Д-р Колю Станчев – живата легенда на българското соц здравеопазване


| Прочетено Прочетено: 645 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Колю Станчев – живата легенда на българското соц здравеопазване

92-годишният габровски лекар д-р Колю Станчев е живата легенда на българското социалистическо здравеопазване.  Корифеят се радва на честити старини и споделя много мъдрости, научил през годините.

Признава, че станал лекар, тъй като майка му имало крепко здраве и страдала от хронично белодробно заболяване. Затова и често ходела на доктори, които го впечатлили със своята ерудиция, отговорност и талант. Повлиян от тях и той станал лекар.

Д-р Станчев е завършил медицина в първия курс на открития Пловдивски медицински университет през 1951 г.  Първата му специалност била вътрешни болести, а втората- кардиология. И двете ги е практикувал повече от 50 години в днешната многопрофилна болница за активно лечение” Д-р Тота Венкова”-Габрово.

СърцеведД-р Колю Станчев

За сърцето казва, че е най-важният орган в човека. „Ако можеше да говори, толкова много неща щеше да ни разкаже. Но то говори, само когато се разболее „, казва известният габровски лекар, който е бил еталон за поколения лекари. „Не случайно, още в древността са считали, че душата живее в сърцето, но незнаем дали е така”, отбелязва той.

Първият пациент, прегледан от него не си спомня, но от случаите в началото на кариерата си като млад лекар е запомнил как една вечер по време на нощно дежурство ( а той отговарял за цялата болница)докарали локомотивен машинист с обилен кръвоизлив в стомаха. Д-р Станчев веднага се окопитил, направил необходимото като накрая  прелял на пациента 1 банка кръв, после още 1 банка. Болният се посъвзел, но неочаквано за самия лекар казал: Докторче, благодаря ти за каквото направи за мен, но аз тази нощ ще умра”. Лекарят не взел под внимание тези думи. Минали 2 -3 часа, пациентът отново получил масиран кръвоизлив и от кръвозагубата починал.

„Странно е , но в моята практика съм имал няколко такива случая, когато пациентът предчувстваше края и ми го казваше, но аз се борих за всеки болен до край”, споделя д-р Станчев.

Лекарят обаче изпълнил предсмъртното желание на машиниста, който поискал по време на погребението му да се чуе локомотивната свирка. „ Направи ми впечатление, че неговите колеги, включително и ръководството на депото не се поколебаха, а изпълниха желанието на починалия машинист.”

Д-р Станчев казва, че това е в основата на неговото дълголетие: това, че е бил безкористно добър, че се е раздавал за своите болни и че едно благодаря го е изпълвало с много сили.

А по това време медицината не е била технологично оборудвана както днес. „Често ни се налагаше по логичен, а понякога и интуитивен път да се досещаме за тежки диагнози и да опитваме различни лечения”, добавя той. И разказва нов случай, когато в болницата постъпило 16- годишно момиче от едно дряновско село. Момичето било много симпатично и всички искали да му помогнат да оздравее именно заради красотата и младостта му. Първоначално го приели в ортопедията със съмнения за разтегнат менискус, но се оказало, че е ревматоиден артрит в начален стадий. Д-р Станчев се консултирал и с ревмокардиолози от София и след време цялостно помогнали на пациентката.

Битката с високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, наричана още от медиците есенциална хипертония се провокира от множество фактори, но като че ли стресът е водещ, смята известният габровски лекар. Когато човек е под хроничен стрес, налице са повтарящи се стресови състояния, и цитира свой руски колега, който казва, че „хипертония възниква, когато човек се намира в капан”. С модерните лекарства днес пациентът може да държи кръвното си налягане под контрол, но трябва да бъде много дисциплиниран . В противен случаи, като последица го грозят инсулт, инфаркт и бъбречни увреждания.

Разковничето, наречено профилактика

„Страната ни, за да не е в челната класация по сърдечно-съдови заболявания и смъртност разковничето е профилактика”, убеден е д-р Станчев. Според него, както навремето е имало пълна организация и структури за справяне с туберкулозата, така трябва да се направи и със сърдечно-съдовите болести. Отделно, профилактиката трябва да бъде лична и обществена. И дава за пример Финландия, която след приета Програма за действие за 10 г. успява да свали с 30 на сто нивото на инфарктите в страната, особено в областта Карелия. Също в Холандия, и в много други страни.

