Роботизираната хирургия дава нова надежда на болните с простатен карционом


| Прочетено Прочетено: 1349 пъти | КоменариКоментари: 0



Роботизираната хирургия дава нова надежда на болните с простатен карционом

Роботизираната хирургия дава нова надежда на болните с простатен карционом. Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. Годишно над 400 000 души се разболяват от рак на простатата в Европа, като се очаква  през 2030 г. заболелите да достигнат близо 520 000.

В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването.
Това е ръст от 60% за последните 10 години.

 "За пациентите с простатен карцином у нас робот-асистираната хирургия вече е достъпна и в по-напреднал стадий на болестта като в лечението се включват лекари от три специалности: уролог, онколог или лъчетерапевт. Това означава нова възможност за мъжете, при които болестта е диагностицирана по-късно и не са започнали лечение навреме”, обяснява доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество и ръководител на Клиниката по урология към УМБАЛ "Александровска".

Роботът Да Винчи има редица предимства пред стандартната отворена операция - минимално инвазивен метод, който води до бързо връщане към нормален живот след операция и намаляване на риска от еректилна дисфункция и инконтиненция (изпускане на урина).

 "Роботът Да Винчи e бил секретна разработка на военните, предназначен първоначално за целите на военно-полевата хирургия, но скоро след това той бързо намира своето място в цивилните институти и болници.

В момента това е най-съвременният оперативен подход при рак на простатата и в държави като САЩ това да е стандартна процедура. У нас вече 5-а година също се извършват роботизирани операции при пациенти с простатен карцином", пояснява още доц. Георгиев.
Доц. Георгиев съобщи данни и за болестите на долните пикочни пътища и по специално за патологичното състояние свръхактивен пикочен мехур . От болестта са засегнати над 100 млн. жени и мъже по света, 22 млн. от които са в Европа. По своята честота (12-17%) това заболяване е пред такива социалнозначими заболявания като диабета и астмата.

Свръхактивният пикочен мехур може да бъде хронично и прогресивно състояние, водещо до сериозни физиологични и психологични разстройства за пациентите. Симптомите на болестта и в частност изпускането на урина прогресират с времето и в крайна сметка влошават значително качеството на живота на пациентите.

 Основното лечение на симптомите на тази болест е медикаментозното, като антимускарините (AМs) и ßЗ-адренорецепторните агонисти са двата основни класа на лекарствена терапия. В повечето случаи симптомите на свръхактивния пикочен мехур рецидивират след преустановяване на лечението, затова е особено важно пациентите да са постоянни в прилагането на предписаната им терапия.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email