Живовлякът – лечебна билка, но и храна (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 1053 пъти | КоменариКоментари: 0



Живовлякът – лечебна билка, но и храна (рецепти)

Съществуват над 250 вида живовляк (Plantago lanceolata L.), виреещи предимно в умерените области. У нас са разпространени около 15 вида, от които най-често се срещат и употребяват теснолистният живовляк и широколистният живовляк.

Лечебните и хранителни качества на живовляка са познати и използвани от древните народи на Европа и Азия. Древните философи и учени Плиний Стари (23–79 сл. Хр.) и неговият племенник Плиний Млади (61–113 сл. Хр.) препоръчват в котела, в който се вари месо, да се пусне лист живовляк. Приготвеният по този начин бульон действа като панацея и може да излекува човек от всякакви болести. В Древен Китай живовлякът е скъп лечебен и хранителен продукт. У насживовлякът е със широко приложение в народната медицина, разказва проф. Пенчо Далев.

Теснолистният и широколистният живовляк са със сходни лечебни качества. Народната медицина ги използва като противомикробно, противовирусно и слабително средство: при възпаление на горните дихателни пътища, фарингит, ларингит, остър и хроничен бронхит,пневмония, възпаление на пикочния мехур, разширени вени, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, заболявания на жлъчните пътища, цистит с хематурия, за лечение на рани и кожни заболявания, увеличена простата, сърдечна достатъчност и др.

Отвара от листа и смачкани пресни листа се прилагат външно като компрес за облекчаване и омекотяване на отоци от травми, болки от циреи, ухапвания от насекоми, възпаление на очите. Свежите листа помагат за лечение на гъбични заболявания между пръстите на краката и ръцете и в слабините. Сокът на растението убива патогенните микроби, пречиства раните от гнойни секрети, подпомага бързото им зарастване.

Листата на живовляка съдържат белтъци, въглехидрати витамини С, А и К, лимонена киселина, силициева киселина, фитонциди, сапонини, гликозиди, и дъбилни вещества. Високо е съдържанието на диетични влакнини (фибри), което повишава неговите хранителни качества.

Младите и нежни листа на живовляка се използват за приготвяне на салати с картофи, лук, коприва и хрян. Той обогатява вкуса, аромата и хранителната стойност на супи, каши, пюрета, омлети, сандвичи и всякакви зеленчукови и месни блюда.

Салата от живовляк с лук:
120 г листа от живовляк и 50 г млади листа от коприва се попарват с вряла вода за 4-5 мин, след което водата се отцежда, листната маса се нарязва на ситно и се размесва добре с една средно голяма глава лук, нарязана на ситно и 50 г (2-3 с.л.) настърган хрян. Посолява се, добавя се оцет на вкус и пак се размесва добре. Салатата се овкусява със сметана или растителна мазнина.

Задушени листа от живовляк:
50 г листа от живовляк, 50 г листа от седмолист, 50 г листа от слез, 25 г листа от девесил, се нарязват на ситно, прибавя се 1 средно голям настърган морков, размесва се добре и се залива с вряла вода. Съдът се похлупен за 15-20 мин, след което отварата се отцежда и към листата се прибавя една средно голяма глава лук – настъргана на ренде и 25 г листа от киселец – нарязани на ситно. Посолява се на вкус и се залива с растителна мазнина. При поднасяне може да се гарнира със сметана или майонеза.

Суха подправка за супи от живовляк:
Листата се измиват със студена вода, подсушават се със суха кърпа и се сушат на стайна температура, разстлани върху чиста повърхност. Досушават се в слаба фурна при 600С за 2-3 часа и се смилат в кафемелачка. Подправката се съхраняват в добре затворен съд. Използва се като подправка за супи, зеленчукови и месни блюда.

Каша от листа на живовляк:
Приготвя се по същия начин както каша от листа на коприва.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email