Сушените вишни - супер храна при артрит, високо кръвно и за здрав сън


| Прочетено Прочетено: 1540 пъти | КоменариКоментари: 0



Сушените вишни - супер храна при артрит, високо кръвно и за здрав сън

Дочо Михайлов и  Красимира Николова от Органични Градини в с. Зайчино ореше в първо интервю за "Здравница".

- Защо направихте био градини за вишни?
- Стана случайно. Започнахме да се занимаваме с вишни покрай един приятел, който в последствие се отказа от градината си, а ние останахме с нашите насаждения.

Иначе искахме да имаме причина с жена ми да бъдем повече на въздух, след като бяхме живели над 20 г. в София. Обработваме около 100 дка био вишни в близост до Нови Пазар. От няколко години вече се преселихме окончателно тук, в  Зайчино ореше. Продължаваме с био-производството, най-вече защото сами си обработваме градините и не желаем да се тровим с препарати докато пръскаме. Освен това, се надявам да има икономически смисъл да се произвежда чиста и полезна храна.

- Защо насадихте точно този плод?
- Когато започнахме преди повече от 15 г. си мислихме си, че вишните не са много претенциозен вид за отглеждане, а и от местната фабрика обещаваха, че ще ги вземат за компоти. Разбира се, нищо вече не е същото. Вишни сега се търсят предимно за замразяване, като впоследствие се изнасят, а отглеждането се оказа, че не е по-различно от черешите. Но не съжаляваме за избора, защото е много полезен вид.

- Какви са полезните им свойства?
- Вишните са мощен антиоксидант, изключително богати са на витамин С, фибри, каротиноиди, калий. Заради малкото захари се прилагат в редица диети. Полезни са за възстановяване на организма след стрес,  физическо натоварване и за подобряване на съня. Прилагат се за облекчаване на болките при артрит. Калият и полифенолите във вишните спомага за регулиране на кръвното налягане. Казвали са ми, че вишните са любимия плод в традиционната еврейска кухня.

- Лесно ли се гледат овошки?
- В началото се опитвахме да наемаме повече хора, но сега гледаме да си вършим повечето работа сами, с жена ми, колкото е възможно. Тя кара и трактора, но при беритбата и резитбата наемаме доста хора.  Не е случайно, че около нас доста колеги бяха започнали да засаждат био-градини и впоследствие се отказаха - първо от „биото“, а след това и от градините.

На национално ниво биологичните насаждения през последните няколко години намаляват, въпреки субсидиите. Причината е, че добивът от биологичните насаждения е почти двойно по-нисък от конвенционалните, а насажденията са изложени на риск от заболявания и вредители, които буквално могат за няколко години да унищожат насаждението. При вишните най-опасна е бялата ръжда, която трудно се бори с биологични средства. 

- Как сушите плодовете: на слънце или във фурни?
- Вишните ги сущим на ишлеме, недалеч от нас, във фабрика, която  също е био-сертифицирана. Първо вишните се почистват, мият се, вадят се костилките машинно, нареждат се на тави и се сушат във фурни на 40 – 50 градуса.  Миналата година за първи път преработихме част от продукцията на ишлеме, за да видим какви ще са ни разходите и как ще реагира пазара. На слънце може да се сушат количества само за лична употреба, според мен.

- Има ли пазар за сушените плодове у нас, или липсва голямото търсене от страна на комбинати и др?
Има интерес от фирми, които произвеждат био-барчета, сладкарски изделия, както и за пряка употреба. Преките клиенти на сушени плодове са взискателни. В последно време виждаме, че хората започнаха да обръщат внимание какво влиза в стомаха им; започнаха да избягват храни с консерванти и добавени захари. Има клиенти, които са направо отчаяни от качеството на храните по магазините и по пазарите и търсят истинския вкус.

- Споделете с нас някои рецепти, какво да приготвим със сушени вишни?
- Сушените вишни се ползват предимно за влагане в мюсли и сладкарски изделия. Киселият вкус се балансира перфектно в кексове, торти, сладки или например в домашен шоколад. Жена ми предпочита простите неща - една шепа сушени вишни, накиснати в малко вода вечерта е прекрасна рецепта за сутринта (за нея).

- Да вярват ли хората на етикета БИО? Как хората да се ориентират, коя храна е качествена и чиста?
- Много хора в България не вярват на био-сертификати и документи, но не са прави. Напротив, добре е да се изискват документи, защото напоследък виждам доста обяви „домашно производство“ за сушени плодове и ядки, които са очевиден внос от Турция.
Освен това, „домашното“ не винаги означава „чисто“ или „качествено“. Напротив, за разлика от професионалното производство, в „домашното“ се изсипват незнайни препарати в огромни концентрации „за по-сигурно“. Така, че продуктите на „баба“ също могат да ви натровят. 

Иначе бюрокрацията у нас е повече от необходимата. Всъщност, истинският контрол върху био-продукцията идва не толкова от сертифициращата агенция и Министерството на земеделието и храните, а от клиента, който купува плодовете за износ.

Индустриалните клиенти вече разполагат с изключително чувствителни тестове, които могат да отразят дали растението е било третирано по небиологичен начин повече от 3 години назад. Нали разбирате, че ако търговецът закупи такъв плод и той се се смеси с десетки тонове от други доставчици, ще се компрометира цялата партида. Затова купувачът предпочита да си проверява сам доставката. Така че, надеждата ми е в клиента. Надявам се, че вкусът на хората в България също започва да се европеизира, лека – полека, успоредно с доходите и миграцията.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email