Родителите да чуват какво им казват децата, а не да говорят повече от тях


| Прочетено Прочетено: 613 пъти | КоменариКоментари: 0



Родителите да чуват какво им казват децата, а не да говорят повече от тях

Как животът днес се отразява на нашата психика и оттам на нашето физическо здраве? Какви са последствията от тези процеси и промени върху децата? Как да съхраним психоемоционалното си здраве?

Съветите са на Валентин Стоилов, психолог и педагог, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към СУ „Св. Климент Охридски“, с дългогодишен опит в психологическото консултиране и психотерапия на семейства, деца и възрастни пред Bulgaria on Air, в предаването" Линия здраве".

Напрежението на родителите се предава и на децата. Липсата на време и на възможността да се спрем за малко води до това като родители да се опитваме повече да говорим, докато нашата основна задача е чуваме. В момента в който усетим, че говорим повече, вместо да слушаме . Това означава, че имаме спешна нужда от почивка.

Като родители животът поставя и много очаквания, част от тях културални. Трябва да се отбележи също, че ако изискванията към жените са се повишили многократно, то не е така към мъжете. Тук също трябва да се внимава: има залитане в момента, в семейството за таткото и бебето. Детето има нужда от баща и майка, а не от две майки.

В българското семейство обикновено бащата липсва. Един преподавател в университета шеговито обясняваше тази ситуация така: „Таткото у нас е като руски телевизор: образ има, говор -няма!“. Сега е променено: той е в позицията на ерзацмайка, а не на реалния баща.  

Да се търси помощ от психолог преди, а и сега  се възприема от повечето хора, особено жени като …несправяване с живота. За един мъж е трудно да спре на непознато място и да попита за посоката, камо ли да отиде при лекар или специалист, за да проверят какво не е наред в техния организъм. Те се страхуват от подобни неща. Това е една от причините много /млади/ мъже също да неглижират превенцията.

Много често у мъжете се наблюдава едно страдание и даден специалист трябва да се досети какво стои. Те са изключителни напрегнати, объркани и са в една непрекъсната проекция върху другия, най-често това, което те не успеят да направят го очакват от другия, в някаква степен върху партньора, но в много по-голяма степен върху децата.

Обикновено не можем да наблюдаваме себе си така, че да открием някакво смушение, нередност, така, че ако се обърнем към специалист, помощта му да е навременна. Осъзнатият проблем е половината от решението му. Когато близките ни кажат, че имаме проблем, не трябва автоматично да отхвърляме чутото, а да се опитаме да вникнем в това, което те ни казват.

При децата трябва да разберем, че нещо се случва с тях, ако правят нещо нетипично за възрастта си. Често се случва така, че това, което не може да намери път чрез словото, намира изход чрез поведението.

Децата трябва да израснат, защото така, отделяйки се от нас, те не оставят в инфантилното, а тръгват по своя собствен път. Този трус е винаги много болезнен за нас като родители, но това е част от тяхното израстване.

Тихият пубертет е много опасен.

Тези думи, които един тийнейджър отправя към родител: „Мразя те, не те обичам, махни се !“са един лакмус за психолога. Това означава, че той не е подтиснат, че не се страхува да каже истината в момента, това, което чувства. Това не означава, че след такъв скандал и такива изречени думи трябва да отидете веднага на психолог. Темата за това колко време едно дете трябва да прекарва пред телевизор, компютър, с телефон, е една от най-коментираната, особено преди пандемията. И отговорът е :колкото по-малко , толкова по-добре. Синята светлина излъчва импулси, които активират тези рецептори, възбуждани, когато се вземат психотропни вещества. Разликата е, че при психотропните вещества интензитетът е висок за много късо време, докато пред синия екран е нисък, но за много дълго време.

Другото опасно от синия екран е, че той дава моментално изпълнение на желанието, някакво удоволствие. Трябва да научим децата да могат да отложат изпълнението на желанието, да почакат, за да получат радост и удоволствие от нещо.

Още съвети: Давайте си достатъчно почивка. Ние използваме и малкото свободно време, което имаме , да свършим нещо друго и т.н, а не да отдъхнем.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email