Гастроентеролози извадиха без операция 10-сантиметров камък, „пораснал“ в стомаха на жена


| Прочетено Прочетено: 1237 пъти | КоменариКоментари: 0



Гастроентеролози извадиха без операция 10-сантиметров камък, пораснал  в стомаха на жена

Екипът на д-р Иван Сираков от болница „Тракия“ извърши успешно сложна ендоскопска екстракция на голям фитобезоар от стомаха на 78-годишна пациентка. В продължение на час и половина лекарите внимателно фрагментираха на малки парчетас ендоскопски инструменти директно в стомаха твърдото като камък чуждо тялос размери 10на6 см, за да могат да го извадят през хранопровода и устата. Така те спестиха на пациенткататежка коремна операция.

Образуването на фитобезоар е много рядко срещано състояние, при което в стомаха се отлагаи окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен произход. Те постепенно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки големина и консистенция на органичен камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстникаи остава вътре. С течение на времето твърдите краища и повърхност на фитобезоара разраняват лигавицата и пациентът започва да усеща болки, гадене и стомашен дискомфорт.В случая образуванието е причинило на пациентката и голяма стомашна язва.Понякога фитобезоарът може да се образува и в тънкото черво,а пациентът да развие клинична картина на чревна непроходимост. Значение при образуването на фитобезоар има и забавения чревен пасаж на пациенти, предразположени към запек.

„В над 17-годишната си практика във Военно-медицинска академия, където работех преди да постъпя на работа в МБАЛ „Тракия“, съм се сблъсквал 3 пъти с фитобезоар – разказа д-р Иван Сираков. Единият случай бил при жена, спазвала дълго време режим на хранене с много хранителни добавки ибилкови таблетки със слабително действие. Жената дълго време дъвчелаи поглъщалаленено семе, за да подобри чревния си баланс. „Вероятно в този случай образуването на фитобезоар е имало връзка с начина на хранене, но като цяло конкретните причини за появата му не могат да бъдат установени“, казва д-р Сираков.

Присегашнияслучай в Болница „Тракия“пациентката се е хранила нормално. Преди месец жената почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт. „Състоянието и е билодиагностицирано чрез гастроскопия от колеги в друга болница в Стара Загора, които не са успели да извадят фитобезоара и са я насочили за хирургично лечение“, разказа д-р Сираков. Разрешаването на такъв медицински казус изисква голям опит от ендоскописта и целия му екип,както и специфично оборудване- ендоскопски апарати и консумативи.Лекарят и неговият екип решават да извадят образуванието по ендоскопски път, въпреки големия му размер и много твърда консистенция.

„Подготвихме се сериозно за интервенцията.Анестезиологичният ни екип интубира пациентката, защото иначе имаше риск да изпуснем някой от фрагментите през гласните връзки в трахеята, докато изваждаме парчетата от чуждото тяло през хранопровода.Голямото предизвикателство беше, че не съществуват толкова големи бримки, с които да захванем и разтрошим фитобезоара наведнъж. Затова използвахме цял арсенал от ендоскопския ни инструментариум, като вложихме голямо количество консумативи–4 полипектомични бримки, 3 големи бримки за вадене на камъни и механичен литотриптер за трошене на камъни в жлъчните канали.При дефрагментирането използвахме и рязане с полипектомичните бримки с постоянен ток“, разказа д-р Сираков.

Наложило се лекарите да раздробяват фрагментите множество пъти, защото по-едрите парчета също създавали риск от перфорация и кървене от хранопровода.По време на екстракцията част от фитобезоара бил смлянна каша, която впоследствие спонтанно се евакуира от стомаха с хранителния пасаж.

Пациентката вече е изписана в отлично състояние и се чувства добре. Поставена е на специален хранителен режим,предписани са й медикаменти за лечение на язвата на стомаха.

Какво е безоар?

Безоарът се образува около ядро, върху което се наслояват частици храна, слуз и други компоненти. Среща в стомашно-чревния тракт на някои преживни животни и рядко при човека. Наричат го още „камък в стомаха“.

Безоар се наричали порода планински кози, които постоянно облизвали козината си и поглъщали косми, от които се образуват стомашните камъни. В древността лечителите смятали, че безоарът може да обезвреди и най-силната отрова, ако човек погълне малко количество от него. През 16-ти век френският хирург Амброаз Паре развенчал този мит като предложил на осъден на смърт затворник да изпие отрова и след това да бъде спасен с безоар. Ако противоотровата подейства, затворникът щял да бъде освободен. Безоарът обаче не оказал никакво въздействие и така легендата за лечебните му свойства била опровергана.

В зависимост от състава на ядрото се различават следните видове безоари:

- трихобезоари — с ядро от косми

- фитобезоари — с ядро от растителни частици

- себобезоари — с ядро от животинска лой

- хематобезоари — с ядро от кръвни съсиреци

- смесени безоари











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email