Д-р Колю Станчев – живата легенда на българското соц здравеопазване


| Прочетено Прочетено: 548 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Колю Станчев – живата легенда на българското соц здравеопазване

92-годишният габровски лекар д-р Колю Станчев е живата легенда на българското социалистическо здравеопазване.  Корифеят се радва на честити старини и споделя много мъдрости, научил през годините.

Признава, че станал лекар, тъй като майка му имало крепко здраве и страдала от хронично белодробно заболяване. Затова и често ходела на доктори, които го впечатлили със своята ерудиция, отговорност и талант. Повлиян от тях и той станал лекар.

Д-р Станчев е завършил медицина в първия курс на открития Пловдивски медицински университет през 1951 г.  Първата му специалност била вътрешни болести, а втората- кардиология. И двете ги е практикувал повече от 50 години в днешната многопрофилна болница за активно лечение” Д-р Тота Венкова”-Габрово.

СърцеведД-р Колю Станчев

За сърцето казва, че е най-важният орган в човека. „Ако можеше да говори, толкова много неща щеше да ни разкаже. Но то говори, само когато се разболее „, казва известният габровски лекар, който е бил еталон за поколения лекари. „Не случайно, още в древността са считали, че душата живее в сърцето, но незнаем дали е така”, отбелязва той.

Първият пациент, прегледан от него не си спомня, но от случаите в началото на кариерата си като млад лекар е запомнил как една вечер по време на нощно дежурство ( а той отговарял за цялата болница)докарали локомотивен машинист с обилен кръвоизлив в стомаха. Д-р Станчев веднага се окопитил, направил необходимото като накрая  прелял на пациента 1 банка кръв, после още 1 банка. Болният се посъвзел, но неочаквано за самия лекар казал: Докторче, благодаря ти за каквото направи за мен, но аз тази нощ ще умра”. Лекарят не взел под внимание тези думи. Минали 2 -3 часа, пациентът отново получил масиран кръвоизлив и от кръвозагубата починал.

„Странно е , но в моята практика съм имал няколко такива случая, когато пациентът предчувстваше края и ми го казваше, но аз се борих за всеки болен до край”, споделя д-р Станчев.

Лекарят обаче изпълнил предсмъртното желание на машиниста, който поискал по време на погребението му да се чуе локомотивната свирка. „ Направи ми впечатление, че неговите колеги, включително и ръководството на депото не се поколебаха, а изпълниха желанието на починалия машинист.”

Д-р Станчев казва, че това е в основата на неговото дълголетие: това, че е бил безкористно добър, че се е раздавал за своите болни и че едно благодаря го е изпълвало с много сили.

А по това време медицината не е била технологично оборудвана както днес. „Често ни се налагаше по логичен, а понякога и интуитивен път да се досещаме за тежки диагнози и да опитваме различни лечения”, добавя той. И разказва нов случай, когато в болницата постъпило 16- годишно момиче от едно дряновско село. Момичето било много симпатично и всички искали да му помогнат да оздравее именно заради красотата и младостта му. Първоначално го приели в ортопедията със съмнения за разтегнат менискус, но се оказало, че е ревматоиден артрит в начален стадий. Д-р Станчев се консултирал и с ревмокардиолози от София и след време цялостно помогнали на пациентката.

Битката с високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, наричана още от медиците есенциална хипертония се провокира от множество фактори, но като че ли стресът е водещ, смята известният габровски лекар. Когато човек е под хроничен стрес, налице са повтарящи се стресови състояния, и цитира свой руски колега, който казва, че „хипертония възниква, когато човек се намира в капан”. С модерните лекарства днес пациентът може да държи кръвното си налягане под контрол, но трябва да бъде много дисциплиниран . В противен случаи, като последица го грозят инсулт, инфаркт и бъбречни увреждания.

Разковничето, наречено профилактика

„Страната ни, за да не е в челната класация по сърдечно-съдови заболявания и смъртност разковничето е профилактика”, убеден е д-р Станчев. Според него, както навремето е имало пълна организация и структури за справяне с туберкулозата, така трябва да се направи и със сърдечно-съдовите болести. Отделно, профилактиката трябва да бъде лична и обществена. И дава за пример Финландия, която след приета Програма за действие за 10 г. успява да свали с 30 на сто нивото на инфарктите в страната, особено в областта Карелия. Също в Холандия, и в много други страни.

