Първият у нас център за деца с ревматични заболявания отвори врати


| Прочетено Прочетено: 2548 пъти | КоменариКоментари: 0



Първият у нас център за деца с ревматични заболявания отвори врати

В София беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Той се намира в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ и представлява защитено пространство, в което децата и техните родители ще могат да получават подкрепа и консултации от здравни специалисти, психолози и арт терапевти.

У нас около 60 000 души страдат от ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. В България малките пациенти с тази болест са над 900. У нас Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лечението на децата, като реимбурсира и най-съвременните биологични терапии.

Роза Чеглайска, председател на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и пациент с ревматологично заболяване, откри събитието, като представи центъра за комплексна грижа, в който децата с ревматични заболявания ще могат да се развиват и интегрират. „Това е само началото. Надграждането продължава – тук ще се провеждат лекции от специалисти, ще организираме и арт терапии. Ние не трябва да позволяваме децата да се инвалидизират. Те трябва да изживеят своето детство и да станат достойни членове на нашето общество“, заяви тя.

Доц. Стефан Стефанов, началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ представи значимостта на заболяването, което протича агресивно при децата и може да доведе до инвалидизация. Ревматоидният артрит е хронично и тежко заболяване, което оказва огромно влияние на развитието и растежа на децата и те се нуждаят от непрекъснати грижи и подкрепа, за да успеят да се социализират и да не се чувстват различни и отритнати от обществото. „Благодарение на съвременните лечебни средства и медикаменти и добрия контакт между лекар, родител и дете, се постига най-доброто лечение на малките пациенти“, заяви той и добави, че в центъра родителите ще осъществяват не само по-добра връзка с децата си, но и с лекарите. „За щастие у нас имаме възможност да лекуваме малките пациенти с всички съвременни медикаменти, включително с биологична терапия. Благодарим на Здравната каса, която не е върнала нито едно дете, което се нуждае от такова лечение“, допълни доц.   д-р Стефанов.

Лице на инициативата стана актрисата Стефания Колева, която представи личните си мотиви да подкрепи каузата. Тя даде себе си като пример за човек, който живее нормално и активно с автоимунно заболяване. „Центърът за допълваща грижа е много добър пример за това как ние трябва да бъдем дейни по отношение нашето собствено здраве“, каза тя и добави, че е необходимо също търпение и положителна енергия. Стефания Колева сподели, че като сертифициран арт терапевт през есента ще подготви за децата с ревматични заболявания арт терапия и ще проведе с тях няколко ателиета. Актрисата пожела на малките пациенти и техните родители да намерят правилния път да се справят със заболяването.

За това могат да помогнат не само навременната диагноза и подходящото лечение, но и допълнителните грижи, които децата ще получават в центъра. Освен съвети и препоръки за по-лесното справяне със симптомите и с всички други съпътстващи негативни последици на болестта, центърът за допълваща грижа ще осигури на децата и техните семейства пространство, в което да се срещат и споделят помежду си, да прекарват време заедно и да не се чувстват изолирани и различни. Това е особено важно за малките пациенти, тъй като децата с ревматични заболявания са по-чувствителни и затворени, минават през трудни процеси и трябва да се справят с повече предизвикателства отколкото техните връстници. За тях центърът ще бъде една свободна зона, в която ще бъдат предразположени да се изразяват свободно и да творят заедно с арт терапевти, да задават своите въпроси към психолози и да общуват с деца и семейства със същите проблеми.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-често засяга по-малките стави – на пръстите, китките, ходилата и глезените, но не е изключено да порази и големите стави. Болестта може да предизвика увреждане и на други органи в тялото – кожа, сърце, кръвоносни съдове и бели дробове. В България 60 000 души страдат от ревматоиден артрит.

Когато започва в детска възраст – под 16 години, заболяването се нарича ювенилен идиопатичен артрит. Наблюдава се най-често при деца във възрастова група между 1 до 3 години и между 8 и 12 години. Ювенилният идиопатичен артрит засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В нашата страна малките пациенти с тази болест са над 900. Именно за тях и за родителите им отвори врати новият център за допълваща грижа.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email