Лечебните ползи на растението агаве


| Прочетено Прочетено: 2831 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебните ползи на растението агавеАгавето(Agave tequilana)  е било познато на жителите на Централна Америка  отпреди  9 хил. години. Преди пристигането на испанците по тези земи, е използвано за получаване на захар и фибри. Първоначално  производството му намалява с идването на завоевателите в Мексико, тъй като интересът им се насочва към добив на захар от тръстиката. Сега отново се наблюдава бум в търсенето му.

От агаве се произвеждат различни видове напитки - от различни естествени сиропи до текила.

За медицински цели се използват природните захари (фруктани), които се извличат от листата и те  действат като  диетични фибри. В състава на пребиотиците, подобряват  бифидобактериите в дебелото черво и помагат при различни чревни инфекции.

На гръцки агаве означава „благородна”, възхищение”, а растението става известно на науката през 1753 г. благодарение на класификацията на растенията на учения Карл Линей.

Днес най-известните производствени видове са  Agave fourcroydes ), Agave sisalana и Agave Tequilana,

Agave fourcroydes се отглежда най-вече в Юкатан, Мексико и  от листата му се извличат влакна, от които произвеждат  въжета, шнурове, килими, чували, торби за опаковане и транспортиране на ориз, царевица, боб и др. зърнени култури.

Agave sisalana e позната още като сизал,  който се извлича от влакната на растението. С времето сизала, освен за въжета намира и по-широко приложение като компонент за изработка на евтина хартия, филтри, геотекстил, а също и в строителството и дори в автоиндустрията. Някои видове се използват като жив плет и като декоративни растения, а също и за фураж.

Растението цъфти само веднъж в живота си и след това умира. Това се случва след 10 години. За промишлени и медицински цели се отглежда в плантации.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email