Глутеновата непоносимост има над 250 симптома


| Прочетено Прочетено: 671 пъти | КоменариКоментари: 0



Глутеновата непоносимост има над 250 симптома

Живот с алергия към глутена. Съветите са на д-р Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт пред Btv.

Всяка година процентът на хората, които проявяват алергия към глутен се увеличава, въпреки трудното диагностициране.

Две основни групи хора имат проблеми с глутена. Първата са хората, които страдат от цьолиакия. Това е автоимунно заболяване на тънките черва, което се предизвиква от глутен. Само 5-10 на сто от хората с това заболяване са диагностицирани, останалите дори не знаят, че имат подобно заболяване. В резултат на глутена при тях възниква хронично възпаление на лигавицата на тънките черва и постепенно тази лигавица се разрушава, и така пациентите не могат да усвояват никакви хранителни вещества.

Втората група хора са тези с така наречената глутенова непоносимост. Около 6 на сто от хората имат глутенова непоносимост. Това се дължи донякъде и на генно-модицифицираната пшеница, която използваме в наше време.

Преди 30-40 г. са правени модификации на пшеницата, за да бъде тя по-устойчива на лоши метеорологични условия. Още от момента в който тази пшеница започва да влиза в употреба по целия свят, започва да се наблюдава постепенно появата на здравни проблеми като наднормено тегло, захарна болест, и изключително много скача процентът на автоимунните заболявания и алергиите като цяло. Възниква въпросът дали това е просто съвпадение или …

Проявления на болестта

Има над 250 симптома на глутенова непоносимост, като най-често са проявленията от страна на храносмилателната система: болки в корема, склонност към диария, подуване, редуване на запек с диария, гадене, оригване, киселини, мазни изпражнения.

Глутенова непоносимост могат да имат и хора, които имат сериозни кожни заболявания като псориазис, екземи, атопичен дерматит или алергия от типа на бронхиална астма.

За да се постави диагноза е необходимо да се направят кръвни тестове и тънкочревна биопсия. Има и още по-лесен вариант: напр. да се изключат абсолютно всички храни, които съдържат глутен за един месец.

Има и няколко Шуслерови соли, които могат да се използват при проблеми с глутена: Шуслерова сол №4, при всякакви автоимунни заболявания, помага да се намаляват и антителата. Шуслерова сол №2, която помага особено на хората с пропускливи черва. Добре към тях да се добави и Шуслерова сол №5. Тя има дезинфекциращо действие, но действа много добре и на нервната система.

Като добри безглутенови храни, които имат и засищащо  действие, могат да се посочат елда, кафяв ориз, киноа, картофи, царевица, просо, амарант. Повечето пациенти са изненадани от голямото разнообразие от безглутенови храни, които се предлагат на пазара.

Има и такива, които се увличат от безглутеновото хранене. При тях е нещо като мода. Не е добре, ако човек няма такъв здравословен проблем, да преминава към такъв тип хранене, защото безглутеновото хранене е бедно на фибри и на витамини от групата В. И след време те трябва да ги вземат към храненето допълнително.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email