Какво се случва със здравната система в Обединеното кралство?


| Прочетено Прочетено: 2066 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво се случва със здравната система в Обединеното кралство?

Защо стачкуват медицинските сестри и парамедиците в Англия? Стачките на медиците са оправдани, правителството е твърдо като костелив орех, казва Галя Кларк – журналист и преводач в британската здравна система, специално за Sanus et Salvus.com

- Галя, какво провокира стачката на здравните работници в Обединеното кралство?
- Причините за стачката на медиците се крият в общата икономическа ситуация, а тя не е много по-различна от българската и въобще европейската. Има инфлация, която се отразява на всички нива, има енергийна криза. Заплащането, останало на равнище отпреди ковида, вече е крайно недостатъчно и трябва да се коригира заради инфлационните процеси. Заплатите са се обезценили с над 20 на сто.

Здравната стачка започна декември (15 и 20 декември 2022 г.) и ще продължи и през февруари тази година. Над 100 000 здравни работници се включиха. Не знам дали сте запознати, но стачката на медиците не е единствената. Към тях се присъединиха  и парамедиците. Подобни са мотивите и на стачката на железничарите. И на служителите “Паспортен контрол” на някои летища. И на учителите в Шотландия. Учителите в Англия също ще стачкуват.  Стачкуват и служителите в Агенцията по опазване на околната среда. Въобще, в един момент си задавах въпроса, кой не стачкува. Даже наши френски приятели бяха поразени, тъй като обикновено Франция се свързва със стачки, или поне в британското съзнание. Във Франция в момента също има много стачки.

- Как изглежда ситуацията сега? Казват, че това е първа стачка от 106 години насам? Лекарите искат ли по-високо заплащане или само средния и обслужващия персонал, има ли смъртни случаи.
- Основно сестринският персонал стачкува. Те имат система при която не се допуска едновременно всички да стачкуват именно заради здравето на пациентите. Имаше отлагане само на рутинни планирани прегледи , процедури и операции, иначе всички спешни случаи бяха защитени. Отложени са били само между 10 и 20 на сто от общата работа в болниците.

Сестрите искат 17 процента увеличение на заплащането, правителството твърди, че това е твърде много.  17 на сто, за да съответства на разходите за живот. Правителството категорично отказва да им даде нужното увеличение, защото трябвало „да сдържа инфлацията”.

Премиерът Риши Сунак заяви, че това повишение  е”очевидно непостижимо”. Според кабинета, няма „нови пари”, които да бъдат отпуснати, а трябвало да има преразпределение на съществуващия бюджет.

Медиците стачкуваха два дни през декември 2022 г., но не постигнаха целите си, правителството на Риши Сунак отказа да одобри исканията им. Сега стачкуваха още два дни  - на 18 и 19 януари 2023 г. Би Би Си съобщи, че за тези два стачни дни са били отложени 27 800 прегледи, процедури и операции. Болните бебета и онкоболните бяха защитени от стачните действия. В тези дни не стачкуваха сестите в Уелс и в Северна Ирландия. Екипажите на линейките стачкуват на 11 и 23 януари 2023 г.

На 10 януари тази година стачкуваха болници в Есекс, Съфолк и Норфолк. Имало е анулиране на уговорени часове. В Норичката болница населението приветства стачкуващите сестри, носеше им храни и напитки, само един е изкрещял от колата си да се връщат на работа.

Засега правителството отказва да удовлетвори исканията им. С цената на много отложени прегледи и планови операции.

Стачките ще продължат и другия месец – сестрите ще излязат на стачка на 5 и 6 февруари 2023 г.  Опозицията, лейбъристите, подкрепят стачките. Бившият опозиционен лидер Корбин е на страната на сестрите безрезервно. Настоящият сър Кийр Стармър иска реформи в здравната система, с цел тя да се съхрани. В момента, пациентите трябва да посетят джипи, който ги насочва към специалисти в болница при нужда. Стармър иска пациентите да имат право да се насочват сами към прегледи в болница в някои случаи. Според сестрите това няма да помогне, а ще влоши ситуацията. При това самонасочване, при специалисти ще ходят хора, които нямат нужда от тях, а само от джипи, и обратното – тези, които имат наистина нужда от специалисти, няма как да стигнат до тях, защото часовете ще са заети от тези, които всъщност не се нуждаят. Сестрите са разтревожени, че той като лидер на опозицията не вижда истинският проблем. Стармър твърди ,че лейбъристите на власт ще увеличат местата за обучение на сестри и акушерки.

Мнозина сестри и лекари напускат заради заплащане и условия, а ново допълнително обучение не се предлага.

По време на локдауните, особено на първия, имаше всенародна инициатива да се ръкопляска на медиците в определен час на деня. Хората излизаха пред къщите си, махаха на съседите си, всички ръкопляскаха от уважение и почит, че в тези страшни времена медиците са на поста си. Здравните работници получават висока степен на уважение от обществото.

