Майчин дом посреща генералния директор на СЗО със заявката за изпълнение на всички критерии за провеждане на раждане


| Прочетено Прочетено: 760 пъти | КоменариКоментари: 0



Майчин дом посреща генералния директор на СЗО със заявката за изпълнение на всички критерии за провеждане на раждане

На 3 март в 10.30 ч. генералният директор на Световната здравна организация Н. Пр. д-р Тедрос Гебрейесус ще посети СБАЛАГ “Майчин дом”. Това се случва в рамките на официалната му визита в България, съобщиха от лечебното заведеине. В делегацията са още Мишел Боко, помощник генерален директор за външните отношения на СЗО,  Кирил Ананиев, министър на здравеопазването,  Деяна Костадинова, постоянен представител на Република България към службата на ООН, Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и други представители от СЗО и Министерство на здравеопазването.

Изборът именно на “Майчин дом” за това посещение не е случаен. Организацията активно работи в контекста на новия си наръчник за това как трябва да протича естественото раждане и грижата за жените в този момент. Като най-голямата и най-добра акушеро-гинекологична болница у нас “Майчин дом” е напълно в синхрон с препоръките на СЗО и те са интегрирани в работата на професионалистите дори преди публикуването на официалното становище. Наръчникът на организацията цели да се намалят инвазивните интервенции и операции без реална медицинска необходимост, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход, както и да се даде свобода на жените да преживеят раждането, водени от собствените си инстинкти.

В “Майчин дом” д-р Тедрос Гебрейесус ще разговаря и с родилка. Ще посети Родилната клиника – родилна зала и послеродовото отделение, където ще види на практика изпълнени препоръките на СЗО, че на жените, постъпили за раждане, им се дава възможност да се движат свободно, докато не започне втория период на раждането. Бъдещите майки в този момент разполагат със самостоятелна стая – родилна зала, в която могат да преживеят спокойно и пълноценно първия етап на раждането. Периодично при тях влиза акушерка, която ги напътства и успокоява. При нискорискова бременност се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности, точно както съветва СЗО.

Според СЗО трябва да отпадне и принципът, че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Този принцип от години е отпаднал от практиката на “Майчин дом”. Към всяко раждане се подхожда индивидуално и всяка родилка разполага с неограничено време. Не се препоръчва и използването на окситоцин за предизвикване или стимулиране на раждането, както и на други медикаменти за намаляване продължителността му. В “Майчин дом” допълнителни медикаменти се използват само и единствено, ако има медицински показания за прилагането им спрямо световните стандарти.

СЗО отправя препоръка и по отношение на измерване на таза преди раждане, за да се прецени дали бебето ще успее да се роди естествено. Ако тазът е анатомично тесен или има изменения, тогава се преминава към измерване на размера на бебето и други изследвания. В “Майчин дом” този процес също е изключително индивидуален и ако няма сериозни медицински показатели, не се препоръчва операция.

Родилките в “Майчин дом” имат опция да избират средствата за обезболяване – не само медикаменти, но и специфични методи като дишане, музика и др. – и това е още една от препоръките на СЗО.

Организацията съветва още жената сама да избира дали да има придружител по време на раждането. Тази опция също е разрешена в “Майчин дом”.

В новия наръчник СЗО препоръчва между майката и бебето да се осъществява контакт кожа в кожа веднага след раждането – отдавна наложена практика в “Майчин дом”. В послеродавата клиника генералният директор на СЗО ще види и как в болницата се дава възможност на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като в това време се намират в една и съща стая, както организацията прпепоръчва.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email