Персонализираният подход при лечение на рак на белия дроб дава по-добри резултати


| Прочетено Прочетено: 995 пъти | КоменариКоментари: 0Персонализираният подход при лечение на рак на белия дроб дава по-добри резултати

На Международния ден без тютюнев дим и в месеца за солидарност с болните от рак на бял дроб - ноември, за втора поредна година медицинските специалисти и пациентските организации обединяват усилията си, за да насочат общественото внимание към това коварно заболяване, което с всяка година увеличава броя на жертвите си.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото при жените. Честотата на рака на белия дроб е 47,9 на 100 000, като тенденциите са заболяването да се подмладява. Въпреки че се среща по-често при мъжете, се наблюдава нарастване на честотата му при жените.

Като един от основните проблеми, свързан със заболяването, се посочва недостатъчната профилактика и късното диагностициране, което е следствие от липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. Ранното откриване на заболяването обикновено се дължи на рентгенови снимки по повод други заболявания. Наличието на симптоми в преобладаващите случаи говори за напреднал стадий - над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. Тогава възможностите за лечение са ограничени и основна цел на специалистите става удължаването на живота на пациента.

Ракът на белия дроб в България, а и в световен мащаб, е едно от най-бързо развиващите се заболявания, като обхваща най-много пациенти на възраст 45 до 65 години. Това заяви д-р Марчела Колева,специалист по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
 
В България броят на заболелите бавно, но прогресивно се увеличава с всяка изминала година. Тя подчерта, че благодарение на новите възможности за лечение и адекватните терапии все повече пациенти получават възможност да водят качествен живот, въпреки заболяването си, и продължителността на живота им бива увеличена.

При определянето на терапиите лекарите вземат предвид  в коя рискова група попада пациентът, какъв е видът на тумора и дали организмът на пациента може да понесе най-подходящото за него лечение (дали има съпътстващи заболявания, които биха могли да попречат или самите те да прогресират). Оттук се определят и целите: дали пациентът да се подложи на операция, дали да се намали туморът, за да се пристъпи към хирургична интервенция, да се стартира таргетна или имунотерапия или просто да се действа в посока удължаване на живота в случаите, в които диагнозата е поставена на прекалено късен етап, за да бъде адекватно повлияно заболяването, посочи още д-р Колева.
Проф. Данаил Петров, началник Клиника по гръдна хирургия в МБАЛББ „Света София“ акцентира на важността на сътрудничеството между специалистите от момента на диагностициране на проблема, през поставянето на точната диагноза и лечението. Той подчерта, че определянето на стадия на тумора е изключително важно, тъй като всеки сантиметър е от значение и може да е определящ за избора на метода на лечение. Стадирането дава информацията за възможностите за оперативно лечение, химио- и лъчетерапия, предоперативно лечение. Проф. Петров сподели от своя опит, че все още има пациенти, които се притесняват от извършването на биопсия, тъй като тя крие рискове от дисеминация, и подчерта, че това се случва при изключително малък брой пациенти, но си струва тя да бъде направена, тъй като на база на биопсията се поставя точната диагноза. Той посочи, че взимането на достатъчно материал за биопсия е от изключителна важност, като понякога една биопсия не е достатъчна и в хода на лечение се налага да се прави втора. Причината е, че морфологията на тумора може да се промени и настоящото лечение е възможно да е станало неефективно, а това може да наложи промяна в терапевтичната схема.

При белия дроб дорбокачествените тумори са изключително рядко срещани, посочи  д-р Александрина Влахова, от УМБАЛ „Александровска“.

Специално внимание беше обърнато на персонализирания подход в лечението на онкологичните заболявания. За част от пациентите с рак на бял дроб има подходящи терапии – т.нар. таргетни, за определянето на които е необходимо да се извърши генетичен тест, който да покаже дали туморът притежава мутации, които го правят подходящ за лечение с таргетна терапия (дали има определени биомаркери). След като се определи генетичният профил, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение. Персонализираният подход дава по-добри резултати и води до намаляване на разходите, свързани с терапевтичното лечение, тъй като индивидуалната терапия, определена от конкретните нужди, на практика избягва риска „проба-грешка“.
Новост в лечението на рака на бял дроб са и така наречените имунотерапии, при които се стимулира имунната система на организма да се бори с раковите клетки. Специалистите подчертаха, че въпреки че тези терапии се поемат от НЗОК, високоспециализираната диагностика не се реимбурсира и се налага да се заплаща от самия пациент, а понякога и чрез програми за ранен достъп. 

Съвет на Здравница

прочети още Ракът на белия дроб е “тихо” заболяване

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?
Акценти от ЗдравницаВМА с поредна трансплантация на черен дроб

ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора в рамките на 2 седмици....още

Елхата държи болестите далеч от дома

Елхата държи болестите далеч от дома

Коледата е немислима без елха у дома, а самото растение освен декоративно, се използва и в народната медицина. Това са пъпките, клонките, иглите и семената на елата в свеж вид....още

Почитаме Св. Спиридон. На този ден слънцето се завърта от зимата към лятото

Почитаме Св. Спиридон. На този ден слънцето се завърта от зимата към лятото

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Спиридон – един от великите чудотворци на IV век. Традиция на този ден е жените да местят пити и да ги раздават тичайки. Вярва се, че на днешния ден слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото....още

Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?

Каква е връзката между инсулина и затлъстяването?

Д-р Джейсън Фънг доказва, че причинителите на наднорменото тегло не са калориите и мазнините, както сме се заблуждавали досега. Виновни са хормоните....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое, сух екстракт на капсули Алое, сух екстракт на капсули

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email