Каква е разликата между хипертрофично и хиперпластично затлъстяване?


| Прочетено Прочетено: 1335 пъти | КоменариКоментари: 0



Каква е разликата между хипертрофично и хиперпластично затлъстяване?

Съветите са на доц. д-р Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика в Националния център по обществено здраве и анализи – София пред Bulgaria ON AIR.

Затлъстяването от години е водещ здравословен проблем, за който специалистите алармират и определят като ключов фактор за развитие на редица заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2, варикоза, сърдечно-съдови заболявания, хормонални смущения и др.

През последните 2 години този проблем нарасна поради създадената ситуация и социалната изолация, липсата на възможност да се движим повече навън или да практикуваме спорт на закрито, застояването у дома пред екраните, свързано с дистанционната форма на работа и учение. A сега след коледните празници и обилните празнични вечери натрупването на излишни килограми, наднорменото тегло и най-крайната форма на затлъстяване сякаш са особено актуални.

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването сподели данни в края на 2020 г., че теглото на здравите хора се повишава средно с 2,5 кг в сравнение с изходното им тегло в условията на коронавирус.

Още като млад лекар разбрах, че е много важна профилактиката на заболяванията. и че храненето е един от факторите на които можем да влияем. Няма как да не съгласим с Хипократ, който казва: "Нека храната бъде вашето лекарството и лекарството - вашата храна".
Днес, след години практика знам, че не трябва да абсолютизираме ролята на храненето и да считаме, че то може да се справи с всички заболявания. В същото време храненето подкрепя профилактиката и лечението на всяко заболяване. Храненето е нещо, което не трябва да пренебрегваме. Трябва да се има предвид още, че човешкият организъм е така програмиран, че да харесва сладките храни. Не случайно майчината кърма е сладка на вкус.

Затлъстяването се превръща в пандемия
Много са факторите, които го обуславят, но в 85-90 на сто от случаите наблюдаваме неконтролирано консумиране на големи количества храна. И това на фона на заседнал начин на живот и ниска физическа активност. Сред другите фактори са стресът, недостатъчният сън, както и генетична обусловеност при някои деца. Ако родителите са с нормално тегло, то само 8 на сто е рискът при децата да са с наднормено тегло. Но ако единият родител е със затлъсняване, то рискът при детето скача на 40 на сто. Ако и двамата родители са с наднормено тегло, то вероятността и техните деца да имат този проблем скача на 80 на сто.

В последните години се разви една нова наука- нутригенетика, която изследва гените, които оказват влияние на храненето. Определено може да се каже, че затлъстяването има многофакторна генеза.

Какво е затлъстяване?
Това е прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма, което се изразява с увеличаване на броя и размера на мастните клетки. Това определя и степента на затлъстяването: хипертрофично или хиперпластично. При хиперпластичното се наблюдава увеличаване броя на клетките, то е генетично обусловено. и по-трудно се подава на лечение. Хипертрофичното е свързано с нарастване размера на мастните клетки. В този случай се натрупват мазнини под формата на мастни капки. То обикновено е свързано с преяждане и доставяне чрез храната на повече енергия, която ни е необходима за нашия пол, възраст и професия.

Доколко устойчиво е затлъстяването, особено при децата?
Много често затлъстялото дете е вероятно да бъде затлъстял възрастен и много трудно ще се подава на лечение, тъй като големият брой мастни клетки ще увеличават чувството за глад. Моделът на хранене е много важен по отношение приемът на храни, защото няма как нездравословното хранене до доведе до здравословно тегло. То може да се изрази както с наднормено тегло, така и с различни хранителни разстройства- булимия, анорексия и пр. Много важно е да се наблюдава дали не прилагаме т.нар емоционално хранене. СЗО ги класифицира като психически разстройства и те подлежат на сериозна психиатрична грижа. Когато фокусът е върху храната непрекъснато, ние излизаме от нормалната зона.

Когато се лекува затлъстяване, трябва да участва не само диетолог, но и ендокринолог и психотерапевт.

България- на 5-о място по затлъстяване

Всяко 3-то дете под 18-годишна възраст страда от затлъстяване, а 11-12 на сто от момичетата са с някаква степен на затлъстяване.

Родителите е добре да бъдат пример за здравословно хранене на своите деца. Ето и някои съвети за здравословно хранене са:
1. Редовно хапвайте и в точно определени часове.
2. Избягвайте късната вечеря.
3. Хапвайте повече плодове и зеленчуци.
4. Спортувайте или се движете достатъчно.
5. Приемайте храни, които съдържат повече фибри.
6. Ограничете захарта и сладките храни.
7.Ограничете мазнините, особено животинските.
8. Да пием вода не само, когато сме жадни!

Затлъстяването е прието като заболяване и веднага трябва да започне борбата с наднормените килограми.

Излишни килограми - репродуктивни проблеми
Има доказано научна такава връзка и свързаните с нея липса на овулация, спонтанни аборти, усложнения по време на бременността. Тук има значение инсулиновата резистентност и  хиперинсулинемия, а в резултат на тях се появява Синдромът на поликистозните яйчници.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email