Педиатър: Децата да лягат да спят по едно и също време


| Прочетено Прочетено: 1994 пъти | КоменариКоментари: 0



Педиатър: Децата да лягат да спят по едно и също време

Сънят е изключително важен за децата, защото влияе пряко на тяхното физическо  и умствено развитие. По време на ортодоксалния, или НРЕМ, сън (сън без бързи движения на очите) притокът на кръв към мускулите се увеличава, което осигурява натрупване на енергийни източници, ускоряват се растежът и възстановяването на тъканите, освобождават се важни хормони за растежа и развитието на детския организъм.

В различните възрастови периоди необходимата продължителност на съня при децата е различна. Новородените и кърмачетата до 3-месечна възраст прекарват средно между 16 и 20 часа от денонощието в сън, обяснява д-р ГеновеваТачева, детски невролог в „СБАЛ по детски болести- проф.д-р Ив.Митев”-София, цитирана от сп.”Здраво дете”.

 След 3-тия месец това време постепенно намалява, което е за сметка на дневния сън. Деца между 1- и 3-годишна възраст се нуждаят от 12-14 часа сън дневно, като дневният сън обикновено е между  1.5-3.5 часа.

На децата между 3- и 6-годишна възраст са необходими между 11 и  12 часа сън дневно.

Намалената продължителност на съня  обикновено тревожи родителите. Причините за по-малкото сън могат да бъдат различни в различните възрастови периоди. Например, в кърмаческа възраст честа причина са коликите, във възрастта след 2-3 години – нощните страхове.

Когато децата системно спят по-малко от необходимото, родителите трябва да потърсят специализирана помощ,

тъй като това може да доведе до сериозни проблеми. Все пак индивидуалните нужди са различни. Важен показател за достатъчността на съня е доколко детето е активно по време на бодърстване.

Цикълът сън – бодърстване (циркаден ритъм) се регулира от сложна система от множество неврони в централната нервна система, наречена ретикуларна формация. Мелатонинът е неврохормон, чиято основна функция е да регулира този цикъл. Секретира се от пинеалната жлеза, но също така от ретината и стомашно-чревния тракт, а невромедиаторът, който регулира повишаването на производството му през нощта, е норадреналинът. Нарушенията в продукцията или секрецията на мелатони на водят до хронично нарушение както на продължителността на съня, така и на времето за настъпването му.

Задължително е децата да се слагат да спят по едно и също време още от ранна възраст – това изгражда навици и създава правилен режим на сън и бодърстване.

През летния сезон, когато светлата част на деня е по-дълга, често и времето за лягане  се променя – децата заспиват по-късно. Не е препоръчително обаче режимът да бъде нарушаван, защото неговото спазване след  това ще бъде по-трудно.

Следобедният сън е необходим и трябва да се изгради като навик, особено при деца до 6 години.

Той е част от общото необходимо количество сън и в този смисъл родителите трябва да бъдат настоятелни в изграждането на този навик. Трябва обаче да се внимава продължителността на следобедния сън  да не е твърде голяма, тъй като това ще сеотрази на нощния сън.

Има основни принципи, чието спазване  спомага за спокоен и пълноценен сън. И те са:

лягане по едно и също време, избягване на консумацията на храна и големи количества течности преди сън, да не се прекалява с храни, съдържащи захар (напр.шоколад), както и да не се прекалява със стоенето пред екран (телевизор, таблет, телефон).

 Непосредствено преди заспиване в ранна възраст не се препоръчват превъзбуждащи занимания, защото те могат да

рефлектират в нощни страхове.

Много често потенето не се дължи на здравословен проблем, а на прекомерното обличане на детето по време на сън и на високата температура в помещението. Нормално е през лятото, изпотяването да е по-изразено, затова е препоръчително спалното бельо, както и детската пижама да са памучни.

Понякога прекаленото изпотяване може да е симптом на заболяване, като в някои случаи специфичната миризма на потта и други телесни течности може да насочва към определено метаболитно заболяване. В такива случаи родителите трябва да бъдат насочени към специалисти в тази област.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email