Сезонът на хвойната (подбрани народни рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2850 пъти | КоменариКоментари: 0



Сезонът на хвойната (подбрани народни рецепти)

Сега е времето да се запасите с хвойнови плодчета, които имат разнообразно приложение в народната медицина. Най-подходящото време е след първите мразове през октомври-ноември. Събирането им е трудно, затова под храста е добре да се постеле платно, той да се  стръска добре и узрелите галбули падат лесно. Добре е да се знае, че плодчетата трябва да се сушат на сенчесто и проветриво място, но не и във фурна. А като се готови е добре да не се опаковат.

У нас са познати 5 вида хвойна, като в лечителското изкуство се използват обикновена хвойна (Juniperus communis) и червена хвойна (Juniperus oxycedrus). 

Сурови плодове от хвойна (от 2 до 10 бр. дневно), както и чаят от тях е подходящ при трудно уриниране, подагра, хемороиди, кожни обриви, пясък и камъни в бъбреците, лош дъх, киселини, настинка, воднянка.

С отвара от плодовете на хвойната се правят промивки при сугреби (пруриго), а също и инхалация при кашлица и задух.

При хемороиди се пие отвара от плодовете на хвойна, киснати във вино или ракия.

Стрити на прах плодчета на хвойната, заедно с листата и връхчетата на планинския клек се използват за гаргара, а също и за лечение на безплодие, проблеми при менструацията чрез промивки и пиене, съветва известният наш билкар Васил Канисков.
Смес от счукани хвойнови зърна и мед помага при проблеми с жлъчката.

Отвара от млади хвойнови клонки и листа се ползва като слабително средство.

С плодовете на хвойната може да се прикадяват стаите и въздуха в тях.

С помощта на сухи хвойнови дръвчета обредно се добива нов (жив) огън – на големите християнски празници, при основаване на ново селище, а също при опасност от епидемии при хората и добитъка. Според поверието пак, за предпазване от зли сили по врати, прозорци и комина се поставят хвойнови клонки.

Още в трудовете на Теофраст, Диоскорид, Плиний са отразени лечебните свойства на хвойната. Срещу болки в гърдите, белия и черния дроб св.Хилдегард препоръчва да се сварят хвойнови плодчета във вода, да се прецедят през тензух и към сместа да добавят мъничко оцет и корен от сладник ( женско биле), както и джинджифил, но в по-малко количество от сладника. Слага се пак да поври и се прецежда. Пие се преди и след храна. Лечителката още тогава насочва и към комбинация с други лечебнирастения.
Отварата от свежи клонки може да се използва за добавка към водата за баня при висока температура.

При болни от задух е полезно, според древния лечител Авицена да се направи следната смес и да се ближе: 2 части плодчета от хвойна се смесват с 1 част краве масло и се добавя 3 части мед.

Стимулирането на веждите след окапване се постига чрез втриване на счукани и стрити с оцет листенца на засегнатите места.

Германците също издигали в култ този храст. През 16-и в. германските лечители употребявали хвойновия чай като потогонно средство, което действа и кръвопречистващо, и действа много добре на урогениталния път (2-3 пъти дневно 10-15 бр. плодчета се запарват в 500 мл. вряла вода и се изпива).

Свещеник Кнайп също отбелязва дезинфекциращите свойства на плодчетата на хвойната – за опушване особено на помещения, където е имало инфекциозно болни, а за предпазване от зараза, персоналът, който се грижи за тези болни е добре да дъвчат почти непрекъснато хвойново плодче (до 6-10 бр. дневно).

Руснаците използват храста и за подобряване на кръвния състав: първият ден трябва да се започне с 4 плодчета, втория- с 5, третия – 6, на четвъртия – 7 и така да се стигне до сдъвкване на 15 плодчета на 12-ия ден. А после да се намаляват с едно на ден и да се остане на 5 бр. плодчета дневно.

Швейцарският лечител Йохан Кюнце твърди, че баните с отвара от хвойновите плодчета е много добра при стари ревматични болки. Добавката за лечебната баня може да се приготви също като свежите клонки на хвойната се добавят свежи клонки от бор и смърч.
Хвойното етерично масло влиза в състава на редица течни препарати и мехлеми за втриване при ревматизъм, използва се и за бронхити. От игличките на хвойната се прави т.нар „хвойнова вода”, която е фитонцидно средство.

Въпреки широкото приложение на хвойновите плодчета е добре да се избягма продължителната употреба и предозирането. И затова е най-добре да се употребяват след консултаци с опитен билкар или фитотерапевт.

За външна употреба може да се направи и хвойнова тинктура, която е подходяща при ревматизъм и подагрични възпаления с отоци, и вътрешно- при безапетитие, кашлица, газообразуване. Вземат се 100 гр. хвойнови плодчета, които се заливат с 500 мл. 70- градусов спирт. Оставя се да престои 14 дни като често се разклаща. Прецежда се и се налива в чисто шише. Вътрешно се вземат по 20 капки върху бучка захар. При болки в ушите се слага памуче, напоено с тинктура и добре изстискано, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Ако сутрин се сдъвчат 1-2 плодчета, слюнката се глътне, а остатъците от тях се изплюят, това повлиява благоприятно на стомаха през целия ден. Освен това прогонва лошия дъх и действа профилактично срещу зарази.

При слагане на киселото зеле може да се добавят хвойнови плодчета: 20 гр. сушени хвойнови плодчета  се счукват в хаванче и се варят в 1 л.вода. При осоляването на зелето се добавя и изстудената отвара (500 мл. на 10 кг.).











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email