Какво е синдром на нервният стомах и как да си помогнем сами?


| Прочетено Прочетено: 13705 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е синдром на нервният стомах и как да си помогнем сами?Синдромът на нервния стомах (СНС) засяга повече от една четвърт от населението. Въпреки че само един от три­ма болни е от мъжки пол, пропорцията, която се получава при възрастното мъжко население, е внушителна - един на всеки дванадесет. Симптомите обикновено започват меж­ду 15 и 40 години но могат да се появят и в друга възраст. Синдромът на нервния стомах се нарича още възбудимо дебело черво, еластично дебело черво или mucous colitis.

Не е известно какво причинява СНС. Основната му ха­рактеристика е нарушаването на мускулното съкращаване на храносмилателния тракт, но засега не могат да се от­крият никакви физически аномалии, които да бъдат посо­чени като източник на страданието.

Червата са дълги мускулни тръби, които се съкраща­ват на ритмични вълни. Те изтласкват храната надолу, до­като хранителните вещества и водата от нея се абсорбират. При синдрома на нервния стомах това съкращаване е не-координирано и се получават спазми. Никой все още не знае защо става това.

Основните симптоми на СНС са болка, газове, издуване на стомаха, напрежение, усещане за непълно изпраз­ване на червата, отделяне на по-големи количества слуз през задния отвор и запек или диария (или редуващи се пристъпи и на двете).

Тези симптоми са характерни и за други, много по-сериозни заболявания на стомаха, затова е важно да се консултирате с лекар — сами не бихте могли да поставите диагноза СНС. Особено важно е щом забележите някаква промяна в обичайното поведение на червата си, изпражне­нията ви са черни или съдържат кръв или губите тегло, незабавно да потърсите медицинска помощ.

Болката при СНС е като спазъм или колика и идва и отшумява на вълни. Тя се усеща навсякъде в коремната кухина, но обикновено е по-силна в долната лява част. Болката може да се засили след хранене, защото то стиму­лира съкращаването на правото черво (гастроколичен рефлекс). Често състоянието се облекчава след изпразва­не на червата или след като утихне къркоренето.

Къркоренето на червата е типична особеност на СНС. Поради това че червата не се съкращават правилно, въз­духът, който обикновено гълтаме, когато ядем или пием, се натрупва. Той бълбука, причинявайки болка, напрегна­тост и къркорене, докато не бъде освободен внезапно и както често се случва - бурно.

Запекът е друга характерна черта на СНС. Спазмите на стените на стомашния мускул пресоват съдържанието му, вместо да го изтласкват. В резултат на това червата не се изпразват с дни. След това изхождането е съпроводено със силни напъни.

Често червата работят при по-голямо натоварване, придружено с по-интензивно отделяне на слуз и бързо изпразване (диария). Запекът и диарията обикновено се ре­дуват и така се създава усещането за непълно изпразване на червата.

Синдромът на нервния стомах се диагностицира по пътя на изключването, тъй като няма сигурен тест, който да установи това заболяване. При първоначалния преглед на стомашната кухина се прави разлика между ненапрегнатите места и осезаемите бучки. Ректалното изследване е задължително при всеки проблем на червата. То е съпроводено с леко неприятно усещане, но дава важна инфор­мация за състоянието на лигавицата на червата и за това, дали ректумът е пълен или не с изпражнения, а също така може да улесни откриването на евентуални ректални тумори.

Може да се направи и изследване на кръвта за устано­вяване на анемия, тироидни проблеми или признаци на ин­фекция или възпаление. По-обстойният преглед на долни­те черва включва бариевата каша или ендоскопията, при която се вкарва тръба в ректума и долната част на дебело­то черво. Ако се стигне до изследване на по-горната част на червата чрез колоноскопия, се дава лека упойка. (Колоноскопията е процедура, при която оптичен уред се вкарва през задния отвор, за да се огледа колонът и да се направи биопсия.)

Как да си помогнем сами?
Можете да облекчите състоянието си, ако направите следните промени в хранителните си навици и начина на живот:

 - Забравете консервираните и полуготовите храни и преминете към хранене с естествени пълноценни продукти.

 - Яжте високоцелулозна храна, включваща пълно-зърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз и неподсладени зърнени храни за закуска. Понякога това може да засили симптомите, затова е важно да упорствате 3 до 4 седмици, преди да се откажете, решавайки, че не ви понася.

 - Включвайте в менюто си повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, фурми, кайсии, сливи, грах, сладка царевица и фасул — те са изключително бо­гати на целулоза.

 - Намалете количеството на наситените мазнини в храната си.

 - Избягвайте млечните продукти като кравето масло, сметаната и пълномасленото мляко. Опитайте да ги замените с нискомаслено или обезмаслено мля­ко и предпочитайте зехтина и производните от него мазнини пред кравето масло. Прясната нискомаслена извара е вкусен и здравословен заместител на сметаната.

 - При много хора поемането на прясно квасено кисе­ло мляко, съдържащо бактериалната култура Lactobacili acidophilus, облекчава симптомите. Лактобацилите се разпространяват навсякъде из червата и смекчават неприятните усещания.

 - Опитайте се да ограничите червеното месо и вижте дали това подобрява състоянието ви. Яжте повече риба и бяло пилешко месо без кожа.

 - Избягвайте да ядете много захар, сладкиши, захар­ни изделия и шоколад.

 - Не пържете и не препичайте храната си — по-добре я печете умерено, варете я или я приготвяйте на пара.

 - Много билки и подправки съдържат вещества, ко­ито успокояват червата, облекчават спазмите и пре­дотвратяват къркоренето. Това са анасон, лайка, ли­монен екстракт, детелина, копър, черен пипер, майоран, магданоз, мента, розмарин и джоджен.

 - Спрете да пушите и избягвайте да бъдете пасивен пушач. В храносмилателния тракт има рецептори, които реагират на никотина, като причиняват сви­ване на червата и влошават симптомите.

 - Увеличете заниманията със спорт. Физическите уп­ражнения стимулират изпразването на червата и премахват подуването и напрежението. Обездвижените хора могат да прибягват до масаж на корема.

 - Опитайте да се предпазите от ненужен стрес. Чер­вата съдържат рецептори, които взаимодействат с хормоните на стреса, и това може да засили спаз­мите и диарията.

Много алтернативни терапии могат да допринесат за облекчаване на СНС. Това са акупунктурата, хомеопатията, водната терапия и хипнозата.

Понастоящем няма лек за СНС, но изследователската работа продължава. Например наскоро бе установено, че пациентите, претърпели операция на хемороиди, са почув­ствали значително облекчаване на симптомите на СНС. Това може би се дължи на отрязването на малки нерви, което прекратява постоянното прекомерно дразнение на червата.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email