6 доказани ползи от индийския живовляк


| Прочетено Прочетено: 4713 пъти | КоменариКоментари: 0



6 доказани ползи от индийския живовляк

Някои от най-важните лечебни свойства на индийския живовляк, познат повече като псилиум включват неговата способност да понижава холестерола, да елиминира проблеми с храносмилането, да намалява възпалението, да понижава кръвното налягане, а също и да помага да свалим излишните килограми и предпазва от диабет.

Индийският живовляк е близък роднина на живовляка.Той е нискотревисто растение, а неговите семена са много ценни. Използван е от стотици години. Психиумът съдържа много диетични фибри и докато много хора го познават като разхлабително средство, растението притежава и други ефекти, които го правят ценно, съобщава www.organicfacts.net.

Псилиумът расте предимно в Азия, най-вече в Индия и Пакистан, а във Франция и др. страни се култивира.  Тази хранителна добавка е много популярна дори в САЩ, който е основният носител на семената. 

Слузните му вещества са особено ценни и те се съдържат в епидермисните клетки на семенната обвивка. Те силно набъбват в червата и на това се дължи слабителния им ефект, тъй като при набъбването червата се изпъват и това засилва перисталтиката. Семената могат да набъбнат до 10 пъти от обема им.

Като всяко нещо ново, започнете с малки количества и при добра поносимост може да увеличите количеството.

Здравни ползи :

1. Понижава холестерола
Както и други видове диетични фибри, индийският живовляк може да понижи холестерола и по този начин да предпазва от сърдечни инциденти.  Фибрите понижават количеството холестерол, което  навлиза в кръвта след нахранване и по този начин се намалява количеството налепи , които се отлагат по кръвоносните съдове. Това намалява риска от атеросклероза и инфаркт. Психилумът не намалява количеството на т.нар добър холестерол (HDL)в здравословните му граници.

2. Проблеми с храносмилането
Индийският живовляк подобрява ефикасността на храносмилателната система като действа като абсорбатор. Той се препоръчва при диарични състояния, тъй като сгъстява фекалната маса и нормализира ходенето до тоалетна. При запек  пък действа обратно, като намалява този дискомфорт  като стимулира перисталтиката.

3. Предпазва от диабет
Псилиумът има доказан ефект върху нивата на кръвната захар,което е от значение за съвременния човек, без значение дали страда от диабет или не. Той контролира изпускането на инсулин в кръвта и поддържането на постоянни нива на кръвната захар. А тези, които вече имат диабет, могат да бъдат по-здрави с тази хранителна добавка, твърди изданието.

4. Намалява теглото
Едно от най-хубавите неща на диетичните фибри е, че те създават ситост и това усещане е много важно за хората, които искат да отслабнат. Хранителните добавки с индийски живовляк поддържат енергията на тялото като няма нужда да правите малки  закуски между основните хранения.

5. Регулира кръвното налягане
Има множество проучвания на тема диетични фибри, които упоменяват, че те имат връзка с регулирането на кръвното налягане. Псилиумът е една от малкото добавки, за която се смята, че действа благотворно върху кръвното налягане върху тези хора, които редовно го вземат. Въпреки че, не може да се нарече „хапче за кръвно”, той може да облекчи налягането в кръвоносните съдове

6. Има противовъзпалителен ефект

Слузните вещества намаляват възпалението в тънкото и дебелото черво и действа детоксикиращо. Слузните вещества от индийския живовляк се наричат още лаксативи, т.е разхлабителни.

Ако сте бременни и кърмите преди употреба на индийски живовляк е задължително консултация с лекар!












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email