Макът – биле и кулинарна наслада


| Прочетено Прочетено: 860 пъти | КоменариКоментари: 0



Макът – биле и кулинарна наслада

Народната медицина прилага  полския мак  за успокояване на мъчителна кашлица, при диарии, дизентерия, нощно напикаване, при коремни болки, ускорено сърцебиене (тахикардия), при обилна менструация, за спиране на кръвоизливи и др.

Много от лечебните му качества са потвърдени експериментално в клинични условия.

Цветовете на полския мак притежават омекчаващо за дихателните пътища и противокашлично действие. Сънотворното и успокоителното действие се дължи на съдържащите се в билката алкалоиди, слузни и пектинови вещества.

Алкохолен екстракт от венечните листа има кръвоспиращо действие. Растението се използва като запарка, приготвена от цветовете, като отвара от плодовите кутийки и като масло, в което са киснати цветове и семена.

Използване като храна

Младите листа на полския мак имат приятен свеж аромат. За хранителни цели се берат листните розетки, в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса. Листата, самостоятелно или заедно с други ядливи треви, се варят и се консумират като салата, като ароматна добавка в месни и зеленчукови ястия. В южните гръцки острови листата на полския мак са неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. В традиционната критска хортопита (баница с зеленини), която се прави с 17 ароматни треви, полският мак заема централно място.

Семената на мака широко се използват от кулинарите в цял свят. Узрелите семенца се слагат върху кифли, пица, паста, варят се с мляко, използват се като пълнеж (филинг) или за поръсване (топинг) в сладкарството. Те са класическа добавка към дресинги, плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети, посочва проф. Пенчо Далев в книгата си”Лечебните растения”. Ето и няколко негови рецепти:

Напитка от макови семена:
100 г семена се смилат на кафемелачка и се заливат с 2 л вряла вода, похлупват се и се оставят докато се охладят. Прецеждат се през гъсто сито и се подслаждат с 100 г пчелен мед. Вместо мед може да се използва 1 ч.ч. сок от горски плодове – ягоди, малини, боровинки и др.

Спаначена супа с листа от полски мак:
По 100 г почистени листа от спанак и полски мак се нарязват на ситно, прибавя се 1-2 стръка нарязан на ситно зелен лук, 3-4 с.л. ориз, заливат се с 1 л вряща вода и се варят до сваряване на ориза. Прибавя се половин пакетче – 50 г краве масло, посолява се на вкус, прибавя се и черен пипер и се кипва за 2-3 мин. Супата се поднася гореща.

Спанак с ориз и листа на полски мак:
200 г спанак и 200 г листа от полски мак се почистват, измиват със студена вода, нарязват се на по-едро и се размесват с нарязани на ситно 1 средно голяма глава лук и 1 връзка зелен лук. Изсипват се в по-голяма тенджера и се задушават при разбъркване в 1 ч.ч. олио докато спадне обема. Прибавя се половин връзка нарязан на ситно копър, 2 с.л. доматена салца (или 1 средно голям домат, настърган на ренде) и се задушава още 3-4 мин. Залива се с 200-300 мл вряла вода, тенджерата се похлупва, вари се на слаб огън 10 мин, след което се прибавя 150 г ориз, долива се 1 ч.ч. вряла вода и се вари до сваряване на ориза.

Сладкиш с маково семе:
Разбиват се в миксер 2 яйца с 250 г захар докато сместа се сгъсти. Добавят се 2 пакетчета ванилинова захар, настъргана гора от 1 по-голям лимон и 200 г макови семена, смлени в кафемелачка. Разбъркват се леко на ръка с дървена лъжица или шпатула. Към 1 ч.ч. брашно се прибавя 1 с.л. бакпулвер и 0.5 ч.л. сол и се разбърква добре. Брашното се прибавя към сместа на 3-4 пъти, като се редува с 120 мл прясно мляко. Общата смес се разбърква внимателно, без да се разбива. Добавят се 130 г разтопено краве масло и 2 супени лъжици олио при непрестанно разбъркване докато се поемат и сместа стане гладка. Тестото трябва да е полутечно. То се изсипва в продълговата или кръгла форма. Формата се намазва с краве масло, поръсва се с брашно и излишното брашно се изтръсква. Пече се на силна фурна за 40-50 мин. За готовност се проверява по метода, приет за кекс – дървена клечка или сламка се забождат в центъра на печащия се кейк и при изваждане, трябва да излязат сухи. След охлаждане сладкишът се изважда от формата като с нож се минава по ръба и се обръща върху голяма чиния. Поднася се, след като се охлади напълно, с кафе или мляко.

Кифлички с мак:
Кифличките се подготвят от тесто с мая, както обикновено, с пълнеж или без пълнеж, полагат се в тавичка, леко покрита с мазнина, намазват се с жълтък и се посипват са маково семе. Пекат се на силна фурна.


Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Мак, семена, Серия Дълголетие, 100 гр.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email