Съветите на д-р Станчев:

Сърдечно-съдовите болести могат да се избегнат с дневен режим, в който присъства позитивното мислене и контрол върху негативните емоции. Чувства като гняв, завист, алчност и др. трябва да се държат далеч от човешкото сърце. След това идва храненето: с малко животински мазнини, предимно бяло месо ( пилешко, риба) и много плодове и зеленчуци, на които и той е фен.

В кариерата си е извървял цялата стълбица: биле е квартален лекар, после- старши лекар, завеждаш Вътрешно отделение, после шеф на Кардиологичното отделение, а  от 1972 г. до декември 1990 г.  -главен лекар на болницата .

Сред постиженията на лечебното заведение, докато той го ръководи може да се отбележат:

1975г. - болницата е обявена за школа за челен опит. Проведени са конгреси по приложение на автоматизирани системи в здравеопазването.

Конгрес по ортопедия и травматология през 1976 г. Болницата е наградена с Орден "Червено знаме на труда".

1984г. под патронажа на Световната здравна организация (СЗО)се провежда международна конференция на тема "Разпространение и борба със социално-значимите заболявания".

Октомври 1988г. - Първа национална конференция по ултразвукова диагностика.

През 80-те години болницата е домакин на Национална конференция по вътреболнични инфекции, създаден е филм по темата.

През всичките тези 18 г. болницата инвестира в повишаване на квалификацията на кадрите: не само висшия медицински персонал, но и на сестри, акушерки и фелдшери. „Преди беше така, че ако 5 г. не си ходил на някакво следдимпломно обучение, ти се струва, че твоята специалност сякаш е станала друга. А сега този срок е намален още повече”, отбелязва д-р Станчев.

Негова е заслугата Окръжната болница в Габрово да има забележителна медицинска библиотека. В нея работят преводачи от немски и английски език, който превеждат на лекари най-новите научни публикации. Книги и научни списания болничната библиотека получава малко инкогнито: по това време Габрово е люлка на текстилната индустрия и износът е за много капиталически страни, от които се купува въпросната мединска литература.

Д-р Станчев, заедно с експерти от здравното министерство се заемат и с амбициозната задача да направят пътуващ кабинет , оборудван с апаратура. Той посещава всички работнически колективи и със събраните данни се получава цялостна представа върху здравния статус на хората в региона. Обаче заради професионална ревност, проектът не получава докрай подкрепа от министерството и дейността му не успява да се развие.

Окръжната болница в Габрово е била посещавана от почти всички здравни министри от бившия социалистически лагер, а също и от много регионални директори на СЗО.

Всичко, което е постигнал е постигнал сам, често за сметка на липсите в семейството. Д-р Станчев си припомни един случай, когато поел лечението на тежък случаи и се върнал у дома след полунощ. И чул съпругата си огорчено да казва на децата” Квартирантът се прибра у дома”.

Един лекар никога не трябва да губи своята етичност и хуманност, убеден е корифеят на Габрово. И дава за пример Канада, където бъдещият кандидат за лекар полага и специален тест за етична норма и морален статус, който трябва да издържи подобаващо.Акценти от ЗдравницаВМА с урок за мотористи как да спасяват ранени на пътя

ВМА с урок за мотористи как да спасяват ранени на пътя

ВМА отново бе домакин на превърналия се в традиционен курс "Първа помощ" за представители на най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders....още

Започва Страстната седмица - последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Започва Страстната седмица - последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик....още

Хеликобактер пилори е причина не само за язва и гастрит

Хеликобактер пилори е причина не само за язва и гастрит

Д-р Таня Мавродинова проследява историята на инфекцията с Helicobacter pylori, която увеличава риска от развитие на рак на стомаха....още

Игнац Земелвайс спасява милиони жени от родилна треска

Игнац Земелвайс спасява милиони жени от родилна треска

"Здравница” продължава с рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни. Днес разглеждаме историята на унгарския лекар Игнац Земелвайс....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр. Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.

Диатомичната пръст е перфектен източник на биологичен усвоим силиций, почиства организма от чревни шлаки, заздравява ставите, подобрява обмяната на ве...


Цена: 16.00 лв.


Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email