Неподозираните лечебни ползи от хряна


| Прочетено Прочетено: 2743 пъти | КоменариКоментари: 0



Неподозираните лечебни ползи от хряна

Свежите корени на хряна съдържат до 28% сухо вещество, 5.3% белтъци, 5.6% захари (глюкоза и захароза), 3-4% целулоза, мазнини, етерично масло, микроелементи, витамини и др. В листата се съдържат витамин С и фолиева киселина. Етеричното масло от хрян има бледожърт цвят, силно лютив вкус, остра и проникваща миризма. Основната съставна част на хряновото масло са гликозидите, в които най-голямо е съдържанието на синигрин. При нарушаване целостта на клетките, например при стриване или нарязване на корена, се освобождава ензимът мирозиназа, които разграждат синегрина до алилизотиоцианат – горчично масло, носителят на лютивите качества на хряна. Любопитното е, че ненарязан, хрянът не излъчва миризма.

Хрянът (Armoracia rusticana) е билка с много лечебни качества, в стара Бавария го наричат още „морска ряпа”. Когато се хапва, оказва силно стимулиращ организма ефект. Когато се прилага външно под някаква форма ( компреси и др.) има свойството да изкарва кръвта на повърхността на кожата.

Финландската народна медицина използва именно това качество на хряна, за да помогне приглавоболие. Настържете суров хрян и го завийте в марля или тънка кърпа. Поставете компреси на челото или на всяка вежда поотделно, както и на врата.Закрепете ги с бинт и ги оставете, докато почувствате облекчение.

Хрянът от столетия има репутацията на билка, която се справя с всякакви проблеми при уриниране. Навремето селските лечители са го препоръчвали в различни комбинации: когато е настърган и смесен с мазнина, той бил изяждан с лъжица и хляб, тъй като е много лютив. Друга рецепта препоръчва да се свари чист корен от хрян и да се сипе в голяма бирена чаша. Да се пие, докато течността е още топла. Изпийте цялата чаша наведнъж.

В Алпите приготвят следната рецепта: Вземат се 4 суп.л. прясно настърган хрян и се накисват в 500 мл. 5-процентов ябълков оцет и добре се разбърква. Отделно, в 500 мл. преварена вода се разтварят 20 гр. глюкоза. След като изстине се добавя към първата смес и се разбъркват хубаво. Течността се изсипва в бутилка и се съхранява в хладилник. При проблеми с уринирането и пикочния мехур се пие по 3-4 суп.л дневно в продължение на 7 дни. Ако нямате подобрение, то се прави пауза от 7 дни, и се повтаря отново. Проследете оплакванията си, и при продължаващо неразположение се консултирайте с лекар.

Подправката се използва и при зъбобол и проблеми с венците. Отрежете от корените на хрян парченце с дебелина 3 см и го обелете от кората. Настържете възможно най-ситно. Цялото количество се изсипва върху тензухена кърпа и се слага външно върху бузата, откъм страната на зъбната болка. Държи се най-много 5 минути, тъй като хрянът има силно активни вещества, които могат да зачервят и възпалят кожата на лицето.

Хрянът е използван както във фитотерапията, така и в кулинарията. Когато стане дума за него, мнозина веднага си спомнят как при хапване в сурово състояние, очите им се напълват с сълзи от силните етерични вещества, които се съдържат в хряна. Това обаче не трябва да ни тревожи, ако решим да го използваме като козметика, смята австрийският билкар свещеник Беденикт. Той съветва как да си направим лосион от оцет с хрян за поддържане на кожата.  50 гр. настърган на ситно хрян се поставя в добре затварящ се буркан и се залива с 1 литър 5- процентов ябълков оцет, и се оставя да кисне 8 дни. Бурканът трябва да се държи на стайна температура. След това се прецежда и се държи на тъмно място. Вземат се 3 суп.л. от оцета и се разреждат с 125 мл. умерено топла вода. Процедурите се правят сутрин и вечер. С памучен тампон се потапя в разредения разтвор и се втрива в лицето. Лосионът е подходящ при лунички, акне и черни точки (комедони).При проблеми с пикочните пътища, които са от най-различен характер се препоръчва още да се правят външни компреси с хрян. Вземете 2 пълни суп.л. прясно настърган хрян и запържете леко в малко краве масло. Изсипете топла сместа в ленена торбичка и я поставете в областта на пикочния мехур. Когато компресът се охлади, поставете върху него приятно затоплена бутилка, за да продължи действието му още малко.

Хрянът е подходящ и за храносмилането, освен това разгражда  излишните мазнини по естествен начин.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email