Познавате ли лечебната сила на цветята?


| Прочетено Прочетено: 2229 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли лечебната сила на цветята?

Много цветя ги свързваме само с украса на градината, балкона и стаята. Но много от тях имат лечебни свойства, които внимателно могат да бъдат използвани.

„Здравница” подбра най-популярните цветя и рецепти за лечебната им сила. Съветваме ви обаче да ги прилагате само след консултация със фитотерапевт.

1. Божур – Червен божур, наричан още красив, див - Paeonla peregrina Mill. (P. decora G. Anders.)
Има седативно и спазмолитично действие. Някои автори споменават, че растението се препоръчва при редица нервно-психически заболявания, защото притежава противогърчово и централно успокоително действие .В народната литература се използва за лечение на ревматизъм и подагра.  Взема се 1 кафета лъжичка смлени корени, които се варят в 500 мл. вода в продължение на 3-5 мин. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафяна чашка. По същия начин може да се приложи и запарка от листата на божура. Не се дава на деца!!!

2. Горска теменуга (Viola odorata)
Тя има отхрачващо и слабо диуретично действие.Външно растението се прилага при редица дерматити. Въз основа на клиничната й употреба може да се счита, че тя е намерила по-широко приложение при дихателни проблеми, при които тя оказва омекотяващо лигавицата действие и отхрачващ ефект. В народната медицина се използва при коклюш, както и при някои сърдечни заболявания, свързани с оточни състояния. Препоръчва се направи запарка от 2 суп.л. наситнена дрога, която се залива с 400 мл. гореща вода, престоява около 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чашка 4 пъти дневно.

3. Здравец  (Geranium)
Има седативно и хипотензивно ( намалява кръвното налягане). В народната медицина корените на обикновения здравец, а също и на кървавочервения се употребяват като затягащо средство при диарии, заради съдържащите се в него дъбилни вещества.Воден извлек от корените му се прилага външно и за компреси при възпаление на кожата, циреи и др, а също и за тампони при кръвотечение от носа. Приготвя се студен извлек : 2 ч. л. ситно нарязани свежи корени ( коренище) се накисва на студено с 2 ч.ч. вода в продължение на 8 ч. Прецежда се през марля и количеството се изпива на части през целия ден. Така приготвеният извлек се ползва и външно за компреси и тампони.

4.  Бял крем (Lilium candidum)
Цветовете на растението, накиснати в продължение на 6 ч. в ракия могат да се използват за лечение на рани и контузии, а цветчета накиснати в зехтин са подходящи при изгаряния. Луковицата, изпечена се използва при абцеси и фурункули, като се сменя на всеки 6 часа.

5. Латинка (Tropaeolum)

В народната медицина се прилага  при косопад, а също и като диуретик. Много е подходяща комбинацията с пресни листа и семена от латинка ( 100 гр.) с пресни листа от коприва ( 100 гр.) и с пресни листа от чемшир ( 100 гр.) при косопад. Сместа се залива с 500 мл. 90-градусов спирт. Листата се нарязват предварително наситно и престояват 15 дни в спирт, след което сместа се разрежда като може да се парфюмира с няколко капки есенция. Правят се фрикции на главата с твърда четка, за да се стимулират корените на косата. Да се пазят очите!

Билковият чай от листа на латинка с листа от лавровишня и портокалови кори е добър при бронхити.

6. Лечебна ружа (Althaea officinalis)
Лечебната ружа се слави със своето омекотяващо, отхрачващо и противовъзпалително действие заради богатото й съдържание на слузести вещества в корените й. Корените на медицинската ружа се използват широко и имат доказан терапевтичен ефект. Най-вече при заболявания на дихателните пътища, придружени от упорита кашлица, бронхити, както и язвена болест и хиперацидни гастрити. Препоръчва се използването й дори при дизентерия и при хронични колити.

Външно е подходяща при възпалителни заболявания на устната кухина, както и при тонзилити и конюктивити.
Корените на медицинската ружа се използват и в диететиката в състава на т.нар. слузни диети.

7. Цикория, позната повече като синя жлъчка (Cichorium intybus)
Цикорията стимулира храносмилането и понижава нивото на кръвната захар. Тя е една от най-предпочитаните билки при чернодробни и жлъчни болести. Счита се, че тя засилва жлъчната секреция. Като богата на инулин дрога корените на цикорията подобряват обмяната на веществата : 2 ч.л. ситно счукан корен се заливат с 2 ч.ч вода, а приготвената отвара се изпива в продължение на 2 дни.

От корените й се прави безкофеиново кафе.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email