- Какво мислят пациентите за ефективните протести? Наистина ли е толкова кошмарно, да не кажем дори апокалиптично: „Чакаш по 30 часа , за да дойде линейка“, „Хората умират преди да стигнем до тях“?
- Пациентите не страдат, при стачката се пазят техните интереси. Не бих казала, че е апокалиптично, освен ако не четете най-жълтата преса, в която както знаем, нещата са силно преувеличени, за да се купува. Но има един проблем, който не знам как ще разрешат. Какво се случва, когато линейката вземе пациента и го закара в болницата? Той е под грижата на парамедици, докато го приемат в болницата. Приемането може да стане след дълги часове, линейките чакат пред болницата, пълни с пациенти. Не ги приемат, защото няма легла. Ще кажете – как е възможно това? Възможно е, заради множеството възрастни пациенти, за които няма кой да се грижи вкъщи, не могат да ги изпишат, защото имат нужда от домашна грижа, а няма кой да се грижи за тях. Ако имат семейства, те са в други градове, държави. Родителите живеят отделно, често са сами, вдовици, вдовци. На възраст над 90-годишна възраст. И тук е проблемът, не е хуманно да ги махнат от болницата, защото няма къде да отидат. И така леглата са заети. Проблем. Да, в Обединеното кралство не е като в България, където мнозина се грижат за възрастните си болни родители в собствените си домове. И лечението в болниците е безплатно, не се заплащат тези легла, за разлика от домашната болнична грижа от обучени гледачи.

- Какъв е халът на английското здравеопазване? То от години се слави с дълги листа на чакащите- за преглед при специалист, за операция. Знам случаи, когато българи се прибират и си плащат, за да си решат здравния проблем и се прибират пак в Англия.
- При локдауните от ковид този проблем съществуваше. Това бе нормално, като се има предвид колко тежко пандемията удари Обединеното кралство – беше страшно, на ден умираха стотици, понякога над 1000, до 2000 души! Тогава е имало отлагане на операции, защото грижата по опазването на населението от ковид бе първостепенна. Сега операциите се провеждат навреме, особено жизненоважните.

Да, има случаи на българи, които не желаят да чакат и се прибират в България и плащат. Нормално е човек да сравнява, да има желание да ползва хубавите страни на двете системи. Това, което ме дразни е, че има много нашенци, които имат час за преглед, за скенер и прочие, и не се явяват. Разбира се, не са само българи са неотговорните хора, но аз говоря основно за тях, защото все пак превеждам на българи. Не предупреждават по телефона, че няма да дойдат, така задържат часа. Системата плаща на лекари, сестри, преводачи, да чакат пациента. А той, пациентът, хабер си няма, че хаби пари на системата, връща се в България и започва да я критикува, колко е бавна и неефикасна. Здравната каса губи страшно много пари от неспазени часове.  

- Ситуацията в здравеопазването най-тежка в Лондон ли е, или това важи за цялата страна?
- Не живея в Лондон и не мога да коментирам. Превеждам основно в болниците в източна Англия: в Норич, Кингс Лин, Ипсуич, Грейт Ярмут, Бери Сейнт Едмъндс, Кеймбридж, Уизбич. Виждам с очите си какви дълги смени имат сестрите и колко предизвикателства трябва да поемат.

- Какъв е проблемът всъщност на английското здравеопазване?
- Един от проблемите е, че населението е много голямо за този остров, тук живеят над 67 милиона души! В България са 6.8 милиона души, т.е. десет пъти по-малко са хората у нас. За разлика от България, която губи население, тук непрекъснато прииждат хора, островът е пренаселен и затова инфраструктурата е недостатъчна, има недостиг на медицински кадри. Казват, че имат нужда от 2000 медицински сестри.

Здравната система всъщност работи често с агенции за медицински персонал, тоест когато има недостиг на сестри, те търсят помощта на тези агенции. Изпращат им сестри, за ден, два, месец, колкото е необходимо, те са на по-високо заплащане от тези на трудов договор, но не познават особеностите на конкретната болница, отделение..Те са като учители по заместване, днес са тук, утре – не.

Английското здравеопазване не потъва, а функционира нормално. Но е обект на критики и е вечният картоф в устата на политиците. Британската здравна система има много плюсове, като безспорно най-големият е, че всичко е напълно безплатно. Ще кажете – как така? Нали е капиталистическа държава? Да, това е факт. Но Лейбъристката партия, която управлява непосредствено след Втората световна война, провежда доста лява политика. Създаването на британската здравна система – NHS, през 1948 г., е най-голямото им постижение за мен.

