Промени в цвета на тялото издават различни болести


| Прочетено Прочетено: 1605 пъти | КоменариКоментари: 0



Промени в цвета на тялото издават различни болести

Човек трябва да знае, че някои промени в цвета на кожата, очите и секретите на тялото издават болестно състояние. Трябва обаче навреме да ги забележим и правилно да ги тълкуваме.

Лицето
Кожата, която е най-големият орган в тялото е подложена непрекъснато на стрес, грешки в храненето, атмосферни влияния.

Бледността на лицето почти винаги е симптом на някакъв здравословен проблем. Здравият човек изглежда не само спокоен, но и с ведро лице с почти сияеща кожа. Пребледнелият човек може да има проблеми с кръвооросяването ( недостатъчно кислород постъпва в клетките), или с липса на желязо и фолиева киселина, което често се среща при жените. Този проблем трябва да обсъдите с личния си лекар и дали можете с храненето да си набавите липсите, или чрез таблетки.

Аюрведа тълкува бледността на лицето като вид скованост, която може да стигне чак до закостенялост. Затова се препоръчва повече ходене пеш, каране на колело и северно ходене за раздвижване.

Зачервени бузи
Често това може да се дължи на заболяването розацея. При това хронично състояние  челото, носа, брадичката и бузите се покриват с червени пъпки, капиляри и др. Първо обаче трябва да изключите, че имате алергия или акне.Дерматолог ще ви постави диагнозата и терапията от която имате нужда.

Зачервените бузи може да се дължат и на липсата на магнезий.

Кожата на лицето и на главата може да се зачервява и от високо кръвно.Не подценявайте този симптом, който може да ви докара инсулт или инфаркт.

Очите
Ирисодиагностиката може да открие по зениците високо кръвно, проблеми с щитовидната жлеза или диабет, както и още някои други болести.

Някои хора имат тъмни кръгове около очите. Те издават проблеми със съня, неспокойствие, душевни тревоги или инфекциозно заболяване. Ако жените имат по-обилен цикъл, то сенките под очите могат да се дължат и на липсата на желязо.

Пожълтяване на склерите на очите
То обикновено е свързано с проблеми в черния дроб и затлачена жлъчка. Друга причина може да е прекалено хранене с животински мазнини, много алкохол или камъни в жлъчката. Потърсете личния си лекар и към предписаното от него лечение, ако се докажат тези оплаквания то е добре да се включат още билкови продукти с бял трън (за черния дроб), артишок (за жлъчка) и др.

Езикът
Както състоянието на езика, така и на устните издават нашата кондиция. Ако езикът е червен, и това не е свързано с конкретна храна, то може да се мисли за детската болест скарлатина( особено ако не е изкарана в детството).

Жълтите налепи пък подсказват евентуални проблеми със стомаха. Може да се огледа устата и за зъби с кариес или с друга зъбна инфекция. При промяна на вкуса в устата вероятно става въпрос за проблеми с нервната система.

Нокти на пръстите на ръката и краката
Здравите нокти има гладка и блестяща повърност, не се чупят лесно, но са еластични. Някои промени при тях са безопасни, но други могат да свързани наистина със здравни проблеми като захарна болест, болно сърце или бял дроб.

Чупливи или като надраскани нокти могат да са сигнал за здравно неразположение, но първо си спомнете дали не сте си слагали изкуствени нокти. Ако да, то тогава дайте малко почивка за маникюра си.

Често ноктите се покриват с бели чертички, което обикновено е свързано с липса на витамини и минерали. Промени на ноктите и смущения в растежа им причиняват още различни инфекции в тялото, температурни състояния, заболявания на стомашно-чревния тракт.

При други започва да ги мъчи врастване на нокът (панарициум), особено през пубертета се наблюдава това състояние.

Урина
Промените в цвета на урината и фекалите са много важни и човек не трябва да ги изпуска от контрол.Урината трябва да е прозрачна и светла на цвят. Често, ако не пиете достатъчно вода, то цветът й потъмнява. Ако помътнее, това може да е симптом на възпаление на пикочните пътища. Имайте предвид също, че много медикаменти също оцветяват урината. Напр. препарати с витамин В я правят жълтопортокалова на цвят. Някои храни като червено цвекло, билката ревен, както и билката ревен, и къпините също променят цвета й.

Червеника става урината при висока температура, а също и проникване на червени кръвни клетки в нея, или при разрушаване на мускулни клетки.

При проблеми с бъбреците урината също променя цвета си. При малките деца цветът й стават като „швепс”, което е болестно.

Ако изхожданията се люшкат между диария и запек, или често променят цвета си, трябва да го обсъдите с лекар. Фекалите на здравия човек са жълтокафяви. Колкото по-често хапвате месо, толкова те са по-тъмни на цвят. Златисти са при кърмачето, а при възрастния човек този нюанс се получава при вземането на антибиотик или при разстройство. Също промени има и при хапване на някои храни- червено цвекло напр., боровинки и др.

Черните изпражнения не са нормално явление и сигнализират за различни проблеми в храносмилателната система. Имайте предвид, че ако вземате таблетки желязо, то цветът им става задължително черен.

Могат да станат още лъскави и сивкави на цвят, това се дължи обикновено на проблеми с храносмилането, и хапване на обилна мазна храна, както и на проблеми с панкреаса и задстомашната жлеза, или със жлъчните пътища.

Кръв във фекалите също не трябва да оставяте без да сте наясно защо се е появила. Може да се дължи на хемороиди, но и на далеч по-сериозни проблеми.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email