Коя температура е опасна? Трябва ли да останем на легло при треска?


| Прочетено Прочетено: 2108 пъти | КоменариКоментари: 0



Коя температура е опасна? Трябва ли да останем на легло при треска?

Температурата може да е полезна за организма, когато е сама за себе си, т.е  когато не е индикатор за някое по-сериозно заболяване и е причинена най-вече от простуда, грип и др.. Имунолозите казват, че имунната система става по-силна, когато сме оставили организма сам да се пребори с настинка или треска като убие с висока температура причинителя на заболяването. Но всичко е индивидуално и всеки температурен случай трябва да се преценява сам за себе си.

Кога температурата става опасна?
За температура се говори, когато тя скочи над 38 С.Когато се покачи на 39 С, тя е висока, а над 40 С  става много висока. Треска с 41 С се среща рядко, но винаги е тревожна, защото може да последва  фебрилен гърч.

Трябва ли да останем в леглото?
Да, трябва, категорични са лекарите. Дори и само заради това, че настинката, вече проявила  се трябва да  й съдействаме да си отиде от нас. Дори и 1-2 дни след отшумяване на високата температура трябва да си останем у дома и да се опитаме да се съвземем, защото треската вече ни е отнела от жизнените сили.

Много хора правят грешка, като след спадане на температурата веднага хукват на работа.Особено в по-зряла възраст обаче голямата натовареност след грип може да ни изиграе лош здравен номер като ни причини възпаление на сърдечния мускул.
Температуропонижаващите лекарства в този случай могат да тушират принудителните сигнали на една по-сериозна болест като напр. продължителна треска или постоянни болки.

По време на треска не се обезводнявайте. Пийте по малко вода, чай, фреш, айрян - по 1-2 ч.л. през 15 мин, или половин час. Не пийте течности в голямо количество наведнъж, защото от високата температура стомахът обикновено се разбълбуква  и не търпи нищо в себе си.  В такива моменти е много полезен чай от липа и чай от бъз.

Започнете ли да се изпотявате, това е добър сигнал и скоро можете да очаквате температурата да започне да  спада. Обратното: ако чувствате студ, то очаквайте треската да се повиши и температурата да скочи още.

Когато децата имат температура трябва да сме много внимателни. Опасно става, когато температурата се покачва над 38.5 С, особено ако децата има склонност към фебрилни гърчове.

Ако болният има хронични болести, то също трябва да не позволяваме треската да взема връх, защото високата температура може да засегне някои вътрешен орган – сърцето напр. За кръвообръщението съшо е добре, ако температурата започне да се понижава, след като се е покачила  до 38.5 С.

За понижаване на температурата преди всичко са се доказали парацетамол и ибупрофен. И двете са особено подходящи, когато болния има главоболие и болки в ушите, съветва австрийското издание „Apotheken Umschau”.

Който не иска да взема медикаменти, може да свали треската с компреси върху подбедрицата при условие, че не зъзне и няма проблеми с кръвообращението. Температурата на компреса трябва да е максисум 1-2 градуса по-ниска от измерената телесна температура. Внимателно обаче с компресите. Студени,те  свиват кръвоносносните съдове и пречат да се излъчи горещината на тялото.

При млади хора, здрави, без тежки заболявания могат да се опитат да преборят температурата с естествени средства  до 2- максимум 3 дни, и след това да потърсят  личния си лекар.

Ако обаче често безпричинно вдигате температура, то трябва да се изясни на какво се дължи това.

Бременните жени трябва да имат предвид, че всяка консултация дали от лекар или от аптекар, е винаги строго индивидуална и е съобразена с тяхното състояние в момента.

Пациенти, чиято система е отслабена от заболявания или медикаменти, като кортизон и имуносупресори трябва при треска веднага да отидат на лекар. За тях инфекциите по-бързо се превръщат в опасност. 

За измерване на температурата е достатъчен и един дигитален термометър, или със старите аналогови. С инфрачервените термометри за чело и уши може да се измери развитието на треската и при деца,които спят. При болки в ушите обаче не ги използвайте, а прибегнете до класическия термометър.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email