Днес е Световният ден на сърцето


| Прочетено Прочетено: 1524 пъти | КоменариКоментари: 0



Днес е Световният ден на сърцето

Тази година Световният ден на сърцето - 29-и септември е под надслов: „Зареди сърцето си. Раздвижи сърцето си. Обичай сърцето си. И сподели силата.“

На 29 септември за поредна година в цял свят ще бъде отбелязан Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно, вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн.
Една от най-често срещаните аритмии – предсърдното мъждене, засяга близо 6 млн. души само в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е свързано още с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност.

Фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, както и това, че предсърдното мъждене често няма никаква клинична изява и нерядко остава неразпознато и нелекувано,  накарапрез 2016 г. Национална пациентска организация да стартира проект, посветен на предсърдното мъждене. Основната цел е откриването на пациенти с предсърдно мъждене и проследяване на състоянието им. В проекта до момента са привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и са обхванати над 2000 пациента. Възрастовото разпределение на пациентите е както следва: под 65 години – 376 души, 805 човека на възраст 66-74 г. и близо 900 над 75-годишна възраст. От тях 320 са с персистиращо, а два пъти повече – с пристъпно предсърдно мъждене. Останалите над 1000 пациенти са с перманентно предсърдно мъждене. От всички включени в програмата пациенти новооткритите случаи саоколо 1/3.

През октомври тази година програмата ще бъде продължена и в нея ще бъдат включени нови 1000 пациента от цялата страна, като към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист. За пациентите са предвидени обучителни материали, обучение за измерване на пулса, както и скринингови акции в различни градове на България за изчисляване на сърдечносъдовия риск и измерване на пулса с пулсоксиметър.

Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. Ето защо тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си.

Ето и няколко съвета, които могат да бъдат от полза:

1. Здравословното хранене е от изключително значение за здравето на сърцето

Специалистите съветват да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини; да се спре консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени сокове. Също така: винаги да се избира пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия и да не се прекалява с алкохола.

2. Поддържането на нормално ниво на кръвна захар е важен фактор

60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на нивото на кръвна захар и взимането на мерки за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, в случай че заболяването вече е отключено, понижава риска за сърцето.

3.  Физическата активност е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания
Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага! Бъдете активни всеки ден – изкачвайте стълби, вървете или карайте колело, вместо да шофирате,тренирайте заедно с приятелите и семейството си и следете прогреса си.
4. Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания и трябва да бъде контролирано
Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.

5. Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете

2 години след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.

6. Холестеролът и индексът на телесна маса трябва да бъдат следени и контролирани
Холестеролът и индексът на телесна маса се свързват със смъртта на 4 млн. души годишно.Затова контролът им е от съществено значениеза поддържането на сърцето в добро здраве.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email