Европейска седмица на биотехнологиите у нас


| Прочетено Прочетено: 676 пъти | КоменариКоментари: 0



Европейска седмица на биотехнологиите у нас

Европейската седмица на биотехнологиите ще продължи до 1 октомври 2017 г. Инициатива се провежда за първи път в страната ни, а инициативата се отбелязва в Европа от 2013 г. насам, като по този начин се отбеляза 60-годишнината от откриването на ДНК молекулата през 1953 г. – откритие, което променя изцяло хода на науката и разбирането за света, в който живеем. 

"Това поставя началото на нова ера в областта на медицината и познанието за живота и биологията на всички живи организми. Откритието беше последвано от  още няколко сериозни такива в областта на биологията, генетиката и биотехнологиите. Седем са нобеловите награди в този период, а откритията дадоха основен тласък на науката. Стана възможно първото  клониране на антитела, бяха открити сигнални пътища и таргетни основни молекули, които движат тези пътища, което начерта невероятни хоризонти пред науката и пред познанието за човешкия живот и основните жизнени и болестни процеси", заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България.

Д-р Чемишанска допълни, че днес съществуват над 400 биотехнологични лекарствени продукта, насочени към повече от 200 заболявания, включително различни видове рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабети много други.

Проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“ сподели какво е практическото приложение на биотхенологиите в лабораториите на лечебното заведение.
"Биотехнологиите са едно приоритетно направление за Европейския съюз, като в тази дейност се инвестира значителен ресурс. Благодарение на прогреса в тази област, в практиката навлязоха ДНК технологиите, секвенирането от ново поколение, като чрез този подход стана по-лесно и намирането на най-подходящия донор при трансплантнациите например. Даден бе тласък и на клетъчните терапии.

Определянето на геномната ДНК и РНК разкри нови перспективи пред лечението на вирусни заболявания и пред навлизането на персонализираните терапии като цяло", каза проф. Наумова.

По време на събитието бяха демонстрирани няколко биотехнологични процеса, които протичат ежедневно в лабораториите на УМБАЛ „Александровска“, за да покажат приложението на биотехнологиите в съвременния живот и необходимостта от провеждането на все повече научни изследвания в тази сфера.

По случай отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите в двора на лечебното заведение бе монтиран макет на ДНК спирала, а честването ще продължи с инициативи, насочени към подрастващите. „Като компания със сериозни инвестиции в развитието на науката и образованието на младите учени, желанието на Амджен е първото отбелязване на Седмицата да бъде насочено към най-малките. Защото вярваме, че любовта към науката може да бъде възпитавана, ако тя бъде представена по интересен и забавен начин“, каза още д-р Чемишанска.

От 26 до 29 септември в Детския научен център „Музейко“ ученици от 7 и 8 клас на столични училища ще научат повече за биотехнологиите в научна работилница „Клетката“. На 30 септември и 1 октомври (събота и неделя) програмата, в която могат да участват посетители на музея,включва:

1. Научна работилница ДНК

Кога: 30.09 (събота) и 01.10 (неделя) от 12:30 - 13:30, 14:30 - 15:30 ч.
Къде: Лаборатория, Учебен корпус
Възрастова група: Деца над 8-годишна възраст
Капацитет: 15 деца

2. Приказка за добрия крал Имунитет - научна драматизация
Кога: 30.09 (събота) и 01.10 (неделя), с нефиксиран час
Къде: Детски кът, ет. 1
Възрастова група: Деца над 5-годишна възраст











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email