Подходящи ли са за деца цветните есенции на д-р Бах?


| Прочетено Прочетено: 687 пъти | КоменариКоментари: 0



Подходящи ли са за деца цветните есенции на д-р Бах?

Цветните есенции на д-р Бах са един от начините, по които можем да възстановим връзката си с природата и да преоткрием здравето си. Терапията с бахови есенции набира все повече последователи у нас. Тя е на повече от 70 години. Неин създател е английският лекар, хомеопат – д-р Едуард Бах.

В търсене на възможно най-естествени лечебни средства той се е спрял на растенията и по-точно на техните цветове.Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението.

Той създава система от 38 диворастящи растения ,която отговаря на различни емоционални състояния.Неговото желание е  било да измисли метод,който да работи нежно и деликатно, без да вреди. Мечтаел е комплектът с есенции да е част от домашната аптека във всеки дом.

Как се приготвят есенциите?
На нас са ни известни два метода по които д-р Бах е правил цветните есенции – методът на варене и слънчевия метод. Цветята се берат в слънчево и безоблачно време с бели ръкавици. Поставят се в изворна вода и се изчаква цветето или цветът  да оставят своя енергиен отпечатък. Към получената смес се добавя бренди като консервант. Готовата есенция се поставя в тъмно стъклено шише.

Как се приемат есенциите и могат ли да се комбинират с традиционните лекарства?

Есенциите регулират емоционални и психични дисбаланси на дълбоко ниво, които препятстват и блокират естествения процес на личностно развитие. Те подпомагат доброто здраве и самочувствие, защото отстраняват негативните мисли, тревожните чувства или вътрешната дисхармония, които могат да се проявят като като физически болести.

Есенциите не пречат на хомеопатичните и конвенционалните лекарства. Прилагат се успешно при растения и животни. Абсолютната безвредност на есенциите ги прави приложими при хора, които са свръхчувствителни към лекарства.

За да бъдат ефективни, цветята на Бах трябва да се приемат редовно. Препоръчителната дневна доза е 4 пъти по 4 капки. Времето за реакция зависи от конкретния човек. Децата например откликват доста бързо, а на възрастните им трябва повече време ,за да получат облекчение.

Цветните есенции подходящи ли са за деца?
Цветните еликсири могат  да се прилагат без притеснения по време на бременност, защото от зачеването до раждането жената преминава през различни емоционални състояния (психика) и физиологични промени (тялото). В тези моменти най-подходяща е есенцията Walnut (орех) – за промяната през всеки триместър. Mimulus (Mимулус) за страха от предстоящото раждане. Larch (Лиственица), за жените на които им липсва увереност дали ще се справят като майки.

Според много психолози, които се позовават на изследвания пренаталното (вътреутробното) развитие на плода, е много важно за бъдещото  развитие на детето. Плодът „запечатва“ всички емоции на майката и много често  ги „пренася „ след като се появи на бял свят.

При новородените дори се препоръчва цветните есенции да се използват веднага след раждането, за да помогнат на детето да преживее стреса от преминаването в материалния свят и да се адаптира по-бързо. Препоръчително е децата родени секцио на приемат Star of Bethleem (Гарвански лук ) веднага след раждането, заради стреса. В повечето случаи есенциите приема майката, а чрез кърменето  те стигат до детето.

Простотата, безвредността и ефикасността на терапията с цветни есенции са предимства, които я правят подходяща за използване при деца.

 Известно е, че редица труднолечими болести могат да водят началото си от периода след раждане или от първите години на живота. В много случаи медикаментозните терапии в ранното детство имат като последици едно крехко здраве и често боледуване в по-зряла възраст. Ето защо е важно проблемите, които децата имат, да бъдат решавани с безвредни природни средства.

При какви състояния са полезни цветните есенции?
Когато проблемите  са на психично и емоционално ниво есенциите биха помогнали при адаптация към ясла, градина, агресивност, свръхактивност, апатия, емоционална възбуда, прекалена бъбривост, егоизъм, завист, страхове от ясен и неизяснен произход, тикове, изтощение, невротично (емоционално) хранене при юноши, истерични кризи, изтощение, импулсивност, безпокойство, тревожност, недоволство, страх от провал и промени, проблеми в училище, перфекционизъм, ревност, разсеяност, справяне със загуба на близък човек, гняв, проблеми със съня, с концентрацията, ниско самочувствие и много други.

На физическо ниво цветните еликсири ще сработят при психосоматични оплаквания, проблеми с апетита, проблеми със съня, поникване на зъби, бебешки колики, главоболие, мигрена, енуреза - нощно напикаване, бруксизъм (скърцане със зъби), запек, проблеми с апетита, акне, хормонален дисбаланс, в остри състояния-при шок и травма, гадене, повръщане, мигрена, хормонален дисбаланс, акне.

Как протича една консултация?
Важно е родителите да доведат детето на консултация,а не да го оставят и да излязат.Така детето е по-спокойно ,а много често по-голямата част от информацията получаваме от родителя. Хубаво е терапевтът да е добре обучен, да ги изслуша внимателно и чак тогава да приготви индивидуална комбинация за детето. В моята практика често ползвам  като инструмент рисунките на децата и  любимите им приказки. Те говорят много за техните емоции и преживявания. На някои от тях поставям като задачки да напишат своя приказка.

Съвети за прилагане на есенциите:
Могат да се приемат по стандартния начин с капкомер. Могат да се използват във вид на спрей,така е по- интересно за децата и по -бързо.

Могат да се пулверизират в помещението на детето или до възглавничката, където спи.

За кърмещи майки :те приемат есенциите ,а чрез тях те стигат до бебето. За по-големите бебета могат да се добавят в шишето за вода.

Вместо визитка:
Нели Янева е майка на три деца. Магистър по здравни грижи и магистър психолог със специалност „Психология на здравето“, Бахов терапевт и обучител с над 10- годишен опит в Баховата терапия. В своята практика използва техники от психологията и арт терапията. Изследва моделите на поведение и психосоматичните състояния, които почти винаги стоят в основата на повечето травми и преживявания.

За контакти:
+ 359 878 410 530













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email