Диабет и Kовид - какво трябва да знаем?


| Прочетено Прочетено: 1158 пъти | КоменариКоментари: 0



Диабет и Kовид - какво трябва да знаем?

Съветите са на проф. д-р Мария Орбецова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.

Доказано е, че захарният диабет, особено тип 2, е свързан с многократно повишен риск от сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и периферно-съдови заболявания и смъртност в сравнение с общото население.

 Темата е избрана във връзка с най-новите препоръки на Европейското дружество за изучаване на диабета, Европейското кардиологично дружество и Американската диабетна асоциация от 2020 г. и 2021 г. за оценка на сърдечно-съдовия риск при захарен диабет и избор на подходяща терапия при наличие на сърдечна недостатъчност, атеросклеротичен сърдечно-съдов риск, нарушена бъбречна функция и кардио-ренална болест. .

Диабет и ковид-19
Понастоящем в условията на епидемия и при спрян планов прием се лекуват основно спешни състояния. „Отчитаме  нарастване на случаите с нововъзникнал захарен диабет или влошаване на заболяването след прекарана коронавирусна инфекция”, обясни проф. Орбецова.

Натрупват се данни, че коронавирусът може и директно да атакува бета-клетките на задстомашната жлеза (панкреас), които произвеждат инсулин, което да доведе до развитие на захарен диабет с инсулинов дефицит. Затова по време на и след преболедуване е необходима задълбочена оценка на толеранса към въглехидрати от страна на общопрактикуващите лекари и своевременно насочване към специалист – ендокринолог, каза още проф. Орбецова.

Диабет и имунитет
Хората със захарен диабет са по-уязвима част от населението във връзка с намалената им имунна защита. Захарният диабет представлява принципно първичен рисков фактор за развитие на тежки възпалителни процеси, в т.ч. пневмонии и септични състояния, последващи вирусни и бактериални инфекции.

Хората със захарен диабет имат и редица съпътстващи нарушения и усложнения – сърдечни, белодробни, чернодробни, неврологични, психологични и пр., а в голяма част от случаите и наднормено тегло, което допълнително повишава риска при инфектиране. Доказано е, че COVID-19 при диабетиците протича по-тежко, по-продължително, с повече усложнения, налагащи прием в интензивни звена и изкуствена вентилация, води и до повишена смъртност в сравнение с останалата част от населението.

Данните сочат, че състоянието може да се усложни впоследствие от причинената от вируса увреда на сърдечния мускул и поява на сърдечна недостатъчност. Добрият контрол на захарния диабет понастоящем е изключително важен – поддържането на близки до нормалните нива на кръвната захар и гликирания хемоглобин намаляват рисковете за по-тежко протичане на инфекцията, обясни началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Свети Георги”.

В тази връзка Препоръките на националния експертен съвет по ендокринология, чийто член е проф. д-р Мария Орбецова, са в съответствие със становището на Европейското дружество по ендокринология, според което захарният диабет попада в категорията хронични заболявания, които са с приоритет при ваксиниране срещу COVID-19. Международната диабетна федерация също препоръчва диабетиците да бъдат насърчавани към ваксиниране.

Над 8 на сто у нас страдат от болестта

В България засегнатите са над 440 хиляди души – около 8.4% от населението. През м. декември т.г. се очаква новото издание на Диабетния атлас от Международна диабетна федерация, актуализиращо се на всеки 2 години, в което ще бъдат публикувани най-новите данни за честотата и разпространението на захарния диабет и предиабетните състояния в целия свят по региони и страни, отражението им върху заболеваемостта и смъртността на населението, както и икономическите измерения на лечебните мероприятия.

През 2006 г. проф. Мартин Силинк в качеството си на Президент на Международната диабетна федерация, заявява: „Захарният диабет бързо се превръща в една от най-големите здравни катастрофи, които светът е виждал досега. Епидемията ще е пагубна за ресурсите за здравеопазване, ако правителствата не предприемат незабавни мерки”.

След тази сериозна констатация през същата година по инициатива на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация Общото събрание на ООН приема специална Резолюция за захарния диабет и определя 14 ноември за Световен ден на борба с това заболяване.

Призивът е към всички страни-членки в системата на ООН, неправителствени организации, гражданското общество и частния сектор да отбелязват Световния ден за борба с диабета по подходящ начин, за да повишат информираността за заболяването и неговите усложнения, за рисковете, превенцията и възможностите за лечение. Насърчава се разработването на национални стратегии и политики за справяне със захарния диабет съобразно системите за здравеопазване.

Откривателите на инсулина
Самият ден 14-ти ноември е избран, защото на тази дата през 1891 г. е роден д-р Фредерик Бантинг, който заедно с стажант-лекаря Чарлз Бест открива животоспасяващия инсулин през 1921 г. Епохалното откритие на века е в Торонто на 29 срещу 30 юли 1921 г. През 1924 г. на Фредерик Бантинг е присъдена Нобелова награда, която той споделя с Чарлз Бест и Джон МакЛеод, предоставил на експериментаторите своята лаборатория.

Новооткритият хормон изследователите наричат инсулин и заявяват:  “Инсулинът не е наша собственост, той принадлежи на цялото човечество”, отказвайки се от правото да го патентоват на свое име. Многомилионната армия диабетици от цял свят им благодари за този безценен дар, спасяващ живот!

Клиниката отблизо
В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Свети Георги“ активно се диагностицират, лекуват, проследяват и обучават пациенти със захарен диабет с различни остри и хронични усложнения.

Клиниката разполага с 34 легла, професионален  екип – лекари със специалност по ендокринология, по-старшите – и със специалност “Вътрешни болести”, лекари специализиращи „Ендокринология”, медицински специалисти, преминали обучение за работа с диабетно болни, достатъчен немедицински персонал за обгрижване на хоспитализираните пациенти. Извън епидемичната обстановка, на годишна база, през клиниката преминават 1200-1300 болни със захарен диабет и предиабетни състояния.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email