Как бе създаден тритомника?


| Прочетено Прочетено: 3114 пъти | КоменариКоментари: 0



Как бе създаден тритомника?„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

Авторът на монографията в три тома „Човекът и медицинските растения” Вилхелм Пеликан е роден на 3 декември 1893 в област Истрия ( Хърватия) и завършва жизненият си път в Aрлесхайм (Швейцария) на 17 ноември 1981 г. През целия си живот работи върху лечебните растения. Той е химик, фармацевт, градинар, а после става антропософ и практикува антропософска медицина.
 
Ранното си детство Пеликан прекарва в Галисия. Учи химия във Виена и Грац. През 1916 г. е потърсен за военна служба, но сериозно заболяване на белите дробове и сърцето не му позволява да замине на фронта. По време на боледуването си получава информация за трудовете на австрийския учен д-р Рудолф Щайнер. През 1918 г. присъства на лекция на Щайнер във Виена, по-късно става негов личен ученик и посвещава живота си на Антропософията. Във Виена работи в златно-сребърна рафинерия. През 1919 д-р Ойген Колиско го кани да работят съвместно в Der Kommende Tag - Изследователски институт в Щутгарт . Членува в Антропософската асоциацията на университетски преподаватели, чете лекции в Дармщат и в участва на конгреси във Виена. През 1922 г. Вилхелм Пеликан започва работа в новооткритите лаборатории на Института по клинична медицина в Щутгарт. През 1924 г. става ръководител на фирмата„Веледа”, тогава създадена по съвет на Рудолф Щайнер и в сътрудничество с Оскар Шмидел и Фриц Гьоте. Заема тази позиция в продължение на 40 години. По това време Фриц Гьоте е бизнес мениджър и успява да предотврати закриването на „Веледа” от нацисткия режим. Изключително ползотворното сътрудничество с други антропософски лекари и фармацевти прави възможно да се въвеждат предложенията на д-р Рудолф Щайнер в практиката и така се разработва набор от антропософски лекарства.

Сред тях са
типични лекарства, метални препарати,
минерални смеси и билкови продукти.


Впоследствие „Веледа” добива международна известност. С помощта на биодинамичния градинар Франц Липерт, Вилхелм Пеликан започва да разработва градина за нуждите на фирмата . С течение на времето те са в състояние да култивират над 200 различни вида растения. През 1948г. Пеликан провежда серия лекции за студенти, фармацевти, химици, произво- дители на здравословни храни и персонал в магазини за биодинамични продукти, масажисти и физиотерапевти. По- късно същата година прави проучвания на метали и лечеб ни растения по идеи на Гьоте. Работата на Пеликан се основава и на ценните изследвания на антропософския ботаник Герберт Грохман, в чиито трудове в два тома се разглежда живота на растенията от антропософска гледна точка. По идея на Щайнер и в сътрудничество с Георг Унгрен – член на секцията по математика и астрономия в Гьотеанума, Пеликан подобрява и опитите на г-жа Колиско с покълналата пшеница. През 1963 г, на 70 годишна възраст, той се оттегля от фирмата и посвещава времето си на изследователска работа. През 1965 г, Пеликан, зедно със съпругата си се премества в Aрлесхайм, за да продължи проучванията си в научната секция на Гьотеанума. Той е активен участник и в живота на Антропософското Общество.
Как се стига до написването на трите тома на книгата „Човекът и медицинските растения”?

В предговора към френското издание, Герхард Шмид пише: „През 1920 г Щайнер полага основите на антропософската медицина. Той казва: „ Ние трябва да придобием наблюдения как са свързани човекът и природата, от която той извлича лекарствата”.
 В трите тома на книгата си „Човекът и медицинските растения” , Пеликан дава нов поглед върху лечебните свойства на растенията като излиза от емпиризма на науката. Позовавайки се на традициите на използване на лечебните растения от човека още в от древността, Пеликан обогатява това основно познание със свойствата на етерните сили, които формират лечебните въздействия. Това е качествено нов път в познанието за лечението и лечителското изкуство. В своето изложение Пеликан заляга на основите на еволюцията на растителния свят, екстраполирани към този на човека. Той обяснява, че медицината от антропософска гледна точка не е само наука, опираща се до сетивната реалност, а в нея участват и невидими лечебни процеси, до които човек се докосва чрез медитация и по свръхсетивен път. Той отчита, че антропософската медицина има доста сходства с хомеопа- тията –

и тук дозите са свръхмалки, но
те са предварително динамизирани.


Пеликан акцентува на точните процеси и рецепти за приготвянето на препаратите, за да дадат те необходимите резултати. Позовавайки се на Щай- нер, Пеликан обяснява, че растенията имат видимо физическо тяло и невидимо етерно тяло. Имат и леко излъчване на душа, проявена в цветовeте при висшите растения. Между човек и растение има следните сходства: коренът е сходен по процеси и развитие с главата, листата – със сърце, бял дроб и кръвообръщение, а цветовете и семената - с метаболизма.
 
Тази аналогия се използва за извличане на лечебните свойства и терапевтичните индикации, признавани през всички епохи. От корените се извличат вещества, които повлияват нервно-сетивната система, екстракти от листа са предназначени за болестите на циркулацията и дишането, а цветовете, плодовете и семената лекуват болестите на метаболизма, храносмилането и укрепват гениталния апарат. Медицината от духовна гледна точка преоткрива принципа на „Подобното лекува подобно” – принцип, който използва и Ханеман, но без това правило да се абсолютизира.

Юлия Стоянова,
консултант на „Здравница”


Съвет на Здравница

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email