Съветите на д-р Станчев:

Сърдечно-съдовите болести могат да се избегнат с дневен режим, в който присъства позитивното мислене и контрол върху негативните емоции. Чувства като гняв, завист, алчност и др. трябва да се държат далеч от човешкото сърце. След това идва храненето: с малко животински мазнини, предимно бяло месо ( пилешко, риба) и много плодове и зеленчуци, на които и той е фен.

В кариерата си е извървял цялата стълбица: биле е квартален лекар, после- старши лекар, завеждаш Вътрешно отделение, после шеф на Кардиологичното отделение, а  от 1972 г. до декември 1990 г.  -главен лекар на болницата .

Сред постиженията на лечебното заведение, докато той го ръководи може да се отбележат:

1975г. - болницата е обявена за школа за челен опит. Проведени са конгреси по приложение на автоматизирани системи в здравеопазването.

Конгрес по ортопедия и травматология през 1976 г. Болницата е наградена с Орден "Червено знаме на труда".

1984г. под патронажа на Световната здравна организация (СЗО)се провежда международна конференция на тема "Разпространение и борба със социално-значимите заболявания".

Октомври 1988г. - Първа национална конференция по ултразвукова диагностика.

През 80-те години болницата е домакин на Национална конференция по вътреболнични инфекции, създаден е филм по темата.

През всичките тези 18 г. болницата инвестира в повишаване на квалификацията на кадрите: не само висшия медицински персонал, но и на сестри, акушерки и фелдшери. „Преди беше така, че ако 5 г. не си ходил на някакво следдимпломно обучение, ти се струва, че твоята специалност сякаш е станала друга. А сега този срок е намален още повече”, отбелязва д-р Станчев.

Негова е заслугата Окръжната болница в Габрово да има забележителна медицинска библиотека. В нея работят преводачи от немски и английски език, който превеждат на лекари най-новите научни публикации. Книги и научни списания болничната библиотека получава малко инкогнито: по това време Габрово е люлка на текстилната индустрия и износът е за много капиталически страни, от които се купува въпросната мединска литература.

Д-р Станчев, заедно с експерти от здравното министерство се заемат и с амбициозната задача да направят пътуващ кабинет , оборудван с апаратура. Той посещава всички работнически колективи и със събраните данни се получава цялостна представа върху здравния статус на хората в региона. Обаче заради професионална ревност, проектът не получава докрай подкрепа от министерството и дейността му не успява да се развие.

Окръжната болница в Габрово е била посещавана от почти всички здравни министри от бившия социалистически лагер, а също и от много регионални директори на СЗО.

Всичко, което е постигнал е постигнал сам, често за сметка на липсите в семейството. Д-р Станчев си припомни един случай, когато поел лечението на тежък случаи и се върнал у дома след полунощ. И чул съпругата си огорчено да казва на децата” Квартирантът се прибра у дома”.

Един лекар никога не трябва да губи своята етичност и хуманност, убеден е корифеят на Габрово. И дава за пример Канада, където бъдещият кандидат за лекар полага и специален тест за етична норма и морален статус, който трябва да издържи подобаващо.Акценти от ЗдравницаКакво не знаем за креатинина?

Какво не знаем за креатинина?

Нивото на креатинина в кръвта зависи най-общо от мускулната маса, възрастта и от работата на бъбреците. Затова креатинина е важен лабораторен тест за състоянието на бъбреците....още

69 000 българи са заразени с вируса на хепатит С, но не знаят!

69 000 българи са заразени с вируса на хепатит С, но не знаят!

СЗО препоръчва да се лекуват поне по 5000 души на година, за да се спре разпространението на хепатит С в България. Реално обаче се лекуват само 1200 души. Останалите заразени не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия....още

Как да се избавим от упоритите мазоли?

Как да се избавим от упоритите мазоли?

Твърдите мазоли обикновено се образуват на върха на пръстите на краката. Меките мазоли се появяват между пръстите, близо до костите. Познати са много рецепти , от които „Здравница” подбра няколко най-ефективни и сравнително непознати....още

44-те най-добри суперхрани (част 3)

44-те най-добри суперхрани (част 3)

Правилното хранене е ключ към дълъг живот и здраве. Суперхраните са тези, които ни осигуряват допълнително съставките, които ни липсват. Представяме ви трета част на 44 от най-добрите суперхрани....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр. Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.

Диатомичната пръст е перфектен източник на биологичен усвоим силиций, почиства организма от чревни шлаки, заздравява ставите, подобрява обмяната на ве...


Цена: 16.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 250 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 250 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email