Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?


| Прочетено Прочетено: 1677 пъти | КоменариКоментари: 0



Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?

Позната ли ви е безсилната мантра за перфектно тяло „трябва да ям по-малко и да спортувам повече”? Колко време продължавате да я повтаряте без продължителен резултат? В „Код затлъстяване” д-р Джейсън Фънг доказва, че причинителите на наднорменото тегло не са калориите и мазнините, както сме се заблуждавали досега. Виновни са хормоните.

С тази книга сляпото лутане между кантара, фитнес залата и глада може да приключи, защото в нея ще откриете съвети за постигане на желаните килограми, основани на науката, а не на митологията. Необходимата надежда също се крие между страниците й. А мотивацията – тя само чака да я събудите.

Отговорите ли с „да” на някой от следните въпроси, то тази книга е за вас:

Напълнявате ли лесно? Напълнявате ли, въпреки че спортувате редовно и не преяждате? Имате ли проблем с намаляването на теглото дори при нисковъглехидратна диета? Искате ли да се предпазите от преддиабетно състояние и диабет тип 2? Страдате ли от състояние на инсулинова резистентност? Искате ли да знаете кои храни са най-вредни за вашия метаболизъм и цялостно здраве?

 Д-р Фънг отваря очите ни, показвайки фундаменталната връзка между инсулина и затлъстяването.

Той събира отряд от неоспорими факти от историята, медицината, политиката, науката и човешкия опит, които отстрелват един по един всички митове за контрола на теглото.  Истината е, че затлъстяването е хормонално разстройство, при което са налице високи нива на инсулин или инсулинова резистентност, причинени от приемането на определени храни.

При подобно състояние килограмите се трупат, независимо от диетите и редовния спорт. Обратим ли е процесът, ще ни каже д-р Фънг, на когото след това ще благодарим, че е разобличил  истинския виновник за един от най-наболелите проблеми на обществото. Надмогването му вече е на 336 страници разстояние.

„Код затлъстяване” е откровение и светлина в тунела за всички, които цял живот се борят с наднорменото тегло. Книгата измива вината и срама, появили се в следствие неуспешните опити за отслабване и зарежда с нови сили за борба с демона, наречен затлъстяване.

Според д-р Фънг първата голяма измама, свързана със захарен диабет тип 2, е твърдението, че това е хронично прогресиращо заболяване, което с времето само се влошава, дори и при пациентите, които следват най-добрите лечения, предлагани от съвременната медицина. Това просто не е истина, казва  д-р Фънг.  50 на сто  от пациентите на д-р Фънг, които са на неговата програма за интензивен диетологичен контрол – комбиниране на ограничаване на въглехидратите и гладуване, – само след няколко месеца могат да спрат инсулина.

Защо тогава не можем да приемем истината? Отговорът на  д-р Фънг е прост: защото ние, лекарите, лъжем самите себе си.

Ако диабет тип 2 е лечимо заболяване, но всичките ни пациенти се влошават с лечението, което им предписваме, тогава следва, че ние сме лоши лекари. Ние обаче не сме учили толкова дълго и не сме дали толкова много пари за образованието си, за да станем лоши лекари, така че този неуспех няма как да е по наша вина. Ето защо предпочитаме да вярваме, че правим най-доброто за пациентите си, които, за съжаление, страдат от хронично прогресиращо и нелечимо заболяване. Това не е умишлена лъжа, заключава д-р Фънг, а самозаблуда – не можем да приемем очевидната истина, защото тя би била твърде болезнена.

Втората измама според д-р Фънг е убеждението, че захарен диабет тип 2 е заболяване с анормално високи нива на кръвна захар, чието единствено лечение е прогресивното повишаване на дозите инсулин.

Вместо това, твърди той, диабет тип 2 е болест с резистентност към инсулина, характеризираща се с излишъци на секретиран инсулин – за разлика от диабет тип 1, при който наистина се наблюдава недоимък на инсулин. Лекуването на двете състояния по един и същи начин – с увеличаване на инсулина – няма логика. Защо лекуваме състояние, при което се наблюдава излишък на инсулин, с още повече инсулин, пита той. Това е все едно да предписваме алкохол при лечение на алкохолизъм.

