Гръбнакът - стълб на живота


| Прочетено Прочетено: 686 пъти | КоменариКоментари: 0



Гръбнакът - стълб на живота

Съветите са на  Нели Янева от "Холистично лечение".

Гръбначният стълб се нарича "стълб на живота" поради огромното му въздействие върху здравето на всички човешки системи и органи.
Всеки от отделните сегменти на гръбначния стълб, прешлените, защитава определен участък от гръбначния мозък и споделя отговорността за работата на определен орган със своя участък от гръбначния мозък.

Първият шиен прешлен на шийния отдел на гръбначния стълб е свързан с кръвоснабдяването на главата, хипофизната жлеза, скалпа, мозъка, вътрешното и средното ухо и симпатиковата нервна система. При изместването му се появяват световъртеж, главоболие, мигрена, нервност, безсъние, хроничен ринит, повишено вътречерепно налягане, амнезия (пълна или частична загуба на памет), чувство на хронична умора.
Вторият шиен прешлен е свързан с очите и зрителните нерви, слуховите нерви и ушните кухини, мастоидните процеси в темпоралната кост, езика и челото. Ако позицията му е нарушена, възникват алергии, зрителни увреждания, включително страбизъм (кривогледство), болка в ухото и припадък.

Трети шиен прешлен е свързан с бузите, външната ушна мида, костите на лицето, тригеминалния нерв. Последствията от изместването му ще бъдат невралгия, неврит, акне, екзема.

Четвъртият шиен прешлен е свързан с носа, устните, устата и евстахиевата тръба, разположена в ухото. Сенна хрема, катар, загуба на слуха и аденоиди ще бъдат последствията от нарушение на нервните връзки с тези части на тялото.

Петият шиен прешлен е свързан с гласните струни, сливиците и фаринкса. Дрезгав глас, ларингит, болки в гърлото, възпаление на сливиците ще бъдат последствията от нарушението на връзката между прешлена и тези органи.

Шестият шиен прешлен е свързан чрез нерви с шийните мускули, раменете и сливиците. При изместване се появява скованост (липса на гъвкавост) на тилната мускулатура, болка в горната част на ръката, тонзилит.

Седмият шиен прешлен е свързан с щитовидната жлеза, раменните синовиални торбички, лакътните стави. Последствията от изместването на прешлените ще бъдат бурсит, настинки, заболявания на щитовидната жлеза.

Първият прешлен на гръдния кош е свързан с ръцете - от лакътната става до върховете на пръстите, хранопровода и трахеята. При нарушаване на нервните връзки се появяват бронхиална астма, кашлица, затруднено дишане, задух, болка в ръцете.

Вторият гръден прешлен е свързан със сърцето (включително сърдечните клапи) и коронарните артерии. Последствията от нервната дисфункция ще бъдат функционално сърдечно заболяване и някои заболявания на гръдния кош.

Третият гръден прешлен е свързан с белите дробове, бронхите, плеврата, гърдите. Последици от нарушенията: бронхит, плеврит, пневмония, грип.
Четвърти гръден прешлен е свързан с жлъчния мехур и жлъчните пътища. Следователно, последствията от увреждането на този прешлен ще бъдат заболявания на жлъчния мехур, жълтеница и херпес зостер.

Петият гръден прешлен е свързан с черния дроб, слънчевия сплит и кръвта. Могат да се появят чернодробни заболявания, треска, ниско кръвно налягане, анемия, нарушения на кръвообращението.

Шестият гръден прешлен е свързан със стомаха и последствията от нарушението на нервните връзки ще бъдат стомашни заболявания, лошо храносмилане, киселини, диспепсия.

Седмият гръден прешлен е свързан с панкреаса, дванадесетопръстника. При прищипан нерв може да се появи гастрит и язва на дванадесетопръстника.

Осми гръден прешлен е свързан с далака и при затруднение на нервните връзки, има намалена устойчивост на тялото към влиянията на околната среда.

Деветият гръден прешлен е свързан с надбъбречните жлези. Последствията от нарушението ще бъдат алергии и уртикария.

Десетият гръден прешлен е свързан с бъбреците. Неговото изместване може да предизвика развитие на бъбречното заболяване нефрит, пиелит (възпаление на бъбречното легенче); това е причина за втвърдяване на артериалните стени.

Единадесетият гръден прешлен е свързан чрез нерви с бъбреците и уретерите, и при прищипването му възникват кожни заболявания (акне, пъпки, екземи, циреи).

Дванадесети гръден прешлен - тънко черво, лимфна система. При нарушаване на нервните връзки може да се появи ревматизъм, болки в корема, някои видове безплодие.

Първият прешлен на лумбалната област на гръбначния стълб е свързан с дебелото черво и ингвиналните пръстени. Последици от нарушението на нервните връзки - запек, колит, диария, херния.

Вторият лумбален прешлен е свързан с апендикса, долната част на корема и горната част на крака. Конвулсии, задух и ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс в организма) са следствие от нарушението на нервните връзки.

Третият лумбален прешлен е свързан с гениталиите, матката, пикочния мехур, коленете. При изместване на прешлена се появяват заболявания на пикочния мехур, менструални нарушения (нередовна или болезнена менструация), смущения в уринирането, импотентност, силни болки в коленете.

Четвърти лумбален прешлен е свързан с простатата, лумбалните мускули, седалищния нерв. Последствия от скъсаните връзки - ишиас, лумбаго, затруднено, болезнено или твърде често уриниране.

Петият лумбален прешлен е свързан с подбедрицата, глезените и стъпалата. При прищипване на прешлен или нерв се нарушава кръвообращението в краката, глезените и стъпалата се подуват и отслабват, появяват се крампи на мускулите на прасеца.
Сакралният гръбнак е свързан с тазовите кости и задните части. При изместване на прешлените възникват заболявания на сакроилиачната става.

Проблемите с опашните прешлени са свързани с ректума и ануса. Хемороиди, сърбеж и болка в кокцигеалната област са признаци за изместване на кокцигеалните (опашните) прешлени.

Голяма енциклопедия на здравето - Пол Брег
Източник: Massage.ru
По превода на статията работи - Анета Цветкова











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email