Бърнаут синдромът засяга всяка 2-ра жена и всеки 3-и мъж?


| Прочетено Прочетено: 1765 пъти | КоменариКоментари: 0



Бърнаут синдромът засяга всяка 2-ра жена и всеки 3-и мъж?

Необходими са по-ясна държавна политика и програми за превенция на синдрома на професионалното прегаряне (бърнаут) от бизнеса, като по този ще се намалят и загубите за бизнеса и икономиката. Около това становище се обединиха участниците експерти.

Бърнаут е състояние на физическо и емоционално изтощение или пълна липса на мотивация, която обикновено е в резултат на продължаващ стрес или чувство на неудовлетвореност, припомни Анелия Горгорова, управител на Key Success Indicators и Creative Development Solutions, и член на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).

Според статистика, синдромът засяга около 54% от жените и 33% от мъжете. Физиологичните симптоми са изтощение, главоболие, нервен стомах, мускулно напрежение, промяна в апетита, проблеми със зъбите, промяна в сексуалната активност, чувство на замаяност, но и психологически, свързани с поведенчески проявления като чувство на раздразнителност и гняв, чувство на агресия, липса на енергия и удовлетвореност (усещането да не си щастлив от това, което правиш).

 По данни на Американския институт за изследване на стреса всяка година САЩ губят около 300 млрд. долара заради отсъствие от работа или намалена работоспособност вследствие на стрес, както и за покриване на разходите за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 г. показва, че за Европа тези загуби възлизат на 600 млрд. евро. За да може да се прецени какви са обективните загуби на бизнеса от последствията на прекомерните нива на стрес трябва да има статистики, от които да се ползва бизнеса на национално равнище.

Томчо Томов, ръководител на Национален център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК), коментира, че проблемът за професионалното прегаряне често се подценява у нас. В същото време само за 2016 г. болничните в България са на стойност 144 млн. лв. Над 50% от тях се дължат на заболявания вследствие на стреса, което означава, че загубите за бизнеса поради същата причина възлизат на 70-80 мл. лв. освен това наблюденията сочат, че 30% от текучеството на кадри се дължи на стреса, вкл. и на бърнаут. Най-засегнати от синдрома на професионалното прегаряне са работещите в социалните сфери, а  внимание на проблема обръщат високотехнологичните сфери. Според Томов, едва около 6% от компаниите у нас имат политики и програми за управление на стреса. Това са преди всичко международни компании.

Световноизвестният лектор Хамза Кан, който е в България по повод предстоящият мотивационен семинар „Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот - работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance). Той отбеляза, че Световната здравна организация определя стреса като епидемията на 21 век.

„Бих препоръчал на бизнеса да се фокусира върху 6 основи неща в своята организация. Всички ние се борим със стреса, с отчуждаването, с посланията, които получаваме от обществото, с технологиите, самотата и с икономиката. Така че всички тези фактори допринасят за стрес и напрежение по отношение на това как се държим и какви резултати постигаме. Стресът да се представиш по най-добрия начин, предизвиква тези състояния. Ние, като отделни хора, увеличаваме този стрес, тъй като започваме да вярваме в 5 неща – в мита за прогреса, в мита за ефективността, в мита за перфектността, в мита за удовлетворението и в мита за непрекъснатата иновация. Ние влизаме в един непрекъснат цикъл на бърнаут и отговорността да се справим с него не е на отделния човек, а на съвместните усилия на всички“, каза Кан.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email