Световна седмица на кърменето „Подкрепяме кърменето заедно“


| Прочетено Прочетено: 1043 пъти | КоменариКоментари: 0



Световна седмица на кърменето „Подкрепяме кърменето заедно“

От 1 до 7 август 2017г. за 25-ти пореден път отбелязваме Световната седмица на кърменето– глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Мотото през тази година е:„Подкрепяме кърменето заедно“ и е насочено към постигане на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, поставени от световните лидери през 2015 г.

Кърменето е неотменна част от устойчивото развитие и глобалните усилия за здравето и благополучието на децата и майките, а в много страни допринася и за оцеляването и за изкореняването на глада.

Акцентът на Световната седмица на кърменето тази година е върху това как с обединени усилия можем да работим по-добре за общото благо. Необходими са нови, работещи партньорства и политическа, медийна и обществена подкрепа, за да може кърменето да заеме своето място като най-добрия избор за храненето и развитието на бебетата.Институциите, медицинските специалисти, доброволческите организации, цялото общество – всички заедно играят ключова роля в подкрепата на майките.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години в световен мащаб.Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план. Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни.

Някои факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността
•    Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.
•    Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
•    Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Оцеляване, здраве и благополучие
•    Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
•    Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.
Заетост и продуктивност на жените
•    Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза. 

Околна среда и климатични промени

•    За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.
•    Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.
Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се включва активно в инициативите на СЗО и УНИЦЕФ за повече кърмени бебета в България. Ние помагаме на майките да бъдат информирани за ползите и предизвикателствата пред кърменето и им оказваме помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, свързани с началото на кърменето и по-нататък. Информацията и подкрепата, която предоставяме е съгласно най-новите препоръки на СЗО и УНИЦЕФ, базирана на последните научни достижения.

Програмата на Световната седмица на кърменето 2017 можете да намерите на:
http://www.podkrepazakarmene.com/program-ssk-2017-927.html











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email