Проф. д-р Ташко Делийски за новостите в лечението на рака


| Прочетено Прочетено: 954 пъти | КоменариКоментари: 0



Проф. д-р Ташко Делийски за новостите в лечението на рака

Тежките, травмиращи операции с премахване на цялата гърда отдавна са в миналото, казва известният онкохирург, цитиран от Sanusetsalvus.com.

Визитка: Проф. д-р Ташко Делийски
Проф. д-р Ташко Делийски е роден през 1950 г. Завършва медицина в  София през 1974г.

От 1976 г. е асистент, старши асистент и главен асистент в катедра „Пропедевтика на хирургическите болести” към ВМИ - Плевен. Докторска дисертация защитава през 1991 г.
 
Доцент и ръководител на катедра „Онкология” към ВМИ – Плевен е от 1993г. От 1993 г. е ръководител на Онкологичния център към Плевенската болница. Професор от 2005г.
 
Има специалност по хирургия и онкология. Утвърден специалист в областта на хирургията на стомаха, червата, ануса, малкия таз, млечната жлеза и др.
 
Има многократни специализации във водещи университети в чужбина (Германия, Австрия, Турция, Англия).

- Проф. Делийски, защо станахте лекар?
- Със сигурност различни фактори са повлияли за този мой избор. Това е професия в която има системност, задълбоченост, има израстване и най-важното: желание да се помага на хората, колкото и тази дума в наши дни да звучи като клише.
 
- Специализирал сте в Германия и Австрия, разкажете повече за тях?
- Тези специализации ми помогнаха не само да науча за съвременния подход, организацията на лечебния процес в хирургията и онкологията, но лекарите работеха много всеотдайно, с такава голяма любов към работата си и пациентите.
 
После, като се съберем, и те споделяха сходни неща: натовареност, финансиране и пр. Затова са им много благодарен, че ми показаха как се прави медицина и една голяма човечност. С много от тях се сприятелих и още поддържаме професионални и лични контакти.
 
За тях често се казваше, че са по-затворени, по-сдържани, но когато те допуснеха по-близко , те можеха да бъдат себе си и да покажат своята по-дълбока човешка същност.
 
- Този западен подход към пациента ви е допаднал и сте го пренесъл в България още преди десетилетия. Но тогава защо не останахте в чужбина?
- Мислел съм си, но тогава, когато излизах в чужбина, бяха по-други обстоятелствата. Но не това е било причина, която да ме стопира.
 
Сега, като се обърна назад виждам, че при едни и същи медицински дейности, които извършваме и същите знания, в България имам по-голяма относителна самостоятелност и тежест като лекар, отколкото ако бях останал там.Това ми влияе както на самочувствието, така и на удовлетворението от работата.
 
Първата ми специализация бе в Германия, през 1988 г. по линия на Deutscher Akademischer Austauschdienst, Беше много трудно да се спечели такава стипендия за чужбина, и заминах за Вюрцбург, който оттогава е най-любимият ми град на света.
 
Имаше романтика в тези времена, колегите не познаваха света, така, както днес, с голяма сърдечност и топлота ме приеха. Чувствах се много добре.
 
На базата на създадени вече контакти и участия в различни проекти и конференции, направих и следващите си специализации, най-напред в Берлин, в един голям онкологичен център.
 
Интересното бе, че след промяната през 1989 г., това голямо звено от времето на ГДР със световна слава, бе развит още повече. Видях как се внедряват последните новости, специализирах при проф Schwabert - голям немски учен, награждаван многократно, който по-късно стана и доктор хонорис на Плевенския университет.
 
Бях и в Хайделберг, отново във Вюрцбург, и в последните години- във Виена, в AKH, като към това се добавиха и други фактори да бъда по-често в австрийската столица.
 
- Разкажете и за работата с виенските си колеги от AKH?
- Винаги съм се удивлявал на тази болнична структура, каквато е виенската болница "Алгемайнес кранкенхаус".
 
Впечатляваме, че лечебното звено е най-съвременно оборудвано, високотехнологично и със страхотни специалисти, които правят медицина на много високо ниво.
 
Моите първи контакти тук бяха с учени – хирурзи, с които се познаваме от 30 години. Не е колегиално да споменавам имена, защото всички са много добри специалисти. Но все пак ще спомена името на проф. Бела Teleky, водеш хирург, със свой почерк в медицината.
 
Да се специализира в AKH, това е просто прекрасна възможност: отивам по област от медицината, която ме интересува, и знам кое най-новото, сверявам си часовника тук, казано по друг начин.
 
Преди 2-3 г. бях на специализация в сектор „Образната диагностика” на AKH. Много ми бе полезно, аз като хирург трябва да знам какви са възможностите на образната диагностика на която толкова много разчитаме.
 
В България няма такава структура, която да е еталон за всичко. В никакъв случай обаче не казвам, че нямаме много добре развита медицина.
 
- Кои са новости в лечението на рака?
- Като онколог и онкохирург се интересувам от новостите повече от 30 г. По отношение рака на млечната жлеза прогнозата не е така неблагоприятна, както при другите видове рак.
 
Той излиза на първо място като честота и заради това, че засяга все повече жени във фертилна възраст. Когато започнах като онкохирург нещата стояха по съвсем друг начин: идва пациентката с рак на гърдата и най-често се отстранява цялата гърда, т.е извършва се една обемна операция, която силно деформира жената.
 
Сега нещата са съвсем други: и диагностиката позволява навременно откриване на заболяването, което прави лечението успешно. Друг фактор за успеха с болестта е, че все повече жени се интересуват от проблематиката и си обръщат внимание с превенция и профилактика.
 
В много страни има Национални програми за скрининг на рак на млечната жлеза , което означава, ранно откриване и висока успеваемост в лечението.(За съжаление в България не е така като обем и обхват).
 
Много се развиха и дисциплините, които са в помощ на излекуването на рака на гърдата: образна диагностика - с нея се постига невероятна прецизност. Към нея се добавят още хистологични, морфологични, имунологични изследвания и генетиката.
 
Работи се в мултидисциплинарни екипи и възможностите на съвременната медицина още повече нарастват. Преди при по-големи тумори имаше възможност да се започне лечение, което да намали размера на образуванието- с хормонотерапия, имунотерапия и др.
 
Сега и при по-малки тумори често се практикува този начин, защото повлиява благоприятно хода на лечението, вместо веднага да се бърза с операция. Това са големи предизвикателства за нас, лекарите да усвоим новостите и да ги следваме.
 
- Наследствена болест ли е ракът?
- Има изследвания, с които на жената може да се каже, че напр. има повишен риск от това заболяване и ако не бъде направена съответната операция, то рискът да се появи е на 90 на сто.
 
Когато открие това заболяване е съвсем логично то да породи силен стрес и срив при пациентките с оглед сериозността на проблема. Много важна е в тези момента е комуникацията с медицинския екип и с обкръжението.
 
Почти веднага, още по време на операцията имаме възможност и да изградим нова гърда, така, че жената да се събуди с естетичен външен вид.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email