Йожен Неш – едно голямо име в класическата хомеопатия


| Прочетено Прочетено: 387 пъти | КоменариКоментари: 0Йожен Неш – едно голямо име в класическата хомеопатия

"Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

Един от най-влиятелните американски класически хомеопати от края на XIX и началото на XX в. е д-р Йожен Неш (1838–1917). Той е един от водещите хомеопати на своето време, чиито трудове се разпространяват по целия свят и допринасят за популяризирането на хомеопатията, особено сред лекарите на официалната медицина. Неговите ерудираност, професионализъм и всеотдайност го превръщат в един от най-обичаните хомеопатични автори, а книгите му, написани на точен, ясен и разбираем език, съпътствани с много примери и емпирични наблюдения от практиката, винаги са били препоръчвани на учениците на хомеопатичната наука като незаменим и пръв помощник в ученето, пише д-р Деян Пенчев в своя homeopathyphilosophy.blogspot.co.at/2017/11/blog-post.html.
Д-р Йожен Боарне Неш (Eugene Beauharnais Nash, E. B. Nash) е роден на 8 март 1838 г. в малкия град Хилсдейл в окръг Колумбия, САЩ. На 7 години се премества да живее и да учи в Бингхамтън, Ню Йорк, където по-късно завършва медицина, под ръководството на хомеопата д-р Т. Л. Браун (1). През 1874 г. завършва Хомеопатичния медицински колеж в Кливланд, САЩ. Започва да практикува хомеопатия в малките американски градчета край Ню Йорк Триангъл и Харпърсвил. Премества се след това в Кортланд, където остава до края на живота си.

Д-р Неш е професор по Материя Медика в Хомеопатичния медицински колеж в Ню Йорк за общо седем години. През 1903 г. става президент на Интернационалната ханеманова асоциация (IHA). Член е на Американския институт по хомеопатия, на Щатското хомеопатично медицинско общество в Ню Йорк и почетен член на Щатското хомеопатично медицинско общество в Пенсилвания. През 1905 г. е поканен да изнесе курс от лекции в Лондонската хомеопатична болница в Англия.

За Неш се казва, че е бил тих, възпитан и високо ерудиран човек. На една вечеря, по покана на неговите издатели, се хранел скромно, с малко месо, зеленчуци, чаша вода и чай (Anshutz).

Прави впечатление неговото презиме – Боарне (Beauharnais). Не е ясно дали е имал родова връзка с френската благородническа фамилия Боарне, която има отношение с Жозефин дьо Боарне, съпругата на Наполеон Бонапарт, или е просто заимствано име.
Умира на 6 ноември 1917 г.

Спомен от детството

Неш разказва, че когато е бил млад, по време на следването си по медицина, дълго време е страдал от обилен епистаксис, кръвотечение от носа. Д-р Т. Л. Браун му предписал няколко алопатични лекарства, но без успех. Той започнал да отслабва от загубата на кръв. Накрая неговата баба му дала съвет да сдъвче малко корен от бял равнец (Millefolium) и му показала растението, което растяло в двора на баща му. Той го сдъвкал и скоро се излекувал. Това оставило дълбок спомен в него и след време му се удало възможност да го приложи, както като хомеопатично лекарство, така и като билка.

Докато бил на ваканция в една планина, години по-късно, той срещнал мъж в последен стадий на белодробна туберкулоза. Той се лекувал при някакъв лекар в Ню Йорк, но всеки ден отхрачвал голямо количество кръв със силна кашлица, а препоръчаното му Secale не можело да помогне. Накрая болният се обърнал към Неш: „Докторе, можеш ли да направиш нещо, за да спре това кървене?“. Неш се поспрял и се замислил, защото не искал този умиращ човек да почине в ръцете му като пациент, и се сетил за спомена от детството. Издърпал един корен от бял равнец, който за щастие растял точно под краката им и му казал да го дъвчи. Той се изненадал, но започнал да го дъвчи, харесало му и продължил да го ползва. Това спряло неговото кървене и успокоило кашлицата, а той набрал една кошница с бял равнец и я занесъл у дома си. На следващата пролет обаче починал от туберкулозата.
Има предположения, че бабата на Неш е била билкарка.

Начало на практиката
Разказва се следната история за началото на хомеопатичната практика на Неш.
 „Когато Неш започвал своята хомеопатична кариера бил споходен от парализа. След като премислил симптомите си, решил да вземе Lachesis, но той му помогнал съвсем малко. Обезкуражен, той отишъл да се лекува при големия майстор д-р Адолф Липе.
Почитаемият доктор му дал едно лекарство и заявил: „Когато се излекуваш, ела отново и тогава ще ти кажа какво ти дадох.“
След време д-р Неш се завърнал при Липе във Филаделфия и му казал: „Ето ме отново, напълно здрав. Какво лекарство ми предписахте?“

„Lachesis, Lachesis!“, отвърнал Липе.
„Да, но нали аз вече бях взел Lachesis!“, недоумявал Неш. Старият доктор заподскачал радостно и смеейки се отвърнал: „Но не си го взел в достатъчно висока потенция“.