Новаторският принос на д-р Фънг е неговото прозрение, че лечението на захарен диабет тип 2 е фокусирано върху симптомите на болестта – повишените нива на кръвна захар, а не върху причината – инсулиновата резистентност.

Първата стъпка в лечението на инсулиновата резистентност е да се ограничи приемът на въглехидрати. Разбирането на този прост биологичен принцип обяснява защо развитието на това заболяване може да бъде обърнато в някои случаи и – съответно – защо съвременното лечение на диабет тип 2, при което няма ограничаване на приема на въглехидрати, само влошава прогнозите на болестта.

Как обаче д-р Фънг е стигнал до тези заключения? И как това е довело да написването на тази книга?

Освен описаните по-горе изводи за хроничния характер на болестта и нелогичното лечение на симптомите вместо отстраняването на техните причини, в началото на 2000 г. почти случайно д-р Фънг забелязва, че постоянно растат публикациите за ползите от нисковъглехидратната диета при хора със затлъстяване и други състояния с инсулинова резистентност. Макар и да смятал, че диета с ограничен прием на въглехидрати и високо съдържание на мазнини убива, шокиран, той открива, че е обратното: този начин на хранене води до многобройни положителни ефекти за метаболизма, и то най-вече при пациентите с най-тежка резистентност към инсулина.

Накрая идва и черешката на тортата – огромен корпус скрити изследвания, според които за намаляването на телесното тегло при хора със затлъстяване (и инсулинова резистентност тази богата на мазнини диета е поне толкова ефективна, а обикновено много по-ефективна, колкото и другите по-разпространени диети.

Тогава той решава да не мълчи повече. Ако всеки знае (но не иска да признае), че бедната на мазнини и с ограничен калориен прием диета е неефективна за контрола на телесното тегло и за лечението на затлъстяването, значи е

време да се каже истината: най-голямата надежда за лечение и предпазване от затлъстяване – заболяване на инсулиновата резистентност и излишъци произведен инсулин, със сигурност би трябвало да е същата нисковъглехидратна, богата на мазнини диета, използвана при контрола на крайната форма на инсулиновата резистентност – захарен диабет тип 2.

Така се ражда тази книга. „Код – затлъстяване“ (издателство" Изток-Запад) е може би най-важната научнопопулярна книга, излизала някога, по темата за затлъстяването.

Нейните силни страни са, че има стабилна биологична основа, като доказателствата са представени много изчерпателно; че е написана с лекота и увереност от умел разказвач, който стъпка по стъпка въвежда читателя в темата, а отделните глави на книгата систематично и научно развиват биологичния модел на затлъстяването логично и с простота. В книгата има достатъчно научни факти, за да бъде убеден скептичният учен, но не и прекалено много, че да затрудни читател, който няма биологична подготовка. Това я прави забележително постижение, с каквото могат да се похвалят единици научни автори.

Когато внимателният читател стигне до края на книгата, той ще знае истинската причина за епидемията от затлъстяване, както и защо опитите ни да се предпазим от двете напасти на нашето време – затлъстяването и диабета – са били обречени на провал. И нещо още по-важно – кои са онези прости стъпки, които хората с проблеми с наднорменото тегло трябва да предприемат, за да се справят със затлъстяването.

В тази книга д-р Фънг показва нужното решение: „Затлъстяването е... многофакторно заболяване. Това, от което се нуждаем, е рамка, структура, последователна теория, за да разберем как всички тези фактори действат заедно. Актуалният модел за затлъстяването предполага, че съществува само една истинска причина, а всички останали фактори са само претенденти за трона. Затова се пораждат и безкрайните дебати... Но всяка теория е правилна само донякъде.“

Предоставяйки в една такава цялостна рамка повечето от това, което днес знаем за истинската причина за затлъстяването, д-р Фънг предоставя нещо много, много повече. Той предоставя модел за обръщане на хода на най-големите медицински епидемии, от които страда съвременното общество – епидемии, за които доказва, че са изцяло предотвратими и обратими, но само ако наистина разберем биологичната им причина, а не се ограничаваме единствено до техните симптоми.

Неговата истина един ден ще бъде приета като очевидна. Колкото по-рано изгрее този ден, толкова по-добре ще бъде за всички нас.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email