60 вида детелини, кои са лечебните?


| Прочетено Прочетено: 6981 пъти | КоменариКоментари: 0



60 вида детелини, кои са лечебните?

Когато чуем за цветето детелина, първата ни асоциация се свързва веднага с четирилистната детелина, която носи късмет и щастие. В България са познати над 60 вида: синя, селска, александрийска, теснолистна, жилчеста, златиста, полска, херлерова. А също далматинска, бодлива, крехка, главеста, репейна, латинска, планинска, себастианска, бледа, грапава  и много още.

В лечителското изкуство обаче се използват предимно трилистна, звездел, алпийска, жълта, пълзяща и ливадна.

Отвара от стръковете на трилистната детелина се пие при сърдечно-съдови проблеми. Външно се препоръчва за промивка на влагалището при бяло течение. Отвара от корените на трилистната детелина, заедно с корените на нисък тревист бъз ( бъзак) се пие при тежест в стомаха.

Отвара от пълзяща детелина също се пие при сърдечни проблеми.

Всички видове детелини се препоръчват за налагане при рани от изгаряния, пришки и буци.

Корените, цветовете и листата на Звездела се варят и пият при болестта червен вятър.Отварата се прецежда и пие, а отцеденото се налага върху болното място още докато билката е топла. Парни бани със Звездел се препоръчват при температура, болки в костите и болки в кръста.

Водната детелина има апетитовъзбуждащо действие. Приписва и се способността да успокоява централната нервна система: 1 супена лъжица от билката се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Стрък от водна Детелина се прилага още при: алкохолизъм, безапетитие, цистит, жлъчни възпаления, невроза, диабет, подагра, треска, ревматизъм и други: 1 супена лъжица от билката се залива с  250гр. вряща вода. Кисне 2 минути. Прецежда се. Извлекът се изпива на 3 пъти за деня, половин час преди ядене.

Червената детелина има омекчаващо действие при кашлица, бронхит и прегракналост на гласа. Като чай се назначава  при маточни кръвоизливи. Външно се прилага при рани, изгаряния и пъпки листата и съцветията: диуретично средство, за повръщания при отравяния.

Сух цвят от червена детелина
може да се използва при застой в жлъчката и черния дроб, катари на горните дихателни пътища, запек, липса на апетит: 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 300 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 грама преди ядене.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email