Слънчогледов лецитин – всичко, което трябва да знаете


| Прочетено Прочетено: 7025 пъти | КоменариКоментари: 0



Слънчогледов лецитин – всичко, което трябва да знаете

Възможно е да сте срещали веществото „лецитин“  като съставка в различни продукти в магазините. Наименованието може да ви се стори сложно и да приемете, че това е някаква вредна химическа съставка, създадена от човека.

Всъщност слънчогледовият лецитин е мощна суперхрана, която действа изключително благоприятно за правилната работа както на мозъка, така и на всяка една клетка на тялото ви.

Макар, че много храни съдържат лецитин и чрез тях да можем да „зареждаме“ мозъка си, има и по-здравословни източници на това хранително вещество, като едно от най-богатите на лецитин растения е слънчогледа.

Какво е лецитин?

Лецитинът е естествен емулгатор, който възпрепятства отделянето на мазнините от други течности.

Това е от решаващо значение за здравословното функциониране на клетките, тъй като поддържа клетъчните мембрани меки и пропускливи, като дава възможност на различни хранителни вещества да се абсорбират по-лесно.

Слънчогледовият лецитин „покрива“ червените кръвни клетки, създавайки специален защитен слой срещи потенциални вирусни и бактериални нашественици.

Честото консумиране на храни с ниско съдържание на лецитин води до нарушаване на работата на клетките – клетъчните мембрани започват по-трудно да пропускат хранителните вещества. Дори и диетата ви да е здравословна – то клетките ви отново може да са „гладни“.

Видове и източници на лецитин:

Естествените източници на лецитин са:
- Яйчни жълтъци;
- Месо;
- Риба;
- Карфиол;
- Мляко;
- Царевица и други растителни масла.

Много търговски продукти на пазара обикновено съдържат лецитин от соя, който обикновено е замърсен от пестициди и практически винаги е генно модифициран.

Соевият лецитин не е здравословна съставка!

Всъщност прекомерната употреба на соев лецитин обикновено се свърза със сериозни странични ефекти, вкл. алергични реакции, ниско кръвно, главоболие, стомашно-чревни проблеми, подуване на корема, дерматологични проблеми.

Лецитин от слънчоглед

Слънчогледов лецитин може да откриете в съдържанието на печени ястие, сосове, шоколадови бонбони. Лецитинът от слънчоглед има гладка, кремообразна текстура, ккоето го прави идеален заместител на маслото и/или други мазнини. Слънчогледовият лецитин е отлична алтернатива на тези, които не желаят или нямат възможност да консумират соеви продукти.

Слънчогледовият лецитин се екстрахира чрез дехидратация на слънчогледово семе, след което се разделят маслото, твърдите частити и смолата. Тъй като лецитинът е студено пресован не се нуждае от химически разтворители, които правят лецитина от слънчоглед безвредна съставка за домашно приготвените храни.

Слънчогледовият лецитин е одобрен от FDA през 2009 год. и е единствената сурова форма не лецитин.

Здравословни ползи от слънчогледовия лецитин

Освен за употреба в кулинарията, слънчогледовият лецитин и мощен помощник на организма. Лецитинът от слънчоглед съдържа антиоксидант наречен фосфатидилхолин, който се бори със свободните радикали и се използва от организма за получаване на ацетилхолин – невротрансмитер, който помага на нервната система да функционира правилно

Слънчогледовият лецитин съдържа и олеинова киселина, която насърчава изцелението на организма, подпомага отделянето на цитокини в увредените области.

За какво е полезен слънчогледовият лецитин:

- Заздравява нервната система;
- Подпомага работата на мозъка;
- Подпомага работата на сърцето;
- Подобрява здравословното състояние на ставите, костите, хрущялите и мускулите;
- Облекчава работата на черния дроб;

Слънчогледов лецитин като хранителна добавка

Лецитин от слънчоглед можете да намерите под формата на прах, течност, таблетки и гранули (виж в здравословен магазин „Здравница“). Все още няма наложени норми за прием, но жените могат да приемат безопасно 500 mg дневно, докато при мъжете дозата е 600 mg.

Според специалистите, безопасните дози на лецитин варират от 1 до 35 g на ден.

Възможни нежелани реакции

Дори и най-здравословните храни или добавки могат да имат странични ефекти. Слънчогледовият лецитин обикновено е безопасен, но някой хора могат да почувстват някои симптоми, когато започнат да го приемат.

Ако имате алергия към продукти от слънчоглед, вкл. слънчогледово семе или масло трябва да избягвате изцяло слънчогледовия лецитин.

Симптомите на алергична реакция от слънчогледови продукти включват:
- Зачервяване;
- Сърбеж;
- Раздразнен стомах;

Тези, които нямат алергия към слънчоглед могат да почувстват много лек стомашно-чревен дискомфорт, когато започнат да приемат слънчогледов лецитин.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email