Билки и народни рецепти при ниско кръвно


| Прочетено Прочетено: 2387 пъти | КоменариКоментари: 0



Билки и народни рецепти при ниско кръвноПациентите с ниско кръвно налягане ( хипотония) имат кръвно налягане по –ниско от 105/ 65. За справка- нормалното кръвно е от 120 до140 за горната граница и от 60 до 90, за долната граница. За високо се счита, когато апаратът отчита над 140/ 100.

Основното оплакване е, че кръвното налягане без видима причина се поддържа постоянно ниско. Млади, елегантни жени са сред най-засегнатите. Особено по-младите хора, които малко се движат, нямат проблеми с килограмите си , имат подобен проблем.

Склонността към ниско кръвно се унаследява, подобно и при високото, пише специализираният сайт  www.netdoktor.de.

Смущенията в кръвообращението се проявяват като изтошение, намалена работоспособност, нисък жизнен тонус и липса на концентрация.  При ниско кръвно хората се оплакват още от умора, замаяност, студени ръце, шум в ушите, болки в главата, отбелязва и  австрийското сп.  „Die Apotheker.at”.

 Може да има и чисто физиологична причина за ниското кръвно, когато то е вторичен симптом на друго заболяване- напр. при различни сърдечно-съдови заболявания, а също и при хипотиреоидизъм ( намаляне функция на щитовидната жлеза). Трябва да се има предвид също, че някои медикаменти дават като страничен ефект понижаване на кръвното- напр. антидепресанти , транквиланти  и др.

Същото се получава и когато внезапно се изправите от легнало положение.

Някои жени могат да поддържат ниско кръвно и по време на бременността. Даже се счита, че през първите 6 месеца е нещо нормално. Но през цялото време се счита, че може да е опасно за майката и бебето. Защото кръвоснабдяването на матката не е достатъчно и това може да е рисково за бебето.

Хомеопатията и билките са едни от първите естествени начини към които може да се обърнем при ниско кръвно налягане. Цяла редица от хомеопатични съставки са се доказали като изключително ефикасни в тези случаи. Срещу един от най-неприятните симптоми- кратка загуба на съзнание най-подходящ е камфорът (Сamphora) . Той влие на центъра за вазомоторика, свързан с регулацията на кръвното налягане. Камфорът може да бъде подпомогнат и от бялата чемерика, която дава на тялото общоукрепващи сили и подсилва особено кръвообръщението.

Ако световърнежът е на преде план сред оплакванията, то прибегнете до олеандър  (Nerium oleander), наричан още зокум. Неговото приложение в хомеопатичните лекарства е голямо. Глогът (Crataegus) притежава специфично действие върху сърцето, кръвообръщението и регулацията на кръвното налягане. Действието на глог се подсилва с добавка от момина сълза (Convallaria majalis) , лавровишна (Laurocerasus officinalis) и метловиден зановец (Spartium scoparium).

Редица минерални вещества също са много полезни при ниско кръвно - напр. калиев карбонат, който действа срещу усещането за слабост.

В никакъв случай обаче не трябва да се предприема самолечение. Да не се употребяват от бременни жени, от хора с високо кръвно, както и от вземащи антидепресанти, съветват опитни билкари!

Рецепта 1
5 гр. наситнени връхчета на зановец се заливат с 1 ч.ч. вряща вода, кисне кратко и се прецежда. При ниско кръвно да се взема по 2 суп.л. 5 пъти на ден, съветва Кети Иванова, автор на  книги за лечебните растения

Рецепта2
При хипотония да се консумират свежи или сушени плодчета на китайския лимонник (Schizandra chinensis).

Рецепта 3
 Прави се запарка от наситнени листенца на розмарин (Rosmarinus officinalis) - 1ч.л. от билката се залива с 1 ч.ч. вряща вода, престоява 15 мин. похлупена и се прецежда. Пие се бавно по 1 ч.ч. сутрин  и на обяд, също и при състояния на изтощение, особено след грип и  прекарани инфекциозни заболявания. А също и при умора, газове, запек , за стимулиране секрецията на стомашния сок и др.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email