Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?


| Прочетено Прочетено: 451 пъти | КоменариКоментари: 0Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?

Позната ли ви е безсилната мантра за перфектно тяло „трябва да ям по-малко и да спортувам повече”? Колко време продължавате да я повтаряте без продължителен резултат? В „Код затлъстяване” д-р Джейсън Фънг доказва, че причинителите на наднорменото тегло не са калориите и мазнините, както сме се заблуждавали досега. Виновни са хормоните.

С тази книга сляпото лутане между кантара, фитнес залата и глада може да приключи, защото в нея ще откриете съвети за постигане на желаните килограми, основани на науката, а не на митологията. Необходимата надежда също се крие между страниците й. А мотивацията – тя само чака да я събудите.

Отговорите ли с „да” на някой от следните въпроси, то тази книга е за вас:

Напълнявате ли лесно? Напълнявате ли, въпреки че спортувате редовно и не преяждате? Имате ли проблем с намаляването на теглото дори при нисковъглехидратна диета? Искате ли да се предпазите от преддиабетно състояние и диабет тип 2? Страдате ли от състояние на инсулинова резистентност? Искате ли да знаете кои храни са най-вредни за вашия метаболизъм и цялостно здраве?

 Д-р Фънг отваря очите ни, показвайки фундаменталната връзка между инсулина и затлъстяването.

Той събира отряд от неоспорими факти от историята, медицината, политиката, науката и човешкия опит, които отстрелват един по един всички митове за контрола на теглото.  Истината е, че затлъстяването е хормонално разстройство, при което са налице високи нива на инсулин или инсулинова резистентност, причинени от приемането на определени храни.

При подобно състояние килограмите се трупат, независимо от диетите и редовния спорт. Обратим ли е процесът, ще ни каже д-р Фънг, на когото след това ще благодарим, че е разобличил  истинския виновник за един от най-наболелите проблеми на обществото. Надмогването му вече е на 336 страници разстояние.

„Код затлъстяване” е откровение и светлина в тунела за всички, които цял живот се борят с наднорменото тегло. Книгата измива вината и срама, появили се в следствие неуспешните опити за отслабване и зарежда с нови сили за борба с демона, наречен затлъстяване.

Според д-р Фънг първата голяма измама, свързана със захарен диабет тип 2, е твърдението, че това е хронично прогресиращо заболяване, което с времето само се влошава, дори и при пациентите, които следват най-добрите лечения, предлагани от съвременната медицина. Това просто не е истина, казва  д-р Фънг.  50 на сто  от пациентите на д-р Фънг, които са на неговата програма за интензивен диетологичен контрол – комбиниране на ограничаване на въглехидратите и гладуване, – само след няколко месеца могат да спрат инсулина.

Защо тогава не можем да приемем истината? Отговорът на  д-р Фънг е прост: защото ние, лекарите, лъжем самите себе си.

Ако диабет тип 2 е лечимо заболяване, но всичките ни пациенти се влошават с лечението, което им предписваме, тогава следва, че ние сме лоши лекари. Ние обаче не сме учили толкова дълго и не сме дали толкова много пари за образованието си, за да станем лоши лекари, така че този неуспех няма как да е по наша вина. Ето защо предпочитаме да вярваме, че правим най-доброто за пациентите си, които, за съжаление, страдат от хронично прогресиращо и нелечимо заболяване. Това не е умишлена лъжа, заключава д-р Фънг, а самозаблуда – не можем да приемем очевидната истина, защото тя би била твърде болезнена.

Втората измама според д-р Фънг е убеждението, че захарен диабет тип 2 е заболяване с анормално високи нива на кръвна захар, чието единствено лечение е прогресивното повишаване на дозите инсулин.

Вместо това, твърди той, диабет тип 2 е болест с резистентност към инсулина, характеризираща се с излишъци на секретиран инсулин – за разлика от диабет тип 1, при който наистина се наблюдава недоимък на инсулин. Лекуването на двете състояния по един и същи начин – с увеличаване на инсулина – няма логика. Защо лекуваме състояние, при което се наблюдава излишък на инсулин, с още повече инсулин, пита той. Това е все едно да предписваме алкохол при лечение на алкохолизъм.

Новаторският принос на д-р Фънг е неговото прозрение, че лечението на захарен диабет тип 2 е фокусирано върху симптомите на болестта – повишените нива на кръвна захар, а не върху причината – инсулиновата резистентност.

Първата стъпка в лечението на инсулиновата резистентност е да се ограничи приемът на въглехидрати. Разбирането на този прост биологичен принцип обяснява защо развитието на това заболяване може да бъде обърнато в някои случаи и – съответно – защо съвременното лечение на диабет тип 2, при което няма ограничаване на приема на въглехидрати, само влошава прогнозите на болестта.

