Какъв грип да очакваме?


| Прочетено Прочетено: 797 пъти | КоменариКоментари: 0



Какъв грип да очакваме?

България се включва в Европейската информационна кампания за грипа, която ще се проведе до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и нашата страна. Тя се организира за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Кампанията е проведена за пръв път през 2013 г., като продължение на Европейската имунизационна седмица. Целта е освен да се повиши осведомеността относно грипа, да се увеличи приема на сезонна ваксина срещу грип сред рисковите групи - възрастните хора, бременните жени, малките деца, хората със здравословни проблеми и здравните работници.

През миналата година в кампанията се включиха 12 държави - България, Хърватия, Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Тогава във фокуса на инициативата бяха здравните работници, които ежедневно са изложени на риск от заразяване. Тази година информационната кампания се разширява и към възрастните хора.

От СЗО отбелязват, че грипът обикновено е лек и повечето хора се възстановяват бързо. Въпреки това, грипните вируси, могат да причинят усложнения и смърт. Експертите припомнят, че най-добрият начин за предотвратяване на грипа е чрез ваксиниране. В същото време данните показват, че през миналата година противогрипна ваксина са си поставили едва около 2% от българите.

Предстоящата информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа бе обявена днес по време на пресконференция, в която участваха главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ръководителят на офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, експертът в офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски и председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков.

За сезонния грип

Сезонният грип често подценяван и бъркан с обикновената настинка, е потенциално сериозно, а понякога и живото- застрашаващо заболяване, особено за хората от  високо-рисковите групи - децата, бременните, възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания и медицинските специалисти. За това безспорно говорят цифрите:

- между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии;
- между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип всяка година;
- СЗО посочва, че всяка година по света,  поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000. Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява;
- 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст;
- грипът причинява около 12% от отсъствията от работа по света;
- в САЩ директните разходи (т.е. медицинските разходи) за грип надхвърлят 10 милиарда долара всяка година.

Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.

Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.

Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция (вместо да я лекува), СЗО я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.



Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email