Как изглежда домашната фитоаптека през есента?


| Прочетено Прочетено: 1305 пъти | КоменариКоментари: 0



Как изглежда домашната фитоаптека през есента?

В началото на есента сме загрижени за приготвяне на зимнина, а също и за правилното съхранение на повече плодове и зеленчуци през зимата. Можем ли да ги  предпазим от изгниване и разваляне и как?

Ябълки
Ябълките – най-лесното е да ги сложите в касетка, за да се проветряват. Проверявайте ги често, за да отстранявате веднага първите, които започват да загниват. Добре е да се разделят по сортове. Най-добре ги дръжте в мазето.

Рецепта: Печените (а също и суровите) ябълки са добро средство при запек. При запичане е добре да се остане 2 дни на ябълкова диета като се консумират само зрели ябълки. Да се изяжда между 500 гр. и 1.5 кг. ябълки дневно като се разпределят на повечко приеми. На 3-ия ден се хапва по-щадяща храна.

Ябълките се препоръчват също и при подагра и ревматизъм – да се изяждат по 1-2 ябълки дневно (сутрин и вечер или преди хранене).

Дюли
Дюли – сложете ги в по-хладните стаи у дома да ухаят, дюлевият аромат е почти вълшебен. Никога не ги слагайте редом до картофи, защото ароматът им се унищожава.

Рецепта: Направете си домашно желе от дюли, ако ви е трудно да ги оползотворите в края на зимата.За да не е плътно  и тъмно желето се добавят ябълки. Вземете 2 кг. дюли и 2 кг. възкисели ябълки. Измиват се, нарязват се на късчета, заливат се с вода ( да покрие горния слой от плодовете) и се варят до омекване. Изцежда се през платно, като твърдата маса не се изтисква. На 1 кг. получен  сок се добавя 750 гр. захар, ври до сгъстяване и няколко минути преди отстраняване от огъня се добавя ½ ч.л. лимонтозу (на кг/ захар).

Лук и чесън
Лук и чесън – не е старомодно, ако имате по-големи количества от тях да ги сплетете на връзка, за да може да се запазят по-дълго. Съхранявайте на проветриво място.

Тиква
Тиква – изяжте и последната тиква, която е останала. Не правете грешка да ги носите да презимуват в килера, по-добре ги оставете в кошници в ъгъла на хладната стая . Там могат да останат до март. Много са полезни супите от тиква.

Рецепта: Билкова маска за лице с тиква: 2 суп.л. тиква се разбива и се смесва добре с бадемово масло или зехтин. Сместа се нанася за 20 мин. върху лицето, след което се измива с хладка вода.

Нар
Нар – макар и с поувяхнала кора в края на зимата не ги изхвърляйте с лека ръка.

В тибетската медицина сокът от сладък нар се препоръчва при гастралгия (болка в областта на стомаха) и бъбречни камъни, а при кисел нар –срещу диабет. Сгъстеният сок се назначава при висока температура за утоляване на жаждата, а външно - при изгаряния и конюктивити.В древната арабска медицина е прилаган при главоболие, стомашно-чревни разстройства и стенокардия. Индийците го препоръчват като средство за подмладяване, докато при китайската народна медицина отварата от плодовите кори на нара действат укрепващо и имат противовъзпалително действие, а също и за стимулиране обмяната на веществата.

Лимони
Лимони – препоръчваме да си отгледате у дома лимоново дърво. така целогодишно ще имате пресни и полезни плодове.

Рецепта:Особено полезно е при простуди, грипоподовни състояния да се направи т.нар . „лимоново масло”: 1 лимон се пуска във вряла вода, след което се  смила заедно с кората, смесва се с 100 гр. меко краве масло и 1-2 суп.л. мед.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email