Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус


| Прочетено Прочетено: 1330 пъти | КоменариКоментари: 0



Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Съветите са Емил Хосейни, четвърто поколение пчелар пред списание 8.

Той е роден и израснал в Пловдив, в семейство на потомствени пчелари. Фамилията Хосейни получава от баща си, родом от Иран.

Завършва икономика в НБУ, като паралелно с това основава своя компания. През 2013 г. открива предприятие "Пчелинъ" за производство и преработка на пчелен мед и пчелни продукти.

През 2019 г.  фамилия Хосейни получава приза „Пчелар №1 на годината“, за цялостен принос в областта на пчеларството в България.

Така за първи път в историята на страната Емил успява да затвори изцяло цикъла на меда - от традицията, през кошера, през направата на пчеларско оборудване, добиването на мед и пчелни продукти, до неговото пакетиране и достигане до рафта в магазина.

- Какво е да си пчелар и какви са рисковете на професията?
- Всичко започва през далечната 1909 г. , когато прадядото на Емил започва да се занимава със занаята на пчеларството. Животът на пчеларя е ежедневна работа с пчели и природа. Най-трудното е производството на пчелно млечице, а най-лесно – на мед.

Пчелният мед е един от полезните природни продукти: от обикновеното подслаждане на чая и кафето до кашлица, бронхити, тъй като има антибактериален и антисептичен ефект.

- Как да различим фалшивия мед и какви вредни последствия може да има върху тялото ни?
- Няма как мед на цена 5-6 лв./кг. да е истински. Вече има сериозни марки на пазара, които не просто изнасят мед в ЕС, но и са въвели специален код, който е върху етикета. Сканирайки го, потребителят може да види онлайн показателите на партидата, около 100: наличие на антибиотици и др. Пчелният мед е най-фалшифицираната храна на света.

- Какво представлява пергата?
- Пергата е храната, която си приготвят пчелите през летния сезон и я складират за зимните месеци. Това е високопротеинова храна и е единственият продукт, който е претърпял млечно-кисела ферментация. Полезността му се дължи на специалния начин по който е консервиран пчелният прашец. Наред с другите полезни свойства, българската перга съдържа и полезната бактерия лактобацилус, който е вид пробиотик.

Счита се още, че пергата е нулев алерген сред пчелните продукти, тъй като е претърпяла млечно-кисела ферментация.

Българската медоносна пчела е една от най-добрите в света. Малко известен факт е, че пчелите използват произведеният от тях прополис за… дезинфекция Любопитен факт е, че в Китай било забелязано, че нито един пчелар не се е разболял от ковид-19.

Много полезна е и клеевата тинктура особено за борба с вируси. Тя прави много добра дезинфекция на устната кухина, а това е входът за всички вируси, преди да влезе надолу към дихателните пътища. Затова и все повече лекарствени продукти за болно гърло са на базата на мед и пчелни продукти.

Изключително полезно е и пчелното млечице. В България то продължава да не е толкова популярно, но в Япония напр. го боготворят. Освен, че удължава животът, то е богато и на женския хормон /естроген/, който е в случая е на растителна основа. Той отговоря за плодовитостта на жената и за по-бързото забременяване. Някои жени го използват за стимулиране на овулацията.

- Как да се отблагодарим на пчелите?
- Като засаждаме медоносни растения: напр. лавандула, липа, както и някои билки: риган, мащерка, жълт кантарион, градински чай.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email