Пловдската ендокринология ще наблюдава пациенти, прекарали КОВИД


| Прочетено Прочетено: 1241 пъти | КоменариКоментари: 0



Пловдската ендокринология ще наблюдава пациенти, прекарали КОВИД

Целенасочено наблюдение над прекарали КОВИД пациенти, страдащи от болести на обмяната, подготвя Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив. Предвижда се това да стане факт от есента, съобщи началникът на лечебното звено проф. д-р Мария Орбецова.

За целта ще бъде изработен специален въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, вид и тежест на прекараната инфекция. Клиничното наблюдение ще се извършва над хоспитализирани в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос.Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им заболявания.

„Необходимо ни е да съберем тези данни, за да се действа целенасочено. При тези пациенти рискът от усложнения на хроничните заболяванияе голям. Например, диабетиците не се разболяват по-често от коронавирус, но при тях е по-тежко протичането на инфекцията“, обясни проф. д-р Мария Орбецова. И добави, че ще се направи оценка на последствията от КОВИД-19 и при останалите най-масови и социално значими заболявания, сред които са метаболитният синдром и нарушенията на щитовидната жлеза. На базата на събраните данни и съответните изводи ще се изработи стратегия за работа – кои показатели да се проследяват и как най-правилно да се реагира. Ще се търсят също предразполагащи фактори и възможности за протекция на т. нар. пост-КОВИД-19 синдром.

30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за лечение в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Георги“ през първите 6 месеца на 2021 г., са с влошено състояние след прекаран КОВИД-19 или с последствия от лечение с глюкокортикостероиди. През лечебното звено са преминали и пациенти с новодиагностициран захарен диабет или метаболитен синдром, за които се подозира връзка с коронавирусната инфекция. За една година има над 30 случая с подостър вирусен тиреоидит,следствие на SARS CoV-2. „За останалите по-редки ендокринни заболявания нямаме база за заключения поради наблюдение върху незначителен брой случаи“, уточни проф. Орбецова.

За 2020 г., поради ограничения в плановия прием в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и обособяването й в зона за лечение на пациенти без вирусна инфекция с ендокринологична, нефрологична и ревматологична патология, не може да се определи точният брой на прекаралите КОВИД-19. Приемани са отделни болни със захарен диабет с кетоацидоза и некетогенна хиперосмоларна кома, предизвикана или влошена от инфекция с коронавирус. Сред тях е и бременна жена със захарен диабет тип 2 и тежка кетоацидоза с благоприятен изход, каза проф. д-р Мария Орбецова.

Наблюденията сочат, че КОВИД-19 засяга панкреаса в различна степен – от поява на тежък остър панкреатит до хроничнопокачване на кръвната захар дори и при болни без диагностициран до момента захарен диабет. Затова в Клиниката обсъждат измерването на кръвната захар да бъде включено като скринингово изследване при всички пациенти с прекаранавируснаинфекция. Сам по себе си захарният диабет представлява рисков фактор за развитието на всякакви вирусни и бактериални инфекции, включително тежки пневмонии и септични усложнения, смятат ендокринолозите.

В хода на пандемията се установи, че лицата със захарен диабет тип 1 и тип 2 при заразяване с коронавирус са с по-висок риск от тежко протичане, хоспитализация и лечение в интензивно отделение в сравнение с останалата част от населението, каза проф. д-р Мария Орбецова.По думите й диабетиците са средно с 50% по-застрашени от фатален изход при заразяване с КОВИД-19. Същевременно захарният диабет е тясно свързан със сърдечно-съдовите заболявания, което допринася също за повече усложнения и по-голяма смъртност.

Хипергликемията при влошен контрол на диабета води до по-честа нужда от лечение в интензивно отделение и механична белодробна вентилация. „Затова от първостепенно значение е стриктно да се следят гликемичните показатели. По този начин се профилактира и развитието на острите усложнения – диабетна кетоацидоза и хипергликемична некетогенна хиперосмоларна кома“, препоръча проф. д-р Мария Орбецова.

Утежняващи фактори за протичането на инфекцията с коронавирус при захарен диабет са характерните за заболяването усложнения – нефропатия, макроангиопатия, невропатия и невровегетопатия. Състоянието на пациентите може още повече да се усложни от евентуалната провокирана от коронавируса миокардна увредаи последваща сърдечна недостатъчност.

Затлъстяването е самостоятелен рисков фактор за тежко протичащи инфекции, смята проф. Орбецова. При повечето хора то е съпроводено от инсулинова резистентност и развитие на метаболитен синдром, представляващ съчетание от повишена обиколка на талията, нарушения в обмяната на въглехидратите и мазнините и артериална хипертония. Хората със захарен диабет тип 2 често са с висок индекс на телесна маса, което внася допълнителни рискове. Наднорменото тегло се свързва и с ниска физическа активност, което от своя страна повишава инсулиновата резистентност, а това е свързано с нарушаване на нормалния имунен отговор и по-голяма опасност от развитие на цитокинова буря, каквато често се наблюдава при вирусната инфекция.

 

Затлъстяването и инфекцията с КОВИД-19 са независими едно от друго състояния с повишен риск от тромбози, които взаимно се усилват. Индексът на телесна маса е определящ фактор за белодробните обеми и капацитети, както и за оксигенацията по време на механична вентилация. Поради това с покачването на теглото нараства рискът от постъпване в интензивно отделение и започване на механична вентилация при инфекция с коронавирус, смятат ендокринолозите на УМБАЛ „Свети Георги“.

 По отношение на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза, преболедували КОВИД-19, е необходимо продължително проследяване на дългосрочните последствия. Те са сериозни, защото коронавирусните частици директно могат да инфектират периферните ендокринни тъкани и да предизвикат клетъчна увреда или клетъчна смърт, предупреди проф. д-р Мария Орбецова.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email