Лечебни бани с конски кестен. За кои болежки помага? (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2254 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебни бани с конски кестен. За кои болежки помага? (рецепти)

Конският кестен (Aesculus) все още е балкански ендевит, т.е произхожда и се среща в диво състояние в редица страни на Балканския полуостров (България, Северна Гърция и Албания).

Чаят от пъпки се препоръчва при подагра, невралгия и ревматизъм (включена е през 1760 г. във Вюртембергската фармакопея), а плодчетата – за вътрешна и външна употреба – при хемороиди, увеличена простата, разширени вени, жлъчни нарушения, повишена киселинност на стомаха, хронични храносмилателни нарушения,възпаления на дихателните органи, ставен ревматизъм, кръвотечения и др.

Върху болезнените места при ставен ревматизъм се втрива спиртен екстракт от сушени цветчета ( 40 гр.суровина на 1 л.спирт, кисне 8-10 дни).Смлени на брашно кестеновите плодове се ползват при приготвяне на пластири ( с вода) при подагра и ревматизъм.
В САЩ конският кестен се използва и срещу магарешка кашлица, а маслото от семената – при изгаряния и като профилактично средство срещу снежна слепота.

През 1896 г. френски лекар прави ефикасно приложение на тинктура от плодовете на конския кестен в терапията срещу хемороиди.

Рецепта №1
1 шепа смачкани цветчета на конския кестен  се заливат с 1 л.студена вода, кисне 1 нощ и на следващия ден извлекът се добавя към водата във ваната. Правят се бани при хемороиди и женски страдания.

Рецепта №2
При радикулит, подагра, ревматоиден артрит е от значение противовъзпалителното, болкоуспокояващото и антисептично влияние на отварата от корите на конския кестен (200 гр. наситнена дрога ври в 3 л. вода 30 мин. и се прецежда). Тя служи като добавка към водата за лечебни бани.

Рецепта №3
При ревматизъм се препоръчва кестени да се наситнят възможно най-фино, да се сварят във вода и да се добавят към пълната вана, като се разпенват максимално с голяма дървена лъжица. Престоява се във ваната 15-20 мин., съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта №4
Ето и един антиревматичен чай: смесват се равни части цветове от конски кестен, бъз и липа, кори от върба и бреза, стръкове от полски хвощ. Една суп.л.смес се слага да ври в 250 мл. вода 2-3 мин. Пие се 3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта №5
При фиброзно-кистозна мастопатия може да се направи следния чай: 6-8 суп.л. сушени плодчета се заливат с вода в еднолитрова тенджера догоре. Слага се да кипне, увива се, кисне 1 нощ и се прецежда.Изпива се на глътки за един ден.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email