И така, като отивате на личен лекар, не плащате и стотинка, ако ви се наложат тестове: кръв, урина и други, нищо не се плаща за тях. Ако по преценка на джипито се наложи да ви преглеждат специалисти в болница, също абсолютно всичко се покрива от местната здравна каса – прегледи, тестове, скенери, магнитно-ядрени резонанси. Ако ви се наложат операции, една стотинка не плащате или доплащате.

Разликата с българската система е, че тук не можете да идете на джипи или в болница и сам да поискате някакви тестове, без да имате нужда от тях. Трябва джипито да прецени и тогава отивате.  Това за много от новопристигналите българи е странно – има български родители на малки деца, които са свикнали седмица през седмица да ходят за тестове на детето по болници, по тяхно желание, защото детето било „болнаво”.

В Обединеното кралство проблемът не е толкова бързината на линейката, а да се освободи легло в болница и да приеме пациента, който е в линейката. За бързината нормата е 8 минути, ако животът им е в опасност. Иначе – 18 минути.

- Колко болни са англичаните? От какво най-много боледуват? Вярно ли е, че имат много наследствени болести, причинени от кръвосмешението.

- Боледуват от същите болести, от които и българите.  Най-много боледуват от болести на сърцето, допускам, че и в България е така. Първите пет причинители на смъртта за населението тук са болест на сърцето, рак, мозъчен удар, болест на белите дробове, болест на черния дроб.

Кръвосмешения – да, има изследване на половин милион души, от които се оказва, че 125 са случаите на хора, родени от бракове на първи или втори братовчеди. Но на този остров има 67 милиона души и част от тях са от всевъзможни националности и континенти. Има толкова много смесени бракове.

Всъщност аз мога да ви говоря много за болестите на българите в Обединеното кралство. Едва ли се различават от тези на сънародниците ни в самата България. Като цяло може би виждам една разлика с англичаните – а тя идва от пушенето. Повечето британци са загърбили този лош навик. Мнозина от българските работници и работнички тук пушат много активно, в големи количества, а това не води до добро. Твърде млади получават инфаркти, онкологични болести и пр.  

- Ти и твоето семейство как се оправяте?
- Следвам правилата – каквото за другите, това и за мен. Ако имам спешен проблем, звъня сутринта към 8 ч. и ми дават час при джипи същия ден. Ако не ми е спешно, ми дават час след десетина дни. Ако преценят, ме пращат в болница и там ме изследват.

Някои българи тук не могат да проумеят разликите, дай им само да критикуват системата, вместо да опитат да я разберат и да се приспособят към нея. Примерно някой със спешен проблем отива на крака в здравната служба и иска да го видят незабавно, защото е много зле. Това няма как да се случи. Може да поиска час. Ако е много зле, се обажда откъщи за линейка и отива в спешно отделение. За разлика от България, където в поликлиниките без часове и хората се тълпят пред кабинетите на джипитата и понякога се карат за ред, тук това е невъзможно. Има строг ред, всичко е само с часове.

Това, което ми прави особено добро впечатление, е т.н. bedside manner – а именно начинът, по който здравните работници разговарят с пациентите. Много любезен и премерен; внимателен и учтив. Информират те подробно за всяка процедура, която искат да направят, питат те дали имаш нещо против да я направят, търсят ти за всичко съгласието. За всяка болест има произведени всевъзможни брошури, които ти дават, за да се информираш най-подробно. 

- Ти превеждаш в болниците, какво още би споделила? Има ли светлина в тунела? И след колко време някакви мерки биха се усетили?
- Разбира се, светлината не е спирала. Пациентите са приемани любезно, преглеждани, лекувани. Те не усещат кризата. За тях се грижат подобаващо. А всъщност проблемите са най-вече в мениджмънта на здравната система. Казват, че мениджърите допускат финансите на здравната каса да покриват неоправдани разходи. Там ще трябва да се проведе реформа.

Здравната система на Обединеното кралство е като ООН, лекари и сестри са с произход от цял свят. Има и български сестри и лекари. Мнозина от лекарите също „изпушват” от дългите смени и от работата, младите лекари негодуват. Някои заминават за Австралия, Нова Зеландия и Канада, където смятат, че са по-добре оценени.

Сигурно забелязвате, че не всички сестри, учители и пр. работници, нации в Обединеното кралство стачкуват по едно и също време. Това е поради особеностите, всяка от четирите нации (Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия) в рамките на кралството си има собствена здравна и образователна политика и уредба. Правителството на Обединеното кралство отказва да преговаря сериозно за увеличаване на заплащането на сестрите.

На 19 и 20 януари 2023 г., в двата стачни дни този месец, превеждах на пациенти в болници в два града. Отделенията работеха нормално, часовете на пациентите не бяха отменени. Част от стачкуващите сестри студуваше навън, до плакатите си.

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email