Тайните на здравословно отслабване


| Прочетено Прочетено: 2435 пъти | КоменариКоментари: 0



Тайните на здравословно отслабване

Съветите са на  доц. д-р Теодора Дърленска пред  "Линия Здраве“.

Д-р Дърленска  е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и призната за Европейски специалист за лечение на затлъстяването от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. Нейните научни интереси са свързани с регулацията на апетита и различните механизми и фактори, които го повлияват.

Защо диетите не работят при всеки?

Да се лекува затлъстяването е трудно. Това е рецидивиращо заболяване, с хроничен ход, има различни възрасти, когато то може да се отключи. Освен това то се дължи на различни гени и биологични фактори, които могат да повишат риска.

Йо-йо ефектът също и разгадан и той се дължи на регулаторни механизми, които ни позволяват отново да си върнем старото тегло. Оказва се, че за организма намаляването на теглото- рязко или за по-продължително време е голям стрес. Затова се отключват механизми, които искат да си върнем килограмите. Започва да се синтезира хормона на глада, т.е грелина, който повишава апетита, В зависимост от индекса на телесна маса на човека, се определя и медицинския подход за лечение на затлъстяването.

Затова ключовата дума е превенция, т.е не трябва да позволим да напълняваме. При държавите от Средиземноморието се наблюдава затлъстяване на децата от среднотежък вид, което е учудващо за всички.Обяснението е, че децата не се хранят по този средиземноморски модел, а по американизацията на храненето, позната още като западен начин на хранене.

В ресторантите сякаш детското меню е най-нездравословното: пържени картофки, панирани хапки и сок. Трябва да имаме не само балансирано хранене, но и балансирано отношение към храната, за да не се стигне до другата крайност: хранителни разстройства като анорексия, булимия и пр.

Моделът на хранене у дома определя храненето на децата. Трябва да се храним обаче наистина здравословно, за да сме здрави. За да сме дълголетни обаче трябват и гени.

Храни, които дават ситост

През 60-те години на 20 в. вниманието на диетолозите повече е било насочено към мазнините и започват да се произвеждат храни с ниско съдържание на мазнини. Това го има и до днес, напр. млечни продукти, които са обезмаслени. Но се вижда, че това не води до намаляване темпа на затлъстяването.

Към 80-те години на 20-и век фокусът отива към въглехидратите. Започва да се разбира, че те по един или друг начин намаляват нашата кръвна захар. Появява се терминът гликемичен индекс, който и до момента е един от акцентите в здравословното хранене, а също и по отношение редукцията на теглото. Има храни с висок гликемичен индекс, и такива с нисък. Тези с нисък гликемичен индекс ни държат по-дълго време сити. Това са всички зеленчуци без картофите, пълнозърнестите изделия, както и оризът тип басмати.

Почасовото гладуване също в момента е хит, познато е още като фастинг. То включва 14, 16 или 18 ч. без храна. Според някои проучвания, тези гладувания имат краткосрочен ефект върху здравето, но според други - са добри и дават ефект върху здрави хора.

Не трябва да се забравя, че стомахът е мускул, който се разтяга при повишен апетит.

Съвети:

1.    При наднормено тегло проблемът се регулира от лекар.
2.    Не трябва да се забравя съня, 8 часа.
3.    Физическа активност, поне 60 минути под различна форма.
4.    Без крайности в храненето.
5.    Да се придържаме към модели на хранене, в които да има от всичко по малко.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email