Тази опитност, заедно с напътствията на д-р Карол Дънам за употребата на неговите лечебни потенции от 200С, дала на Неш увереност в по-високите потенции“ (4).

На друго място се споменава, че е имал проблеми с окото и е можело да остане сляп (Anshutz).

Творчество
Неш написва редица съчинения, оставили важна следа в хомеопатията. За много хомеопати те са едни от най-значимите и успешни хомеопатични книги. Освен тях той има много статии и описани клинични случаи в хомеопатични списания като “International Hahnemannian Association”, “Medical Advance” и др. Те са изключително интересни и полезни, а Неш се ползва с голямо уважение от своите колеги, заради практическия си опит и точното познаване на хомеопатията.

В наше време тези трудове са събрани в една обща книга, под името “Expanded Works of Nash” („Разширени трудове на Неш“).
Безспорно най-известното и най-важното съчинение на Неш е „Водещи лекарства в хомеопатичната терапия”. В него той описва много от  големите хомеопатични лекарства, но по необичаен начин. Лекарствата не са подредени по азбучен ред, както в стандартните Материи Медики, а в ред определен от Неш. Така например първите лекарства са Nux vomica, Pulsatilla, Bryonia, Antimonium crudum и т.н., а не както сме свикнали да започват примерно с Aconite и да свършват със Zincum. Както сам казва той, подредбата в книгата не следва някакъв външен конкретен ред, а изхожда от собственото движение на неговия дух. Но все пак трябва да отбележим факта, че той избира да започне своята Материя Медика с Nux vomica – един от най-големите и значими за ежедневието полихрести.

Неш отбелязва също така, че най-голямата му надежда е книгата да помогне истински на начинаещите хомеопати. Годините са показали, че неговото желание се е сбъднало – книгата представлява безценен наръчник за всички хомеопати. В разказвателен стил той описва най-важните и ключови симптоми на лекарствата, като добавя наблюдения, напътствия и опит от своята практика, което всъщност е едно от най-полезните неща.

След написването на това съчинение, Неш пише следващото: „Водещи лекарства по области“. В него лекарствата вече са по азбучен ред и са представени техните симптоми по области, например „Глава“, „Лице“, „Стомах“ и пр., като са засегнати само най-значимите за всяко лекарство.

Много важно съчинение на Неш е „Водещи лекарства за тифоидна треска“. В него той описва особеностите на треската, как да се подходи хомеопатично, какви лекарства могат да бъдат приложени и по какъв начин.

Неш остава в история на хомеопатията и с написването на самостоятелно съчинение за най-голямото хомеопатично лекарство – Sulphur. През 1906 г. излиза книгата му „Водещи насоки в употребата на Sulphur, със сравнения“, в която подробно са описани главните симптоми на Sulphur, следвайки главите на Реперториума. Посочени са и основните характеристики на лекарствата, които са подобни на Sulphur. Съчинението започва с диференциация между типа темперамент, външния вид и конституцията на Sulphur и останалите близки до него лекарства. Трябва да кажем, че това е един изключително полезен и практически насочен хомеопатичен текст.

Съвет на Здравница

прочети още Ханеман, основоположникът на хомеопатията

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаКак да се избавим от упоритите мазоли?

Как да се избавим от упоритите мазоли?

Твърдите мазоли обикновено се образуват на върха на пръстите на краката. Меките мазоли се появяват между пръстите, близо до костите. Познати са много рецепти , от които „Здравница” подбра няколко най-ефективни и сравнително непознати....още

44-те най-добри суперхрани (част 3)

44-те най-добри суперхрани (част 3)

Правилното хранене е ключ към дълъг живот и здраве. Суперхраните са тези, които ни осигуряват допълнително съставките, които ни липсват. Представяме ви трета част на 44 от най-добрите суперхрани....още

Агроминистерството изготви Национален план за развитие на биопроизводството до 2027 г.

Агроминистерството изготви Национален план за развитие на биопроизводството до 2027 г.

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 г....още

Националната пациентска организация настоява за генетичен скрининг за муковисцидоза при новородените

Националната пациентска организация настоява за генетичен скрининг за муковисцидоза при новородените

Един от големите проблеми в момента в България е, че системно деца и млади пациенти с муковисцидоза умират. Към момента са известни над 1600 различни мутации на CFTR гена, които причиняват заболяването....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Египетско масло от черен кимион, Здравница, 100 мл. Египетско масло от черен кимион, Здравница, 100 мл.

Натурално, студено пресовано масло от семена на египетски черен кимион (Nigella Sativa). Подходящо за директна консумация и козметични цели....


Цена: 17.50 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email