Как влияе повишената кръвна захар за появата на атеросклероза?


| Прочетено Прочетено: 1939 пъти | КоменариКоментари: 0



Как влияе повишената кръвна захар за появата на атеросклероза?

Болестта е слаба, когато е в началото!
Съветите са на д-р Дениз Бакалов, ендокринолог в УМБАЛ Александровска пред bTv.

Повишената кръвна захар води до лош гликемичен контрол, оттам възпаление в съдовете, после се появява атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, усложнения и така до пълен хаос от този домино ефект.

За да не се стигне дотук, трябва да се контролират всички фактори, които водят до ранна атеросклероза, и това е задача на един мултидисциплинарен екип, в който се включват ендокринолози, кардиолози, диетолози, интернисти, лични лекари.

Какво е атеросклерозата?
Атеросклерозата не е достатъчно изяснена като патогенетичен механизъм. Крайният израз на нея е образуването и натрупването на холестерол съдържащи мастни киселини плаки по съдовете, започва да не достига кислород и се развива нарушение във функцията на прицелния орган. А при тежките случаи се случват остър миокарден инфаркт, исхемичен мозъчен инсулт, периферна артериална болест. В по-леките случаи се засягат очите – ретинопатия при диабетиците,  и нефропатия, в резултат на запушването на малките съдове.

Има и друга група пациенти: метаболитно здрави.  При тях няма фамилна обремененост, не пушат, нямат повишени нива на холестерола,  не страдат от високо кръвно налягане. В резултат на здравословен начин на живот, спортуване, контрол на килограмите те успяват да поддържат своето здраве с гладки съдове.

Фактори за появата на ранна атеросклероза
Стресът дърпа спусъка на появата на ранна атеросклероза. Тук се нареждат и фактори като наследственост, лош контрол на кръвното налягане, пушене, наднормено тегло. Това се вижда в ежедневната лекарска практика.

Само наличието на диабет тип 2 се  счита и се приравнява на прекаран инфаркт. Но всичко е обратимо, ако се хване в началото .
Болестта е слаба, когато е в началото! Не трябва да се забравя и контрола на липидите, както и на нивата на пикочната киселина, която е придружаващ фактор. Иначе има опасност от повишен риск за сърцето. Повишената пикочна киселина води до поддържане на висок метаболитен синдром, до някои видове стеатози на черния дроб, която е локален израз на инсулинова резистентност.

Контрола на пикочната киселина е част от контрола на цялостния метаболизъм при тези рискови пациенти.

Първата стъпка винаги трябва да е промяна в начина на живот. Към нея се добавя и подходяща медикаментозна терапия, която трябва да е комплексна.  Преди години стъпаловидният подход бе водещ, докато сега е комплексният подход.

Още съвети:
1. Контрол над храненето: това включва съблюдаване на количеството храна, което се изяжда. Понякога качеството на храната няма такова значение, колкото количеството. На пръв поглед може да изглежда, че не се изяжда много, но като се събере цялото количество, консумирано за 24 часа, и като се пресметне в калории, то се вижда съвсем друга картина. Затова и калорийна дистрикция!
2. Как се разпределя храната в рамките на 24 часа! Храната трябва да се хапва през светлата част на денонощието! Вечерните хранения да са в най-малките количества!
3. Спортувайте, движете се, поне 150 минути физическа активност!
4. Да се намали теглото. Само сваляне на килограмите с 10 на сто в продължение на 6 месеца, вече намалява значително риска. 
5. Безсолна диета!
6. Спрете или намалете цигарите!
7. Не искайте да стане бързо, здравословно е бавното сваляне на килограми, клетките имат метаболитна памет, и при спиране на диетата, се връща всичко.

Атеросклерозата е подмолна и не дава симптоми. Затова е добре да се правят профилактично пълни кръвни изследвания, с липидни профили, задължително нива на кръвна захар и други метаболитни показатели, вкл. бъбречна и чернодробна функция, както и някои специфични изследвания, назначени от невролог и кардиолог.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email