вина – не е единствената, но най-мощната форма на влияние. Повечето от нас са готови да направят всичко, за да се отърват от неприятните чувства.

Друга силна емоция, с която играе манипулаторът – съчувствие. Емоционалният манипулатора винаги се проявява като вечна жертва. Той умело ще ви внуши, че се нуждае от грижи, подпомагане и опека. Емоционалните манипулатори рядко се застъпват за други хора и не искат да свършат за някой мръсна работа. Коварството на манипулатори е в това: когато им правите някоя услуга (за която те никога не са питали директно), те могат да кажат, че не са очаквали или не са искали да правите такова нещо.

Правило номер четири: Опитайте се да обясните на такива хора, че не желаете да участват в тези игри и не възнамерявате да им свършите мръсната работа. Кажете: “Аз съм абсолютно уверен в способността ти да решиш всичко сам”, а след това само гледайте реакцията на манипулатора.

5. Емоционалният манипулатор води нечестна игра

Те никога и с никой не се занимават пряко. Той ще говори зад гърба ви и в крайна сметка ще принуди друг да ви каже това, което самият той никога не би ви казал открито. Те са пасивни агресори и винаги ще намерят специални начини да ви кажат, че са нещастни. Те ще ви кажат това, което искате да чуете, а след това ще прехвърлят цялата отговорност върху вас.

6. Ако имате главоболие, манипулаторът ще се сдобие с мозъчен тумор!

Каквото и да ви се случи, емоционалният манипулатор ще е до вас, и по този начин само ще изостри ситуацията. С такива хора е много трудно да се поддържат добри отношения, защото те винаги намират начин да пренасочат разговора в посока, която само тях ги интересува. И когато им покажете това, има вероятност те да да се окажат “дълбоко наранени” от думите ви, и те ще ви нарекат егоист и ще ви упрекнат, че искате да бъде винаги в центъра на вниманието. Въпреки че знаете, че това не е така, да докажете обратното е просто невъзможно.

Правило номер шест: Не се притеснявайте – доверете се на инстинктите си и просто кажете сбогом на този човек.

7. Емоционалният манипулатор може да повлияе на емоционалния климат на хората около него

Ако манипулаторът е ядосан или разстроен, инстинктивно започва да търси начин да изравни емоционалния климат. И най-бързият начин да бъде заставен манипулатора да се почувства по-добре – е да прави каквото си иска.

Продължавайки да общувате с този тип хора, вие ще станете тяхна марионетка. Ще станете зависим от тях и дори няма да си спомните, че вие ​​също имат свои собствени нужди, да не говорим за факта, че имате същото право на удовлетвореност.

8. Емоционалните манипулатори нямат чувство за отговорност

Те не носят отговорност нито за себе си, нито за поведението си – те винаги чакат други да свършат тяхната работа. Има лесен начин да се разпознае емоционалния манипулатор – той често се опитва да установи близост, споделяйки дълбоко лична информация, като по този начин ви хваща на куката за съчувствие.Акценти от ЗдравницаСемейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email