Наш лекар откри иновация за тънкоиглена биопсия, която подобрява диагностиката при рак


| Прочетено Прочетено: 546 пъти | КоменариКоментари: 0



Наш лекар откри иновация за тънкоиглена биопсия, която подобрява диагностиката при рак

Д-р Йордан Спирдонов  откри иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна биопсия, която позволява вземане на до 5.5 пъти повече цитологичен материал в сравнение със стандартните техники. Очаква се тази уникална модификация значително да подобри диагностиката при рак на млечната,  щитовидната жлеза и тумори с друга локализация.

Като златен стандарт в диагностиката на карцином на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация се приемат иглените биопсии, посредством които се взима биологичен материал от болестния участък за микроскопско изследване. Въпреки своите предимства, в до 25% от случаите, тънкоиглената аспирационна биопсия не предоставя достатъчно биологичен материал и това налага повторна интервенция.  Именно този проблем решава изобретената от д-р Спирдонов модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия.
Откривателят на техниката е специалист по образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ”- София, където докторът представи официално новата модификация.

Усилията на д-р Спирдонов са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс. Приставката за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези, която беше изобретена от него, е призната и от световната медицинска общност. С нея той спечели приза лекар на годината в категория „Иновации“ за 2021 г.

Защо е необходима новата модификация?
Един от проблемите в лечението на тумори е точната предоперативна диагностика. Тя се извършва чрез образна диагностика (ултразвук, компютърна томография, магнитнорезонансна томография), нуклеарна медицина (диагностика и лечение с химични съединения, които се вкарват в човешкото тяло), цистологични и хистологични изследвания. Най-прецизна е комбинацията между образна диагностика и биопсично изследване на биологичен материал. В повечето случаи, като първи метод на избор се прибягва до тънкоиглена аспирационна биопсия. Иновативната модифицирана техника за тънкоиглена аспирационна биопсия на д-р Спирдонов позволява вземане на до 5.5 пъти по-голямо количество биопсичен материал.

Как д-р Йордан Спирдонов е стигнал до нея?
„Дълги години се сблъсквам с проблема за недостатъчната диагностична стойност на предоперативните биопсични изследвания, което възпрепятства диагностиката и стадирането на рак на млечната жлеза. Това води до необходимост от повторна интервенция или погрешно отрицателни резултати.“, коментира д-р Спирдонов. „Така достигнах до идеята за необходимост от подобрение на техниката на вземане. Започнах да мисля в посока разработване и прилагане на различен подход с цел получаване на по-голямо количество цитологичен материал. За период от 6 години (2016-2022 г.) извърших над 900 тънкоиглени аспирационни биопсии под ултразвуков контрол.  Наблюденията показаха, че количеството на взетата биологична проба визуално е значително повече с модифицираната и внедрена нова техника.

Какви са доказателствата, че модификацията наистина работи?
Виждайки тези резултати, реших да сформирам екип, с който да обективизираме метода, за да го онагледим на колегите. Използвахме черен дроб и широк гръбен мускул на прасе, като биологично най-близки до човешките. Измерванията се проведоха от оторизиран специалист в единствената  специализирана за еталони лаборатория на Български институт по метрология.

Резултатите показаха, че дори минималната количествена стойност на биопсичен материал, извлечен чрез новата техника, превъзхожда по количество взетия материал със стандартните техники.   Извършеният анализ показа, че при съпоставяне на резултатите със стандартния начин се получава статистически значима разлика.“

Д-р Спирдонов вярва, че новата модификация, която той кръщава “модус Спирдонов 1”, значително ще подобри диагностиката на тумори с различна локализация в световен мащаб, тъй като международната статистика показва, че до 25% от пробите по света са недостатъчни за поставяне на диагноза.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email