ВМА - София с топ отделение по интервенционална пулмология


| Прочетено Прочетено: 499 пъти | КоменариКоментари: 0



ВМА - София с топ отделение по интервенционална пулмология

Като ръководство на ВМА ние сме много горди, че успяхме да осигурим финансов ресурс и в тези трудни времена оборудвахме отделението с уникална за страната апаратура. За нашите пациенти новата придобивка гарантира  още по-пълноценна и комплексна услуга, а за амбициозния екип на клиниката – нови възможности.  Радвам се, че вече ще можете да работите пълноценно и да осъществите всичките си мечти по отношение на диагностиката и лечението на пациентите, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски,.

Структурата е с дългогодишни традиции, но до 2005 г. се развива основно флексибилна бронхоскопия, с предимно диагностична цел. Впоследствие като рутинни процедури се въвеждат ригидната бронхоскопия, електрорезекцията, аргон-плазма коагулацията, а от 2006 г. екипът на отделението извършва и трахеално стентиране.

Откриваме изцяло реновирано звено – от покритието на стените до новите системи за флексибилна и ригидна бронхоскопия. Бих казала с гордост и благодарност, че това е най-модерно оборудваното отделение по интервенционална пулмология в България, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

В отделението се извършват рутинно флексибилна и ригидна бронхоскопия, дигностични процедури – всички видове бронхоскопски биопсии (четкова, щипкова, иглена), включително криобиопсии за диагноза на интерстициални болести и терапевтични процедури – дезобструкция на дихателните пътища чрез лазер, електро и криорезекция, стентиране на трахеобронхиалното дърво при бенигнени и малигнени стенози.

От няколко дни разполагаме с нов апарат за ендобронхиален ултразвук (ЕБУС). Стадирането на белодробен корцином чрез биопсии на всички вериги лимфни възли от около 20 г. е стандарт в международните онкологични практики. До момента българските пациенти бяха лишени от този съвременен метод на диагностика. Сега имаме възможност да диагностицираме все по-ранни стадии на белодробен карцином и да прецизираме стадия чрез ЕБУС, който да комбинираме с ендоезофагеален ултразвук, с който разполага Клиниката по гастроентерология на ВМА, изтъкна още доц. Енчева.

Друга много важна възможност, с която разполагаме, е извършването на плевроскопия с полуригиден плевроскоп. Това позволява по-малко инвазивно диагностично изследване на плевралните болести, както и извършване на химическа плевродеза при метастатични плеврални изливи. Отделението е оборудвано и с модерни анестезиологични апарати, включително апарат за джет-вентилация при ригидна бронхоскопия, обобщава специалистът.

Екипът на отделението по интервенционална пулмология е съставен от висококвалифицирани специалисти. Доц. Милена Енчева е специализирала във Франция и Германия, работи и защитава дисертационен труд в областта на интервенционалната пулмология. Д-р Христо Йорданов – началник на отделението, д-р Пламен Титоренков, д-р Георги Хинков и д-р Александра Червениванова имат дългогодишен стаж като бронхолози, сертифицарани са в различни ендоскопски процедури.

Надявам се да имаме възможност да проведем вече организираните курсове на обучение с участие на Европейската и Световната асоциации по бронхология, да бъдем висококвалифицирана база за обучение на бъдещи бронхолози и да създадем работеща мрежа от бронхологични центрове в България, казва в заключение доц. Милена Енчева.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email