За лечебната и противоракова сила на гъбите (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1297 пъти | КоменариКоментари: 0



За лечебната и противоракова сила на гъбите (част 2)

Съветите са на Владимир Въжаров, автор на книгата - наръчник “Лечебните гъби в България”, в която за първи път у нас са описани над 50 вида гъби, с широк спектър на лечебно действие. Лекцията му е от форум “Лечебната сила на природата срещу онкологични заболявания“ - 2022 г., организиран от Айдън Мустафов.


Богородична ръчица
(Ganoderma Lucidum), наричана още рейши

Според китайски източници е на първо място по лечебни свойства, изпреварвайки дори изключително растение като женшена. Уникалността на рейши е в това, че за разлика от всички други природни продукти, които са стимулатори, тя единствена е регулатор. Напр. при висока кръвна захар я регулира до нормални стойности, при ниско кръвно – прави го нормално и т.н.

В България се открива в цялата страна, в дъбови гори.

Ганодерма е една от най-изследваните гъби, много малко се знае за нея, защото е с много сложен състав: има 400 полизахаради напр.

Най-ценното на гъбите е плодното тяло, след това- мицела, следвани от спорите.

При рейши може да се срещне и предлагане на спорите като хранителна добавка.

Гъбата влиза в комбинация с други гъби, понякога и с билки.

Игловиден корал
(Hericium erinaceus)

Наричат гъбата още лъвска грива. Влияе върху растежа на нервите.

Играе роля в деленето и оживяването на няколко популации нервни клетки, особено при Паркинсон и увредени нерви.

 Използва се при деменция и ранни етапи на Алцхаймер. Установено е, че екстрактът от плодните тела на гъбата е благоприятен при пациенти с множествена склероза.

В България се среща много, много рядко. Ядлива гъба, а също и с противораково действие.

Жълта рогачка
(Hydnum repandum)

Извлича тежките метали и радиацията от почвата. Западни автори смятат, че гъбата прави това и от тялото на човека и затова е много търсена в Западна Европа. Има изследвания, които потвърждават антираковото и антибактериалното й действие.

Много добра, ядлива гъба. Расте нависоко, сред иглолистни гори, често на пасажи. В България има различни варианти: овчи крак, бяла рогачка и др,. но става въпрос за една и съща гъба.

Чага
(Inonotus obliquus)

Една от най-тачените от северните народи лечебна гъба. Особено нашумяла след излизането на книгата на Александър Солженицин „Раковый корпус“. Руски учени правят проучвания за гъбата, и приготвят продукт, наречен бефунгин. Негови аналози правят и във Финландия, предлага се бефунгин с още някои добавки.

В България се среща в естествени находища, сред брезите, на 1000 м. надморска височина. Интересното е, че гъбата не вирее там, където хората са посадили брезови гори и дръвчета.

Добре е чагата да се приема, когато пациентът прави химиотерапия или лъчетерапия, за да намали отрицателните въздействия.

От меката, задна част на гъбата се приготвя чай. Човек се чувства много добре, когато пие чай от чага. Казват, че им „светва„ пред очите.


Сярна гъба
(Laetiporus sulphureus)

С противораково действие, притежава още противобактериално и антивирусно действие.  Вкусна, ядлива гъба. Подобрява здравето цялостно,  има и профилактичен ефект, ако се взема редовно.

Берете млади гъби. Когато сте набрали, у дома не ги оставяйте дълго време без някаква обработка.

Дервишка гъба
(Phallus impudicus)

В европейската народна медицина тя отдавна се използва срещу рак, епилепсия и подагра. Тинктура от дервишката гъба се препоръчва още при болки в лумбалната област и при бъбречни спазми. В българската народна традиция също се използва за подагра, синя пъпка, а също и за епилепсия. Ядлива е докато е във формата на яйце, т. е млада гъба. Има противораков ефект, използва се в началото на растежа.

Ветрогонова гъба
(Pleurotus eryngii)

Има антираково, имуностимулиращо действие, антидиабетно и антисклерозно действие. В суров вид има слаб аромат, но при готвене яденето се насища с типичния аромат на гъби.

Трябва да се знае, че култивираната гъба е с по-слаб ефект. Роднина е гъбата кладница.

Кладница
(Pleurotus ostreatus)

Притежава противораково, антивирусно, антибактериално и антиоксидантно действие. Гъбата подпомага сърдечно-съдовата дейност, намалява холестерола и високото кръвно. Счита се за нервен тоник, намалява стреса. Използва се още при лумбаго, схванати крайници и проблеми със сухожилията.

Гъбата влияе върху тургора на кожата и се получава сияйно лице.

Рогочовка
(Polyporus umbellatus)

Гъбата има антиоксидантно действие, изчистващо от свободните радикали, а също и антирадиационно. Среща върху почти всички наши дървета, но обича дъба. Въпреки това се намира рядко. Красива гъба, има противораков ефект. Ядлива гъба.

Ветрилка
(Schizophyllum commune)

Съдържа полизахарида шизофилан, който увеличава клетъчния имунитет. Според китайската традиционна медицина, гъбата се прилага при слабост, а също и при гинекологични проблеми.

Ветрилката расте навсякъде по света и е една от най-често срещаните. Оттам и името й commune, т.е много често срещана.

В България също я има навсякъде, дребна, жилава гъба. По време на суша се дехидратира, но след това се възстановява веднага. Изключително приложение при ракови заболявания. В по-бедните страни я използват за храна.

Каваратаке
(Trametes versicolor)

Наричат гъбата още Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка. Тя се слави с лечебните си свойства. Широко разпространена е и в големи количества в България. Силно противоракова гъба.Трудно може да се сбърка с други.

Царевична главня
(Ustilago maydis)

Името й идва от това, че расте по царевицата.

Гъбата се използва при женски и кожни болести. Притежава антимикотично и противораково действие. На много места в Европа и САЩ, в гурме ресторантите я включват в екзотични ястия.

Гъбата не вирее по ГМО царевица.

Шийтаке

Тя е втората по масово производство гъба в света след култивираната печурка. Големият интерес към нея се дължи както на изключителните й лечебни свойства, така и на вкуса й, който превъзхожда печурката.

В България условията са благоприятни за култувирано отглеждане на гъбата. Ценна гъба както за кулинарията, така и с противораково действие.

Японците извличат от нея един полизахарид, лентинан, който има изключително противораков ефект.  Много вкусна гъба.

Летен трюфел

В България има доста трюфели. Според народната медицина те действат като афродизиак и повишават потентността. Възстановява чревна флора, имунната система, помага при гастрит, и особено при хроничен колит. Лекува разстройства на нервната система, има противораков ефект, полезни са при Алцхаймер, множествена склероза, артрит. Употребява се при изявен диабет, влага се и в антиейдж козметика.

В Европа са познати 9 вида трюфели, които се търгуват: италиански, испански, френски. От тези 9 вида, 8 се намират у нас, вкл. и магнатум.

Тибетска гъба

Тя по нищо не прилича на познатите гъби. В най-голяма степен тя включва кефирни зърна, които могат да се с размер или на орех, или на грахово зърно и по време на ферментация нарастват значително. Това е и начинът по който се размножават и образуват своеобразни колонии, които на пръв поглед заради белия или кремавия си цвят приличат на извара.

Тибетската гъба( кефир) оказва благоприятно въздействие върху чревната флора.

За връзка с Владимир Въжаров: 0878 649 444

Статията е информативна, и не заменя консултация с лекар и микотерапевт!












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email