Как обаче д-р Фънг е стигнал до тези заключения? И как това е довело да написването на тази книга?

Освен описаните по-горе изводи за хроничния характер на болестта и нелогичното лечение на симптомите вместо отстраняването на техните причини, в началото на 2000 г. почти случайно д-р Фънг забелязва, че постоянно растат публикациите за ползите от нисковъглехидратната диета при хора със затлъстяване и други състояния с инсулинова резистентност. Макар и да смятал, че диета с ограничен прием на въглехидрати и високо съдържание на мазнини убива, шокиран, той открива, че е обратното: този начин на хранене води до многобройни положителни ефекти за метаболизма, и то най-вече при пациентите с най-тежка резистентност към инсулина.

Накрая идва и черешката на тортата – огромен корпус скрити изследвания, според които за намаляването на телесното тегло при хора със затлъстяване (и инсулинова резистентност тази богата на мазнини диета е поне толкова ефективна, а обикновено много по-ефективна, колкото и другите по-разпространени диети.

Тогава той решава да не мълчи повече. Ако всеки знае (но не иска да признае), че бедната на мазнини и с ограничен калориен прием диета е неефективна за контрола на телесното тегло и за лечението на затлъстяването, значи е

време да се каже истината: най-голямата надежда за лечение и предпазване от затлъстяване – заболяване на инсулиновата резистентност и излишъци произведен инсулин, със сигурност би трябвало да е същата нисковъглехидратна, богата на мазнини диета, използвана при контрола на крайната форма на инсулиновата резистентност – захарен диабет тип 2.

Така се ражда тази книга. „Код – затлъстяване“ (издателство" Изток-Запад) е може би най-важната научнопопулярна книга, излизала някога, по темата за затлъстяването.

Нейните силни страни са, че има стабилна биологична основа, като доказателствата са представени много изчерпателно; че е написана с лекота и увереност от умел разказвач, който стъпка по стъпка въвежда читателя в темата, а отделните глави на книгата систематично и научно развиват биологичния модел на затлъстяването логично и с простота. В книгата има достатъчно научни факти, за да бъде убеден скептичният учен, но не и прекалено много, че да затрудни читател, който няма биологична подготовка. Това я прави забележително постижение, с каквото могат да се похвалят единици научни автори.

Когато внимателният читател стигне до края на книгата, той ще знае истинската причина за епидемията от затлъстяване, както и защо опитите ни да се предпазим от двете напасти на нашето време – затлъстяването и диабета – са били обречени на провал. И нещо още по-важно – кои са онези прости стъпки, които хората с проблеми с наднорменото тегло трябва да предприемат, за да се справят със затлъстяването.

В тази книга д-р Фънг показва нужното решение: „Затлъстяването е... многофакторно заболяване. Това, от което се нуждаем, е рамка, структура, последователна теория, за да разберем как всички тези фактори действат заедно. Актуалният модел за затлъстяването предполага, че съществува само една истинска причина, а всички останали фактори са само претенденти за трона. Затова се пораждат и безкрайните дебати... Но всяка теория е правилна само донякъде.“

Предоставяйки в една такава цялостна рамка повечето от това, което днес знаем за истинската причина за затлъстяването, д-р Фънг предоставя нещо много, много повече. Той предоставя модел за обръщане на хода на най-големите медицински епидемии, от които страда съвременното общество – епидемии, за които доказва, че са изцяло предотвратими и обратими, но само ако наистина разберем биологичната им причина, а не се ограничаваме единствено до техните симптоми.

Неговата истина един ден ще бъде приета като очевидна. Колкото по-рано изгрее този ден, толкова по-добре ще бъде за всички нас.Акценти от ЗдравницаПредставиха нов проект за педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Представиха нов проект за педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Проектът за изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание...още

Лавандулата - билка на 2020

Лавандулата - билка на 2020

Лавандулата (Lavandula angustifolia) от векове се използва като средство за успокояване и отпускане. Историята ни връща към времето на древните гърци и римляни, а преди това и в стария Египет....още

Бабинден в Първа САГБАЛ Света София

Бабинден в Първа САГБАЛ Света София

На 21.01.2020 г. от 11.00 ч. екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, с ритуала „миене на ръце“...още

Празнуваме Бабинден - деня на родилната помощ. Какви са обредите и как се празнува?

Празнуваме Бабинден - деня на родилната помощ. Какви са обредите и как се празнува?

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email