Безплатни прегледи за Световния ден на ХОББ


| Прочетено Прочетено: 3498 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни прегледи за Световния ден на ХОБББългарското дружество по белодробни болести ще отбележи Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ, с безплатни прегледи. На 20 ноември от 09:00 до 18:00ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито.

Списъкът на центровете е публикуван в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата във Facebook - http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

На 20 ноември всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават от Българското дружество по белодробни болести. Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ! Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.

Какво е ХОББ и какви са пораженията от нея? Отговорът е повече от страшен. В Европа всяка година умират 300 000 души, колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Повечето заболели започват лечение, едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Болестта заема приоритетно място и сред болестите в България. Едно скорошно прецизно проучване в Плевенския регион показва честота от близо 15%. Тази цифра говори за висока разпространеност и предизвиква тревога. Освен това, на 27 юни 2012 г. 2795 българи направиха изследване на дишането в 8 града като част от кампанията "Световен Ден на Спирометрията – 2012". Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това.

Кои са причините за тази висока честота в България? Основно това е масовото тютюнопушене – както активното, така и пасивното. Други причини са: замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Данните показват, че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии - тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икономическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.

20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се включат в кампанията на Българското дружество по белодробни болести.

За повече информация, може да се обърнете към следните белодробни специалисти в няколко региона:

Доц. Явор Иванов – Плевен, тел. 0887 740 377

Доц. Коста Костов – София, тел. 0888 231 921

Доц. Владимир Ходжев – Пловдив, тел. 0898 470 897

Доц. Диана Петкова – Варна, тел. 0887 721 552











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email