Блатният аир - билката на древните


| Прочетено Прочетено: 2744 пъти | КоменариКоментари: 0



Блатният аир - билката на древните

Смята се, че родината на блатния аир (Acorus calamus L.) са Хималаите. Днес той е широко разпространен в Индия, в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка.

У нас се среща по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. Има ограничени находища в Софийското поле край река Искър, Самоковско, Казанлъшко – местността Големите ливади; Старозагорско – край с. Николаево и с. Тъжа; по долното течение на река Искър и по долината на река Камчия. Правени са опити за култивиране на растението с добри резултати.

Съдържание

В коренищата на блатния аир се съдържа до 4,8% етерично масло, на което се дължат характерният мирис и вкус на растението. Етеричното масло съдържа главно алфа и бета азарон – до 75% и терпени, като: α-пинен, d-камфен, d-камфор, борнеол, евгенол, кариофилен и др. Освен етерично масло коренищата съдържат горчивия тритерпеноиден алкалоид акорин, дъбилни вещества, витамин С – до 150 мг%, скорбяла – до 40%, слузни вещества и др. Листата съдържат етерично масло и дъбилни вещества, както и до 130 мг витамин С.

Използване като храна
Блатният аир се използва като храна от много народи – в миналото, а и сега. За хранителни цели се използват главно коренищата. Те се събират обикновено през есента, когато достигат максимални размери и нивото на водите спада. Могат да се използват веднага. но най-често се съхраняват и използват сушени. За сушене коренището се нарязва на късчета на по 3-4 см, като всяко късче се разцепва на 4 места. Суши се на сянка. Сухият продукт се съхранява в затворени съдове на хладно място или се смила на брашно.
Използва се като подправка вместо дафинов лист, джинджифил (исиот) и канела. Използва се за ароматизиране на ликьори, компоти и сладкарски изделия. От коренището се вари сладко или просто се озахарява. В някои страни корените се използват за ароматизиране на вино и абсент, а младите сочни и меки части на растението се ядат директно. Приема се, че по този се заздравяват венците и предпазват зъбите от кариеси. В Литва брашно от корени се добавя към пшеничено брашно при приготвяне на домашен хляб, пише проф.Пенчо Далев в книгата си "Диворастяща храна"( издателство"Труд").

В литературата има противоречиви данни за използването на блатния аир като храна. Посочва се, че азаронът и растението като цяло са полезни със своето антиоксидативно и противорадиационно действие. Но като храна не бива да се употребява дълго време, тъй като причинява увреждане на вътрешните органи.

Компот от ябълки с аир
Нарязани на по едро 100 г сухи или 300 г свежи ябълки, 2 с.л. сухи или 1 ч.ч. свежи корени от аир се варят в 1 л вода за 10 мин, добавя се 60 г захар, вари се още 5 мин и се и се оставя да се охлади при закрит съд. Компотът се сервира се охладен.

Захарен сироп с аир
50 г нарязани на ситно сухи корени от аир се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят покрити за едно денонощие. Прецеждат се през сито и към отварата се прибавя 2 г лимонена киселина. 500 г захар се разтваря в 500 мл гореща вода, кипва се и захарният сироп се прибавя към отварата от аир.
Полученият сироп се използва за ароматизиране на сладкарски изделия. Затворен в стъклени бутилки може да се съхранява на хладно до 1 година.

Сладко от аир
Приготвя се захарен сироп от 500 г захар и 1 л вода, кипва се и към врящия сироп се прибавят 1 ч.ч. нарязани на едро сухи корени от аир, 2 г лимонена киселина и се вари 5-10 мин, прибавят се 2 ч.ч. сухи плодове (ябълки, сливи, круши), вари се още 10 мин или до сгъстяване. Сладкото се разсипва докато е горещо в сухи буркани и се затваря добре.

Лечебни качества
Лечебните качества на блатния аир са известни и използвани още от древните народи – араби, финикийци, гърци и римляни. Той има дълга история в китайските и индийските лечебни традиции – аюрведа и сидха. Те са използват от воините на Александър Македонски по време на походите им в Индия.

Блатният аир се използва от народната медицина при болки и киселини в стомаха, газове, диария, дизентерия, жълтеница, воднянка, нередовна менструация и др. Външно се използва за жабурене при зъбобол и кървящи венци, за втриване при падане на коса. Той повишава възбудимостта на вкусовите дразнители и усилва рефлекторното отделяне на стомашен сок и затова се прилага за засилване на апетита и подобряване на храносмилането. По-рядко се прилага при заболяване на бъбреците, черния дроб, жлъчката и като отхрачващо средство. Използва се като запарка  и отвара.

Лечебните качества на блатният аир се изследват от съвременната медицина и се доказва, че растението има невропротективно, антиоксидантно, антимикробно и инсектицидно действие.

Препарати от блатен аир се използват при стомашно-чревни проблеми – язви, гастрити, разстройство, флатуленция (натрупване на газ в червата), анорексия (загуба на апетит), като седативно (успокоително) средство, като потогонно средство и при артрити.
Дъвчене на парченца от корените отстранява тютюневия дъх и подобрява настроението. Използва се против кожни болести чрез директно втриване.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Блатен аир, изсушен корен, 30 гр.

виж всичко за Блатен аир - Acorus calamus L.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email